Omskæring

Omskæring er noget, man både kan gøre ved drenge og piger. Hos drenge fjerner man hele eller en del af forhuden, mest af religiøse grunde. Fx bliver drenge fra ortodokse jødiske hjem deres forhud fjernet. Det har også den fordel, at det er lettere at holde penis ren, men nogen får problemer med deres sexliv senere. Forhuden hos drenge er fra naturens siden ment som en beskyttelse af penishovedet.

Ved omskæring af piger fjerner man normalt både clitoris – kildreren – og skamlæberne, hvorefter man syr skedeindgangen sammen, så der kun er et lille hul, hvor menstruationsblodet kan komme ud igennem. Også ved piger er der en religiøs eller kulturel baggrund, men der kan også være den baggrund, at man forhindrer pigen i at have sex uden for ægteskabet og søger at nedsætte pigens lyst til sex, der fx kan øges ved at massere clitoris ved masturbation. I mange kulturer anser man kvinden for at være mindre værd en manden. Hun skal passe huset, arbejde og føde børn.

Der er ingen særlig risiko ved at fjerne forhuden hos drenge, men ved omskæring af piger er der en betydelig risiko for blodtab og betændelse, evt. død, da der ofte bruges urene barberblade eller knive ved denne ”operation”, der ofte udføres af ikke-læger som en del af et religiøst ritual. Det er en barbarisk og tilbagestående måde at behandle kvinder på, og de fleste er enige om, at der må sættes en stopper for det, både her i landet og ude i verden. Man kan også let forestille sig, hvor smertefuldt og forfærdeligt det må være for kvinden at blive ”åbnet” igen ved det første samleje, og hvor smertefuld en fødsel må være.

Det er også tvivlsomt, om der virkelig er en religiøs baggrund for omskæring, eller det bare er noget, som gamle mænd har fundet på for at undertrykke og holde styr på kvinderne. Omskæring, i hvert fald kvindelig, hører ikke hjemme i en moderne verden med lige ret for mænd og kvinder. Det er en unaturlig og barbarisk skik.

Comments are closed.