Fødemiddelallergi

Mange mennesker har en allergi eller intolerans over for flere fødemidler, først og fremmest mælkeprotein og hvedeprotein, men de rkan være mange andre ting, man kan udvikle allergi eller intolerans, der er en forsinket allergireaktion. Det er derfor nødvendigt at udelukke disse ting af sin kost.

Mælkeprotein findes også i mange mere eller mindre færdiglavede ting, fx under betegnelsen kasein, kaseinat, laktalbumin, vallepulver, valleprotein. Man må se nøje efter på varedeklarationen for at undgå disse ting. Gluten findes også i mange ting, og her kan jeg anbefale, at man bliver medlem af Dansk Cøliakiforening, tlf. 7010 1003. De har lister over ting, der indeholder gluten og mange gode opskrifter på mad uden gluten.

Det er typisk ved fødemiddelallergi, at der udløses en række symptomer, når man spiser spiser ting, man ikke kan tåle. Hvis man ikke nedbryder mælke- og hvedeproteinen ordentligt og samtidig har utæt tarmslimhinde, der bla. kan skyldes candidasvampe og en dårlig tarmbakterieflora, vil man kunne optage små stumper af protein, der i kroppen dels virker som gift for nervesystemet og hjernen og dels bliver angrebet af antistoffer, så der dannes immunkomplekser. Disse immunkomplekser bliver optaget i hvide blodlegemer – ædeceller, hvilker udløser en udsvømning af stoffet histamin. Histamin giver allergiske symptomer som fx nældefeber og astma, og i maven kan man få angioødem, hvor væske siver ud fra blodkarrene, så det hele hæver, blodtrykket falder, der kan komme kvalme, opkastninger og mavesmerter.

Det er vigtigt, at man gør meget ud af at finde frem til, hvad man ikke kan tåle, ved at føre kostdagbog, hvor man skriver alt det ned, man har spist og drukket i timerne og døgnet før, symptomerne kommer. Man kan også reagere på tilsætningsstoffer, farvestoffer og konserveringsmidler i kosten.

Man skal også sørge for at genetablere en sund og stærk tarmbakterieflora ved hjælp af mælkesyrebakterier eller Vita Biosa, og ved at tage tilskud af det svovlholdige stof MSM – methylsulfonylmethane, der også modvirker allergi.

Det Kan være en god idé, at man begynder at spise efter sin blodtype, hvilket yderligere vil være med til at sikre, at man får en kost, man kan tåle.

Der findes en række kosttilskud, som kan have en fin virkning på symptomerne på fødemiddelallergi, der fuldstændig lignere dem ved irritabel tyktarm (se dette). Fx Trifalla, Gastroform, Appital, Oxytarm, Restora (der også er godt mod candidasvampe og andre parasitter), Aloe vera m.fl.

Luften i maven, der næsten altid er til stede ved fødemiddelallergi, kan også skyldes valget af fødevarer. Visse fødevarer giver særlig megen luft. Det gælder mange grønsager, især bønner, broccoli, kål, ærter, sojabønner og kålroer. Også mælk og mælkeprodukter kan være slemme, fordi nogen mennesker som nævnt ikke kan nedbryde og optage mælkesukker (laktose). Pas på fødemidler, der indeholder sødemidlerne sorbitol og aspartam (NutraSweet). Æbler, bananer, brød og brødprodukter, gulerødder og selleri er moderate gasdannere, mens der ikke dannes så meget gas fra æg, fisk, fjerkræ, kød, olier og ris.

Krydderier modvirker luft i maven. Et godt råd er at tilsætte lidt hvidløg, ingefær eller kommen til den mad, man spiser. Anis, kamille, salvie, dild og pebermynte er også gode midler mod gas. Pebermynte kan også fås i form af kapsler, og en dansk undersøgelse har vist, at det kan modvirke luftdannelse i maven.

Comments are closed.