Leddegigt hos børn

Leddegigt, som børn og unge også kan få, er en autoimmun sygdom, hvor kroppens immunsystem fejlagtigt angriber ledhinderne. Hvad der får immunsystemet til at gøre dette, er man ikke helt klar over, men man ved, at visse virus- og bakteriesygdomme kan udløse gigten.

Læs mere om baggrunden for leddegigt på www.radiodoktoren.dk under leddegigt og under utæt tarm og autoimmune sygdomme.

En undersøgelse har vist, at et øget indtag af D-vitamin nedsætter risikoen for at få leddegigt.

Undersøgelsen er en del af Iowa Women’s Health Study, hvor man har fulgt 29.368 kvinder i alderen fra 55-69 år uden symptomer på leddegigt, da undersøgelsen begyndte i 1986. Deltagerne udfyldte selv et spørgeskema med 127 spørgsmål vedrørende hyppigheden af indtagelse af bestemte fødevarer og næringsstoffer, herunder supplerende indtag af D-vitamin.

I løbet af 11 års opfølgning blev der konstateret 152 tilfælde af leddegigt. Et større indtag af D-vitamin havde sammenhæng med en væsentlig mindre risiko for at få leddegigt. Sammenhængen var klar for både indtagelse af D-vitamin i maden og som kosttilskud. Man konkluderer, at et højere indtag af D-vitamin kan medføre en lavere risiko for at få leddegigt. (Kilde: Arthritis Rheum. 2004 Jan; 50(1):72-77).

D-vitamin har stor betydning for immunsystemets funktion. Både leddegigt og sclerose er autoimmune sygdomme, hvor immunsystemet fejlagtigt angriber kroppens egne væv. Alt tyder også på, at man groft har undervurderet menneskers behov for D-vitamin, der ikke bare er et vitamin, men også et hormon. I nordlige egne er det kun få måneder om året, at behovet for D-vitamin kan dækkes ved at få sol på huden. Resten af året har flertallet en mere eller mindre udtalt mangel på vitaminet. Det er ud til, at der er behov for et tilskud på mindst 2.000 enheder (50 mikrogram) dagligt, og at det naturlige D3-vitamin ikke er giftigt ved selv langt højere doser, i hvert fald under 250 mikrogram (10.000 enheder).

Kosten spiller en rolle for aktiviteten i leddegigt. Norske undersøgelse tyder på, at en vegetarisk kost, i hvert fald i perioder, og korte perioder med faste kan hjælpe.

De livsvigtige eller essentielle fedtsyrer, som bl.a. findes i fed fisk og fiskeolie, kan i større mængder virke positivt på leddegigt. Det er bl.a. vist ved en undersøgelse på Gråsten Gigthospital. Men det er vigtigt, at kosten indeholder alle de ting, man har brug for til at bevare sundheden, så det er bedst at snakke med en diætist, ernæringsterapeut eller kostvejleder, når kosten skal tilrettelægges efter sygdommen.

Gode tilskud af essentielle fedtsyrer er fiskeolie i form af Eskimo 3 og EyeQ. Man kan også med fordel supplere fiskeolien med gode vegetabilske olier, fx Nutridan Strong citron (der smager godt), Livets olie eller Udo’s Choice. Omega-3 fedtsyrerne bliver i kroppen omdannet til de hormonlignende stoffer prostaglandiner af den gode type, der blandt andet modvirker inflammation og de deraf følgende smerter. Læs mere om dette på www.radiodoktoren.dk under det gode fedt.

Ekstrakt af den grønlæbede musling fra New Zealand i form af Original Muslingeolie (tidligere Lyprinol) har også en virkning på leddegigt. Fedtsyrerne i muslingeolien er de bedste af alle mod inflammationen.

Essentielle sukkerstoffer, hvoraf der findes otte, som kroppen har svært ved selv at danne, har meget stor betydning for immunsystemets og kroppens øvrige funktion. Disse sukkerstoffer danner sammen med fede syrer og protein basis for en masse informationsmolekyler, som gør cellerne i stand til at ”snakke” med hinanden og regulere hinandens virkning. Dette har ikke mindst stor betydning for immunsystemets normale funktion. Leddegigt er som nævnt en sygdom, hvor immunsystemet er afsporet og fejlagtigt angriber kroppens egne celler.

De essentielle sukkerstoffer findes især i: Brystmælk, spiselige svampe (Reishi, Cordyceps sinensis, Shiitake, Maitake, Coriolus versicolor,, m.fl.), i visse frugter (for eksempel Noni juice) og grønsager, ubearbejdet fuldkorn, rødder og planter som fx Aloe vera. De findes også i muggent brød og i kitin fra skaldyr (glukosamin).

Det kan være svært at sikre sig, at man virkelig får alle de otte sukkerstoffer i en tilstrækkelig mængde, især hvis man ikke spiser meget sundt og varieret, hvilket man ved, at langt de fleste ikke gør. Det er muligt at købe sukkerstofferne som kosttilskud, fx i form af Glykoernæring. Man kan købe de sunde sukkerstoffer i helsekostforretninger, fra udlandet og fra Drogisten, tlf. 3833 9633.

(Læs om de sunde sukkerstoffer på www.radiodoktoren.dk)

Ingefær modvirker også den betændelsesagtige proces ved leddegigt og er værd at supplere med. Børn kan godt tåle ingefær. Boswellia serrata, der er et indisk naturprodukt, er en kraftig hæmmer af enzymet 5-lipoxygenase, der er vigtigt for dannelsen af de inflammationsfremkaldende leukotriener og kan derfor virke megeet positivt ved autoimmune sygdomme som fx leddegigt. Boswellia kan købes som Reumazall eller ren Boswellia, fx som Shallaki Boswellia fra Human Balance. Tlf. 7025 5566.

Vi skal heller ikke glemme Alma Nissens kur med kartoffelvand, som skiver af rå kartoffel har ligget i blød i natten over. Alma Nissen kurerede sig selv for leddegigt ved at bruge dette råd.

Det er vigtigt at beskytte leddene mod overbelastning, da det forværrer sygdommen, bl.a. ved at sørge for, at barnet eller den unge lærer at bruge kroppen rigtigt. En fysioterapeut og en ergoterapeut kan undervise i dette og sørge for, at hun eller han får de nødvendige hjælpemidler i hverdagen. Det er nemlig også vigtigt at vedligeholde funktionen af leddene og musklerne. Det gælder det om at bevæge uden at overbelaste.

Foruden en sund og varieret kost vil jeg anbefale ekstra vitaminer og antioxidanter, fx Cvitamin, Evitamin, selen og Astaxin. Noni juice, moden frugt og Aloe vera indeholder vigtige sukkerstoffer, der han hjælpe immunsystemet til at fungere ordentligt.

Et meget effektivt antioxidant, der kan have en meget fin indflydelse på immunsystemet, så det holder op med at angribe egne væv, er et Titan-Kobber-C-vitamin kompleks, der er kombineret af læge Even Marstrand. Det kan kun fås fra Glostrup Apotek, og der skal en lægerecept til. Foruden komplekset skal der gives tilskud af mangan, zink og selen.

Titan-kobber-C-vitaminkomplekset er uskadeligt. Kan det ikke sluges i tabletform (er forsynet med et overtræk, så tabletten først opløses i tarmene) kan man knuse tabletten, men da den smager meget surt, skal den knuste tablet puttes i juice.

Dosis til et mindre barn er en tablet dagligt af Titan-Kobber-C-vitamin kompleks, 5 mg mangan (fx 1/2 kapsel á 10 mg), 10-15 mg zink og 50 mg Seleno Precise (1/2 tablet) dagligt.

Akupunktur kan være en god hjælp i behandlingen.

I dag bruges det meget at forsøge med biologiske lægemidler, de såkaldte TNF-hæmmere. Jeg er ikke meget for de biologiske lægemidler, som mange ikke tåler, og som nedsætter modstandskraften mod infektioner og ikke virker ret længe. De virker som hæmmere af TNF, og jeg vil foreslå, at man forsøger med naturlige TNF-hæmmere.

De følgende er videnskabeligt vist at kunne hæmme TNF. Boswellia ekstrakt. Aloe vera (fx som drikkegel). Lakridsekstrakt. CLA. D3-vitamin. Curcumin. Colostrum (fx som Muno Colostrum hos Matas). Omega-3 fedtsyrer. Grønt te ekstrakt. Probiotika. Bromelain. Nælde ekstrakt. (og Cannabis, som jeg ikke synes, man skal prøve, før alt andet er forsøgt).

Et problem ved mange gigtlidelser er søvnen, der let kan blive forstyrret af smerter i muskler, sener og led. Især ved vendinger i sengen, hvilket man automatisk gør under søvnen, kan det gøre så ondt, at man vågner. Her kan man med fordel bruge silkelagener og silkenattøj. Så glider man rundt uden nogen anstrengelse og smerter.

Det kan også være et problem at komme ind og ud af biler, og her kan man med fordel bruge at lægge et stykke plastic på sædet, når man skal ind og ud. Så går det meget lettere.

Jeg vil også råde børn og unge med gigt til at blive medlem af FNUG – Foreningen af Unge med Gigt. P.P. Ørums Gade 11, bygn. 10, 8000 Århus C. Telefon: 86 11 85 21. E-mail: fnug@fnug.dk . Hjemmeside: www.fnug.dk

Comments are closed.