Tryksværte allergi

Kemikalier i tryksværte:

Lytterspørgsmål:

Er det muligt at forklare hvad/ eller hvilke stoffer der er i tryksværten på de farvede reklameaviser? Mine slimhinder reagerer usandsynlig voldsomt imod disse, øjne og næse løber, jeg får ondt i hals og ører.

Naturligvis holder jeg mig langt væk fra disse, men det kan være svært, de ligger fremme mange steder i forretninger og hvor man ellers færdes.Des friskere de er, des mere voldsomt reagerer jeg, derfor må det være en gas/luftart som den friske tryksværte udsender, går jeg ud fra. Jeg kan godt klare en almindelig avis!!!

Og så en advarsel, kan en enkelt brochure vælte mig omkuld, hvad kan den så ikke

gøre mod babyer og mindre børn – Så mit spørgsmål er hvad er indholdet?? Og hvorfor reagerer slimhinderne så voldsomt? Kan trykkerierne ikke bruge et andet stof?? Når det er så kraftigt, at det kan slå mig helt ud ( 59 år og et godt helbred ) så tror jeg naturligvis også at det er giftigt:

Svar:

Jeg har haft svært ved at finde ud af nøjagtigt, hvad der findes i tryksværte, men det er nok noget forskelligt. Imidlertid står der alle vegne, at man ikke må lægge papir med tryksværte i kompostbunker, så noget giftigt må der være i det. I Sverige bruger man sort, vegetabilsk tryksværte, der ikke skulle kunne skade. Er brochurer helt nytrykte, kan de lugte langt væk af opløsningsmidler.

Astma-allergi forbundet oplyser for ca et år siden, at hverken tryksværte eller aviser generelt kan medføre allergi, men alligevel kan en del mennesker opleve gener som hovedpine, koncentrationsbesvær og vejrtrækningsproblemer, når de læser avis, og mange har gener fra nytrykte brochurer.

Mange af disse mennesker lider sikkert af MCS = multiple chemical sensitivity, på dansk er de duft- og kemikalieoverfølsomme. Der findes en Foreningen for Duft- og Kemikalioverfølsomme, som jeg vil anbefale lytteren at kontakte. De ved meget om dette og udgiver et udmærket blad fire gange om året.

Foreningen for Duft- og Kemikalieoverfølsomme

Egevej 13, st. th.

3300 Frederiksværk

Telefon 7020 1037

E-mail mcsdk@post11.tele.dk

Hjemmeside: www.dkmcs.dk

Foreningen udgiver det udmærkede medlemsblad mcsinfo

Det er en god idé at lade tryksager, fx aviser og brochurer, dampe af og tørre, inden man tager dem ind og læser dem. Man kan også frabede sig at få brochurer med fx posten.

Der skal også være god udluftning eller ventilation der, hvor aviser og brochurer ligger til tørre.

Lytteren er med stor sikkerhed allergisk overfor et eller andet. De findes bl.a. et stof ved navn kolofonium – en harpiks – som man kan blive allergisk overfor.

Comments are closed.