Erythromelalgi

Erythromelalgia, også kaldet erythermalgia, viser sig ved brændende smerter og rødme af hænder og fødder, mest fødderne. Mænd bliver oftere ramt end kvinder. Sygdommen kan forekomme i alle aldre, men er hyppigst hos midaldrende.

Sygdommen kan være primær, det vil sige uden kendt årsag, eller den kan være sekundær som et symptom på overaktivitet i knoglemarven med forøget dannelse af røde blodlegemer eller blodplader (polycythæmia vera eller thrombocytose). Der er oftest øget tendens til, at blodpladerne klistrer sammen.

Man kan også se erythromelalgi som bivirkning til lægemidler som for eksempel nifedipin, andre calciumblokkere eller bromocriptin.

Der er typisk brændende smerter i arme og ben, som kan fremkaldes af varme, og hvis man for eksempel sidder i hug. Symptomerne lettes ved at køle stederne med kold luft eller koldt vand, eller hvis man ligger med benene hævet. Anfaldene kan vare fra minutter til dage.

Der er ikke tale om dårligt kredsløb, da der er god puls i fødderne. Der er heller ikke tale om nervebetændelse, da en neurologisk undersøgelse er normal.

Det er vigtigt med regelmæssig motion, hvilket nedsætter tendensen til at få symptomer. Men man skal undgå anstrengende motion, der kan udløse anfald.

Man skal så vidt muligt undgå at opholde sig i varme omgivelser, for eksempel så varmt, at man kommer til at svede.

Acetylsalicylsyre kan hjælpe, hvis der er tale om en følge af overaktivitet i knoglemarven.

Jeg vil desuden anbefale akupunktur hos en kinesisk akupunkturlæge.

Da mangel på visse næringsstoffer måske kan være medvirkende, vil jeg anbefale at tage tilskud af antioxidanter i form af C-vitamin, E-vitamin og melatonin (tlf. 3833 9633) samt magnesium, mindst 500 mg dagligt, og organisk selen, 200 mikrogram organisk selen (Seleno Precise). . Samt selvfølgelig en sund kost med meget grønt og frugt.

Man ved, at sygdommen har noget med visse prostaglandiner (urhormoner) og enzymet cyclooxygenase at gøre, så det er muligt, at det vil kunne gavne at nedsætte indtagelsen af mættet fedt og helt at undgå margarine, og at indtagelse af sundt fedt (olivenolie, avocado, fed fisk, fiskeolie, mandler, nødder, hørfrøolie og kæmpenatlysolie) vil kunne gavne.

Cremen Revena Plus kan måske hjælpe.

Comments are closed.