Fibersprængninger opstår ofte, hvis man ikke er varmet ordentligt op, før man belaster sine muskler, og varmet ned bagefter, så musklerne ikke bliver stive og for korte.
Når muskelfibre sprænges, vil der opstå en blødning inde i musklerne, og det første, man skal gøre, hvis man får en skade, er at følge opskriften RICE. Ro, Is, Compression (trykbandage) og Elevation (holde stedet hævet over hjertets niveau, hvis det kan lade sig gøre).
Musklerne kommer sig i reglen ret hurtigt, så man ved en fornuftig genoptræning kan komme i gang efter nogle uger igen. Er det sener og ledbånd, der er blevet overbelastet og skadet, går der meget længere tid, typisk 10-12 uger med genoptræning, før skaden er helet, da sener og ledbånd først da har genvundet deres styrke og elasticitet.
Jeg vil råde alle med tilbagevendende fibersprængninger til at kontakte en idrætslæge, evt gennem sin klub, og at få gang i en ordentlig genoptræning ved hjælp af en fysioterapeut med erfaring i sportsskader. En af grundene til, at man har gavn af at være medlem af en idrætsklub eller fodboldklub, er, at man gennem klubben kan finde frem til den rigtige hjælp ved skader.
Man kan med fordel tage et tilskud af de rigtige fedtsyrer, nemlig først og fremmest omega-3 fedtsyrer fra hørfrøolie eller fiskeolie og omega-6 fedtsyren gammalinolensyre, fx fra kæmpenatlysolie. Pharma Nord har lavet et specielt produkt ned navn Bio-Sport, der indeholder disse gode fedtsyrer sammen med vitaminer og mineraler. De gode fedtsyrer dæmper de betændelsesagtige forandringer (inflammation), der opstår ved skader og gigt, mens mættet fedt fra dyrefedt og mælkefedt samt transfedtsyrer fra fx margarine får betændelsesforandringerne til blusse op.
Følgende øger inflammationen
Arachidonsyre (oksekød, mejeriprod., indmad)
For mange flerumættede fedtsyrer i forhold til omega-3 – margarine
Stegning
Transfedtsyrer
Sukker og andet med højt glykæmisk indeks
Insulin
Homocystein
Tobaksrøg
For meget jern i kroppen
Kunstige kemiske stoffer
Følgende modvirker inflammation:
Reduktion af overvægt
Spis mad med lavt glykæmisk indeks (grønsager, grov kost, højt indhold af kostfibre)
Undgå margarine (omega-6 fedtsyrer, transfedtsyrer)
Spis mindre kød
Undgå stærk opvarmning af fedt (fx friture)
Antioxidanter, bl.a. C-vitamin (et gram to gange dagligt) og selen, 200 mikrogram dgl., fx Seleno Precise.
E-vitamin, fx Cardi-E eller Natur-E, to kapsler dagligt
Olivenolie (Nature 2005; 437: 45-46).
Omega-3 fedtsyrer (fiskeolie, hørfrøolie, nødder, mandler)
Gammalinolensyre (GLA) (natlysolie)
B12, B6 og folinsyre hæmmer homocystein
K2-vitamin (modvirker også osteoporose)
Magnesium (ikke Magnesia)
Artiskok, chili, Aronia og andre mørke bær, fx Aroniasaft (helsekostforr).
Boswellia serrata
Policosanol (Vasovital)
Curcumin (fx Turmeric eller Curcuma longa), krydderier
Ingefær, fx Urizal eller Zingiberin)
Bromelain (findes i ananas)
Stephania tentandra – fen-fang-qi (kinesisk)
Padma 28
Titan-kobber-C-vitamin kompleks plus zink og mangan
Brændenældeekstrakt