Osteofytter

Osteofytter er små udvækster af kalk på knoglehinden, som typisk opstår ved den betændelseslignende tilstand, der findes ved slidgigt. Osteofytterne kan blive så store, at de trykker mod nerverne ved deres udgangssteder fra rygsøjlen, især hvis der er for lidt plads på grund af sammenfald af båndskiverne – diskus’erne, diskusdegeneration.

Man kan til en vis grad modvirke osteofytter ved at lave øvelser for nakken og ryggen samt ved at bruge sine led meget og rigtigt (bevæge uden at fejlbelaste eller overbelaste), fx vejledt af en fysioterapeut, hvorefter man skal fortsætte dagligt selv derhjemme (se slidgigt i nakken).

Man kan samtidig styrke brusken og undertrykke den betændelsesagtige reaktion ved at tage tilskud af enten glukosamin eller chondroitin og ved at supplere med stoffet MSM –methylsulfonylmethane. Men det hjælper kun ordentligt, hvis man passer sine øvelser.

I svære tilfælde af osteofytter kan man operere i nakken, fjerne de største osteofytter og gøre en del af nakken stiv.

Comments are closed.