Salt og sundhed

En overgang har man været meget restriktiv med salt, da man mente, at det var usundt og blandt andet kunne medføre for højt blodtryk. Det er man gået væk fra, da de fleste godt kan tåle noget ekstra salt, bortset fra nogen med for højt blodtryk.

Mange ældre, især de der får vanddrivende medicin eller spiser meget saltfattigt, får mangel på salt i kroppen, medførende blandt andet kramper i benene og dårlig tilpashed.

Man bør vælge salt, der kommer fra havet, da det indeholder en mængde andre salte og mineraler, som er sunde for kroppen, blandt andet jod, kalium og magnesium. Det smager også langt bedre.

En interessant ny form for havsalt kommer fra Nepal. Det er 250 millioner år gammelt og stammer fra tiden før, Himalaya bjergene foldede sig op til at blive verdens højeste. Det forhandles i Danmark af Biosa Danmark (se www.biosa.dk , tlf. 4777 2270).

At tage en halv teskefuld af Himalaya-saltet hver morgen, opløst i et helt glas vand, kan være meget opkvikkende. En fedtemad med salt er heller ikke så ringe.

Man bør undgå raffineret bordsalt, da det indeholder anti-klumpningsmidler, der kan være aluminiumspulver. Aluminium har en sammenhæng med udvikling af Alzheimers sygdom. Vil man alligevel have det fine bordsalt, er det en god idé at vælge Seltin, der også indeholder kalium- og magnesiumsalt samt jod, som jo nu skal være tilsat bordsalt.

Comments are closed.