Archive for november, 2013

Vandvorter – Mollusker

mandag, november 25th, 2013

Vandvorter, på latin mollusker, skyldes et virus, men et helt andet virus end det, der giver almindelige vorter. Viruset hedder mollusci-poxvirus. Det findes kun hos mennesker, men over hele verden.

Symptomerne er, at man får nogle få eller flere 2-5 mm store glatte, kuplede hudknopper, der efterhånden får en indtrækning i toppen, lidt som ved skålkopper. Engang imellem er de lidt større. I modsætning til en skålkop, der forsvinder i løbet af en uges tid, bliver den enkelte mollusk på huden i 2-3 måneder, hvorefter den forsvinder af sig selv. Der kan imidlertid komme flere, og der kan ubehandlet gå op til mellem 6 måneder og 2 år, før sygdommen er helt forsvundet.

Sygdommen ses især hos børn, hvor molluskerne typisk sidder på brystkassen og armenes indsider. Især børn med børneksem (”astmaeksem”) får mange, og hos voksne kan sygdommen hænge sammen med et dårligt immunforsvar..

Man kan hos unge, seksuelt aktive se vandvorter på de ydre kønsdele, skambenet og lårenes indsider. Man bliver smittet direkte fra andre med sygdommen – kontaktsmitte.

Hos 10% af børn med mollusker optræder der et kløende eksem i det angrebne hudområde. Det forsvinder sammen med molluskerne.

Hvis det er rigtigt, at vorterne udarter sig til at blive bylder, er der en infektion oveni, fx med stafylokokker eller streptokokker. Lægen må så pode fra de betændte vorter, så man kan se, hvad der kan ordne infektionen. Man kan fx også bruge Tea tree olie som Antiseptic Skin Wash.

Hos børn under to år kan man oftest lade være med at behandle, da sygdommen forsvinder af sig selv, og risikoen for, at de smitter hinanden, er kun lille i den alder.

Hos større børn og voksne kan man fryse molluskerne væk, men man kan også smøre den lokalbedøvende EMLA-créme på og skrabe dem af (lægen eller hudlægen).

Man smitter, til man ikke længere har nogen mollusker tilbage.

Smitterisikoen er dog så lille, at Sundhedstyrelsen ikke mener, at man kan forbyde børn med vandvorter adgang til svømmehaller.

Olivenbladsekstrakt han hos større børn og voksne have en meget fin virkning. Det har en god virkning mod både bakterier og virus samt en kraftig antioxidant virkning.

En god opskrift på noget, der kan virke godt mod vandvorter, er Svovlpasta 2%, der fremstilles af Scan-Medic i Skanderborg. Duppes på vorterne morgen og aften.

Jeg kender ikke til nogen mirakelkur mod vandvorter, men ved almindelige vorter, der også skyldes en virus, hjælper det kolossalt godt at smøre med saft fra almindelige løg et par gange om dagen. Løg indeholder gode antioxidanter, så det kan ikke skade at prøve løgsaft mod vandvorter, men jeg kan ikke garantere, at det virker.