Pyoderma gangrænosum

Ved pyoderma gangrænosum finder man hurtigt udviklede, meget smertefulde sår, ofte ligesom en bikage med underminerede rande. Sårene optræder nærmest af sig selv og kan typisk ses ved betændelsestilstande i tarmen, som fx Crohns sygdom eller colitis ulcerosa eller ved gigtlidelser, blodsygdomme eller ved unormale mængder af unormale, monoklonale proteiner i blodet, fx ved myelomatose.

Sygdommen starter ofte med ømme knuder med rødviolet farve, og spreder sig så til flere smertefulde sår. Det er vigtigt at søge efter den bagved liggende årsag. Der er formentlig ale om en overreaktion fra immunsystemet, og de svære tilfælde behandler man med binyrebarkhormon og immuncellehæmmende stoffer. Det er klogt at blive grundigt undersøgt, evt. på en specialafdeling.

Man kan stimulere sit sunde immunsystem ved at spise sundt og ved at sørge for at få sin tarmbakterieflora til at være topfin, fx ved hjælpe af sunde mælkesyrebakterier eller ved at tage tilskud af Vita Biosa, effektive mikroorganismer, der udrydder skadelige bakterier og svampe i mave- tarmkanalen og desuden danner masser af antioxidanter.

Sygdomme i immunsystemet, for eksempel allergi og autoimmune lidelser, starter oftest med en utæt tarm. Se under dette på www.radiodoktoren.dk eller læs min bog ”Maven – din bedste ven” (Gads forlag).

Man kan også med fordel tage ekstra C-vitamin samt naturlige antioxidanter, som fx ekstrakt af olivenblade (fx OliVie), hvidløg (fx Kyolic, Kwai eller Garcin), og oregano (Andante), der alle modvirker betændelse. Se på www.radiodoktoren.dk under antibiotika alternativer.

Curcumin, der findes i gurkemejerodpulver, er også et godt bud (fx Turmeric, Curcumin, Curcuma Longa kapsler eller det flydende Curcur), og omslag med knuste bukkehornsfrø, der er varmet op med så meget vand, at det fordamper på få minutter, kan også være fint.

Comments are closed.