Alexander-teknik

Alexanderteknik er udviklet af en australier ved navn F.M. Alexander. Han levede fra 1869 til 1955, og i 1890-erne udviklede han alexanderteknikken. Den går ud på at lære folk at bruge sig selv så hensigtsmæssigt som muligt. De fleste af os er dårlige til at bruge vores krop rigtigt. På grund af stress, over- og fejlbelastning af sindet og kroppen spænder vi meget og får en forkert holdning, så vi falder sammen og derved gør det svært for vores muskler, sener, nerver og knogler. Alexander var selv skuespiller og fik alvorlige stemmeproblemer. Det fik ham til at udarbejde sin teknik.

Det vigtigste ved alexanderteknikken er at lære folk at genkende sine måder at reagere på, legemligt og psykisk. Man skal lære at lytte til sin krop og mærke, om man bruger den rigtigt, og sørge for at få den rigtige kropsholdning. Man lærer at finde frem til sine dårlige vaner og uhensigtsmæssige måde at bruge sig selv og sin krop på.

Hvis man bruger sin krop rigtigt, vil den selv genoprette sin gode funktion og aktivere de selvhelbredende kræfter.

Man får indlært en sundhedsfremmende adfærd og kan på baggrund af den modvirke en lang række både psykiske og legemlige problemer. Fx modvirke skader fra belastninger,
dårlig ryg, ledproblemer, slidgigt, iskias, spændingshovedpine, muskelknuder og graviditetsgener. Inkontinens kan teknikken også hjælpe på.

Man kan modvirke præstationsangst, stress og nervøsitet. Der er fx en lang række musikere, der ved hjælp af alexanderteknik undgår præstationsangsten under koncerter og kommer til at spille meget bedre. Tidligere måtte mange af dem tage beroligende medicin.

Uddannelsen til alexanderlærer tager tre år på fuld tid og er mest en mesterlære. Man er som alexanderlærer forpligtet til at overholde fastlagte faglige og etiske retningslinier.
Man kan læse mere om alexanderteknik på www.alexanderteknik.info og på www.alexanderteknik.dk

Vedrørende en ordentlig kropsholdning, og hvad den betyder for sundheden, kan man også læse læge Flemming Vestbergs bog ”Smerter i nakke, ryg og ben kan behandles med statikkorrektion”. Mensendiecklærere kan også instruere i den helt rigtige brug af kroppens muskler.

Comments are closed.