Synovial chondromatose

Sygdommen synovial chondromatose er en ret sjælden lidelse. Den er godartet, men plagsom. Der nydannes mange små stykker af normalt udseende brusk i ledhinden eller en seneskede. Stykker af brusk kan også brække af den normale brusk og fortsætte med at vokse til større stykker. Disse stykker kan blive forkalkede og evt. knogleagtige.

Lidelsen findes normalt kun i et enkelt led og angriber unge til midaldrende. Det er oftest større led, fx et knæled, der angribes, men hofteled albueled eller skulder kan også blive ramt.

Symptomerne er smerter, hævelse og nedsat bevægelighed af leddet. På røntgenbilleder kan man evt. se mange runde, forkalkede legemer. Behandlingen er total fjernelse af ledhinden, men der kan alligevel komme tilbagefald.

Aloe vera er også en mulighed, selvom der ikke foreligger nogen sikre, videnskabelige undersøgelser. På rotter har Aloe vera vist sig at nedsætte betændelsesreraktioner og stimulere genopbygning af led. Det er under alle omstændigheder ufarligt. Aloe vera indeholder en lang række vigtige vitaminer, mineraler, aminosyrer mm.

Comments are closed.