Knoglemarvsbetændelse – osteomyelitis

Knoglemarvsbetændelse er meget svær at få til at hele op. Især i skinnebenet, hvor den oftest forekommer. Årsagen til dette er dels et dårligt kredsløb i skinnebensknoglen i forhold til resten af kroppen, især i forbindelse med knoglebrud, og dels, at der i et betændt sår i og ved knogle oftest vil komme stumper og stykker af dødt væv uden blodtilførsel. Disse stumper og stykker vil opføre sig som fremmedlegemer, der er med til at vedligeholde betændelsen og forhindre, at penicillin eller andre antibiotika kan komme til og helt udrydde betændelsen.

Det er derfor nødvendigt, hvis der er gået betændelse i knoglen, at fjerne alt løst og betændt væv samt alle fremmedlegemer, som fx skinner og skruer. Det er også vigtigt at holde såret åbent, mens det heler fuldstændigt op indefra.

Oven i det hele vil langvarig behandling med antibiotika ødelægge det naturlige immunforsvar, fordi dette behøver en stadig stimulation fra sunde og normale bakterier både udenpå og inde i os, først og fremmest de normale og gavnlige tarmbakterier.

Da et virkelig velfungerende kredsløb er meget vigtigt, bør man, hvis man ryger, holde helt op med at ryge. Selv få drag på fx en cigaret nedsætter kredsløbet betydeligt, og giver dermed betændelsen gode vilkår. Immunsystemet svækkes også af de flere tusinde kemiske stoffer, der findes i tobaksrøg.

Tarmbakteriefloraen må genoprettes, da den tager alvorligt skade af behandling med antibiotika, så skadelige bakterier og svampe får overtaget. Visse af svampene kan også producerer giftige stoffer – toxiner – der på svække kroppen, fx candidasvampe, og gøre tarmene utætte.

Jeg vil til genopretning af en skadet tarmflora stærkt anbefale Vita Biosa, der er en samling effektive mikroorganismer, der både stimulerer immunforsvaret og producerer vitaminer og antioxidanter i stor stil.

Desuden er det vigtigt med en sund og varieret kost, og jeg vil tilråde ekstra, naturlige antioxidanter, der samtidig kan virke som antibiotika. Det gælder fx for ekstrakt af olivenblade i form af OliVie eller Olivir. Man skal tage to tabletter to gange dagligt, så længe der er tegn på eller fare for infektion. Hvidløg har en kraftig antibiotikalignende virkning og kan hjælpe. Også prikbladet perikum – hyperikum (”Den grønne lykkepille”) har antibiotisk virkning, endda på resistente bakterier. Ekstrakt af Echinacea (solhat),

Matrem (Chrysanthemum parthenium, Fever few på engelsk), bukkehornsfrø og askeblade har alle styrkende virkning på immunforsvaret og kan derfor virke mod betændelse. Zink er vigtig for sårhelingen og skal tages på et andet tidspunkt end den sædvanlige vitamin-mineral tablet, da zink blokerer for optagelsen af kobber og jern og omvendt.

Comments are closed.