Avocado

Avocado er en dejlig spise. Den indeholder en række sundhedsfremmende næringsstoffer, både i form af plantekemikalier, plantefibre, proteiner og fedtstoffer. Så selvom der er mange kalorier i avocadoen, er det meget sundt at spise den.

Der er et godt indhold af lutein i avocado, salat, broccoli, agurker, ærter, asparges, bønner, rosenkål, anden kål, selleri, spinat og brøndkarse. Forskning fra University af California in Los Angeles har vist, at californiske avocados er den rigeste kilde til lutein blandt de tyve mest spiste frugter.

Man fandt samtidig, at avocadoerne indeholder næsten dobbelt så meget naturligt E-vitamin, som man hidtil har troet. Det gør avocadoen til den bedste kilde af E-vitamin blandt frugter.

Avocado indeholder også langt mere gluthathion, der blandt andet støtter E-vitaminets gode antioxidante virkning i kroppen, og af beta-sistosterol, der sænker kolesterol i blodet i samarbejde med avocadoens gode mono-umættede fedtstof.

En californisk undersøgelse af 480 midaldrende mænd og kvinder har vist, at de med det højeste indhold af lutein i blodet havde den mindste tilvækst af åreforkalkning i halspulsårerne. Forskerne mener, at lutein har en del af æren for, at mennesker med et højt indtag af grønt og frugt har mindre tilbøjelighed til at få hjerte- og kredsløbssygdomme. (Kilde: Circulation 2001; 103).

Lutein er også af stor betydning for både linsen og nethinden i øjet og derfor forebygger grå stær og makuladegeneration (”forkalkning i øjet”), og stoffet modvirker også dannelsen af blodpropper.

Det er nu fra mange hold understreget, at det er vigtigt at få nok af det gode fedt for, at kroppen og dens celler kan fungere ordentligt. Man kan heller ikke tabe sig, hvis man ikke får nok af det gode fedt, der foruden avocado er olivenolie, fiskeolie, fed fisk, nødder, hørfrøolie og kæmpenatlysolie. Så selvom der er mange kalorier i avocado, er der god grund for alle til at spise mere af den. Du kan roligt spise en dagligt.

Oven i alt det andet gode indeholder avocado en mase kostfibre af den gode, opløselige slags. En portion indeholder 9 gram fiber, en trediedel mere end end kop hvedeklid. Kostfibrene sænker kolesterol og modvirker kræft i tyktarmen, og forsinker optagelæsen af sukker fra tarmene, hvilket især er godt for diabetikere, men også for raske, da et for hurtigt stigende blodsukker medfører øget dannelse af insulin, hvilket øger risikoen for blandt andet hjertesygdom.

Comments are closed.