Skæleksem

Skæl og skæleksem kaldes på latin dermatitis seborrhoica. Det er en af de almindeligste eksemsygdomme. Den kan ses hos både spædbørn, større børn og voksne.

Hos børn giver den forandringer i hårbund og bleregionen, mens den hos voksne foruden i hårbunden kan give forandringer centralt i ansigtet, især omkring næsen, midt på brystkassen og opadtil på ryggen. Øjenbryn og øregange kan også være angrebet. Eksemet ser fedtet ud, der kan være klidagtig afskalning, rødme og nogen kløe. Sygdommen er især hyppig om vinteren, idet solen bedrer tilstanden. Perioder med psykisk stress kan også forværre.

Man kender ikke årsagen, men der er ikke øget produktion af hudfedt. Sygdommen sidder på steder, hvor der er mange talgkirtler i huden, så snarere er sammensætningen af hudens fedtstoffer ændret. En svamp ved navn Pitysporum ovale er mistænkt for at forværre eksemet, og behandling mod den kan bedre sygdommen, selvom svampen ikke findes i større mængder hos mennesker med skæleksem.

Meget tyder på, at der er tale om fejlreaktioner i immunsystemet med autoimmune reaktioner. Læs mere om autoimmune sygdomme på www.radiodoktoren.dk

Et besøg hos en hudlæge kan være en god idé for at sikre den rigtige diagnose. Udslættet i ansigtet kan fx ligne det med den autoimmune sygdom (bindevævssygdom) lupus erythemathosus (LED).

Det er vigtigt ved symptomer som ved skæleksem at udelukke allergi overfor fx kosmetik og allergener fra fx planter.

Man kan også forsøge at spise en gærfri kost i et par måneder for at se, om det hjælper. Sukker og søde ting samt brug af raffinerede fødevarer som fx fint, hvidt mel fremmer væksten af gærsvampe som fx candida albicans. Læs mere om candidasvampe og om utæt tarm på www.radiodoktoren.dk eller i min bog ”Maven – din bedste ven. Sundhed fra mund til bund” (Gads forlag).

For at få styr på kosten og dens betydning ved fx skæleksem kan man prøve at overholde blodtypekosten i nogle måneder, og den er i det hele taget god at bruge (Dr. D’Adamo: ”Spis efter din Blodtype”). Kender man ikke sin blodtrype, kan man hos Matas elleer på apoteket købe et blodtypekort og selv undersøge den.

B-8 vitamin – biotin – modvirker skæl. Biotin dannes i en sund tarmflora, der let kan forstyrres af fx antibiotikakure, sukker, kaffe og alkohol. Biotin i maden ødelægges af kogning, stegning og findeling (blendning) af maden. Det er bl.a. vigtigt for sund hår-

og neglevækst, og det virker antiseptisk. Biotin findes i grønsager, især grønkål, samt i bær og frugter, nødder, sojabønner, i fisk, fuldkorn, brune ris og ost. Der er ingen bivirkninger, og som tilskud anbefales en dosis på 5-10 mg. Samtidig skal man tage et kombineret B-vitaminpræparat (kompleks).

Man behandler lokalt med svampemidler, i hårbunden oftest med ketoconazol (Nizoral Shampoo, 2%). Det hjælper dog oftest kun, så længe man tager det. Andre medicinske shampooer kan forsøges til hårbunden, fx SaSha, Selenol, Selsun eller Skælud. Shampoo med tjære virker ofte godt, fx Basotar Shampoo (Apoteket). Man kan også forsøge med Australian Tea Tree Oil Shampoo. Efter brug af en en sådan shampoo kan man massere nogle få dråber af rosmarinolie og citronolie ind i hårbunden. Man kan også købe Tea Tree Olie som Nova TTO, der findes i forskellige former, efter hvor man skal bruge det.

Til øregangene kan man forsøge at dryppe med rødvin, der indeholder en masse antioxidanter foruden alkoholen, især mørk rødvin.

Cremer eller linimenter (til hårbunden) med binyrebarkhormon er effektive, men man risikerer at blive afhængig af dem og få tynd hud, og holder man op, bliver eksemen ofte meget værre end før.

En amerikansk læge med mangeårig erfaring i behandling af skæleksem anbefaler en creme med B6-vitamin, 50 mg per gram, og lithium, 5 mg per gram. I denne dosis er lithium meget sikkert. Der skal en lægerecept til, hvis man vil have fremstillet denne creme. Det bliver i reglen gjort på Glostrup Apotek eller Skanderborg Apotek.

Cremen skulle virke godt i næsten alle tilfælde. B6-vitamin som tabletter har ingen virkning på skæleksem.

Flere har gode erfaringer med at indtage tilskud af det svovlholdige naturlige produkt MSM (methylsulfonylmethane), 2 gram 2 gange dagligt, og stærke B-vitamin tabletter.

Svovl spiller en stor rolle for hudens sundhed. Det homøopatiske middel sulphur D6 (svovl) skal også kunne hjælpe godt.

Der findes et naturmiddel i form af tabletter med indhold af værdifulde mineraler og plantestoffer, som har en god virkning mod skæleksem. Det hedder Sebarec. Se på www.sebarec.com

Man kan købe det over Internettet.

Det er vigtigt at undgå margarine af alle arter og for meget ikke økologisk mælkefedt og for meget fedt fra ikke økologisk fodrede dyr, da det kan forværre irritationen, mens olivenolie, fiskeolie, og især hørfrøolie og kæmpenatlysolie kan dæmpe den.

De findes en meget fin olie, der har hjulpet mange med eksem, også skæleksem. den hedder Dalens Olie og er fremstillet efter recept fra Edgar Cayce. Man kan købe den i blandt andet helsekostforretninger. Den indeholder ikke parfume eller tilsætningsstoffer.

Sollys eller solarium hjælper de fleste, men må ikke overdrives af hensyn til den langsigtede risiko for udvikling af hudkræft, især ved brug af solarium.

Mange med skæl i hårbunden har haft glæde af at bruge Head and Shoulders Shampoo.

Et godt, gammelt husråd er at gnide hårbunden godt ind i lun vineddike og æblecider. Vask håret bagefter med en god urteshampoo, fx Scarborough shampoo, som ifølge James A. Dukes bog ”Det grønne apotek” (Aschehoug) kan laves af din yndlingsshampoo tilsat nogle få dråber tinktur af planterne persille, salvie, rosmarin og timian. Mange urtekyndige anbefaler ifølge samme bog at putte to spiseskefulde tørret salvie og rosmarin i to kopper vand, at lade det trække i 24 timer og derefter bruge det som hårvand efter hårvask.

Den indiske ayur-veda anbefaler bukkehornsfrø til indtagelse mod skæl. Bukkehornsfrø er en del af karry, og man kan også tage en teskefuld dagligt blandet med honning. Man kan også drikke det som thé (smager ikke særlig godt). Ifølge ayur-vedaen skal det virke bedst for vatta typer (aktive og kvikke, kreative typer) og kapha typer (følsomme, stærke, rolige og ofte overvægtige typer).

I de sværere tilfælde kan det være gavnligt at bruge Metronidazol creme 1% (som også bruges ved sygdommen rosacea, der godt kan ligne skæleksem lidt). Den er på recept og skal påsmøres to gange dagligt under udbrud.

Se på www.radiodoktoren.dk under rosacea

Comments are closed.