Svimmelhed

Der er mange former for svimmelhed, der er et symptom og det er altid vigtigt at søge bag ved et symptom og ikke bare behandle det.

Svimmelhed udløses fra lillehjernen,hvor både synsindtryk, høreindtryk samt signaler fra trykpunkter under huden samarbejdes til en viden om, hvor kroppen befinder sig I rummet. Med alderen kan disse indtryk svækkes. Synet er måske ikke så godt mere, og hørelsen heller ikke. Og nervesignalerne fra trykpunkterne under fødderne og fra hænderne, når man bruger stok eller rolator, er måske heller ikke så stærke.

Så bliver lillehjernen usikker og sender svimmelhedssignaler. Selve lillehjernen kan også være ramt af sygdom.

Ørevoks, der blokerer det den ene øregang, kan være nok til at give svimmelhed, så det er altid godt at konsultere sin læge eller ørelæge.

Medvirkende kan også vandmangel være, og forkalkning i pulsårerne til hjernen kan også give svimmelhed. Det ses meget typisk, når pulsåren til bageste del af hjernen og lillehjernen bliver forkalket, eller den bliver sammentrykket af forkalkning i halshvirvelsøjlen, som pulsåren løber igennem. Der er så typisk svimmelhed, når man kigger opefter.

En anden hyppig årsag til svimmelhed er medicin. Mange går rundt med svimmelhed på grund af brug af nerve‑ og sovemedicin, men også medicin mod hjerte‑ og kredsløbssygdomme og mod gigt og mave‑tarmsygdomme mm. kan have svimmelhed som bivirkning.

Udsættelse for elektromagnetiske påvirkninger af skadelig art kan medføre svimmelhed. Det gælder fx mikrobølger fra mobiltelefoner, mikrobølgeovne, og elektromagnetisk felter fra elektrisk apparatur som fx fjernsyn, stereoanlæg og clock-radio, der står tæt på en, kan hos nogen medføre svimmelhed. Man bør holde afstand til sådanne ting, der oftest kun påvirker, hvis man er inden for en radius på 1½-2 meter. Men nogen er mere følsomme end andre, og nogen er regulært el-overfølsomme. De kan med fordel kontakte Foreningen af EL-overfølsomme i Danmark.Formanden er Vagn Larsen, Vibevej 9, 4040 Jyllinge. Tlf. 4678 2989. Efter kl 17. E-mail: vl@feltfri.dk

Til beskyttelse mod elektromagnetisk stråling kan det anbefales at bruge Q-link, der hænger ned foran brystet i en snor om halsen. Den indeholder en chip med en krystal, der efterligner en sund krops bio-felt og regulerer bio-feltet, som Q-linken befinder sig i. Ved at hjælpe kroppen med at opretholde et sundt og sammenhængende bio-felt og vedligeholde en dynamisk balance, afværges ude fra kommende elektromagnetisk stress

Se oplysninger og forskning vedr. Q-link på www.QlinkDanmark.dk eller søg på ordet Q-link på www.google.com

Tænderne kan være medvirkende til svimmelhed. Dårligt sammenbid kan medføre spændinger i nakke og ansigt. Betændelse i tandrødder kan medføre svimmelhed. Oftest kan man ved rodbehandlede tænder ikke mærke, at der er noget galt, men tanden vil oftest være øm, når man rokker med den.

Er man følsom for kviksølv i amalgam (”sølv”plomberne i tænderne), er svimmelhed et af symptomerne. Det er især ved allergi over for kviksølv, at der opstår symptomer. Kan afslrøes ved en MELISA-test (se www.melisa.org ). Hvis man vælger at få amalgamplomberne fjernet, bør det ske hos en ortomolekylær tandlæge, der kan fjerne plomberne i den rigtige rækkefølge og under beskyttelse af både patient og tandlæge mod de kviksølvdampe, der frigøres under fjernelsen af plomberne.

Ved en særlig type svimmelhed, der opstår, når man lægger sig eller vender sig i sengen, kan der være tale om en forskubning af de såkaldte øresten, en slags krystaller, der ligger i det indre øre og trykker mod forskellige celler, alt efter hvad stilling, man indtager, fx liggende på den ene eller den anden side, stående op eller på hovedet. Er ørestenene blevet forskubbet, gør der forkerte signaler til lillehjernen, der samarbejder signaler fra syn, hørelse, ligevægtssans og fra trykpunkter under huden, fx fra fødderne, når man står op.

Man kan få ørestenene på plads ved at gennemgå en række stillinger. Først skal man sidde op, dernæst ligge på ryggen i to minutter med hovedet drejet til højre ud over kanten af sengen (højre øre nedefter). Denne stilling vil ofte fremprovokere svimmelheden. Derefter skal man dreje sig rundt på maven og ligge med hovedet drejet til modsat side og næsen i en 45 graders vinkel i forhold til gulvet i de næste to minutter (også højre øre nedefter). Så skal man sidde op og må ikke ligge ned i de næste 48 timer. Man må sidde op og sove, men stoleryggen må ikke lænes mere tilbage end 45 grader.

Instruktionen skal følges nøje. Gør man ikke det, kan man risikere, at ørestenene flytter sig til andre steder i balanceorganet, så svimmelheden fortsætter, men nu ved andre stillingsændringer end før. Hvis symptomerne vender tilbage, kan man gentage proceduren. Det er kun ved svimmelhed ved stillingsændringer, at det hjælper.

En anden fremgangsmåde, kaldet MEP (modificeret Epley manøvre) er følgende:

Man begynder med at sidde på en seng med hovedet bøjet let mod det angrebne øre.

Man lægger sig så hurtigt på ryggen med en pude under skuldrene.

Efter 30 sekunder drejer man hovedet 90 grader til højre i yderligere 30 sekunder.

Til slut drejer man hovedet og kroppen yderligere 90 grader til højre i 30 sekunder (lægger sig på siden med hovedet bøjet ekstra til højre), før man sætter sig op.

En tredie metode er MSM metoden, også kaldet Semont manøvren:

Man starter med at sidde på en seng med hovdet drejet let imod det ikke angrebne øre.

Derefter lader man sig falde til at ligge på siden med det angrebne øre i 30 sekunder.

Derefter sætter man sig hurtigt op og fortsætter uden at stoppe til at ligge på den anden kropsside i 30 sekunder, før man sætter sig op.

En tysk undersøgelse fra Charité i Berlin har vist, at deltagere, der brugte MEP-metoden i en uge, ikke længere havde symptomer på svimmelhed.

I gruppen, der brugte MSM-metoden, var der god virkning i 58 procent af tilfældene, og i de tilfælde, hvor metoden ikke virkede, var den vigtigste grund, at deltagerne ikke havde brugt metoden rigtigt. (Neurology July 13, 2004; 63(1): 150-2).

En behandling med en vibrator, som de har på nogen øre-næse-halsafdelinger, kan ogs

få ørestenene på plads.

Et par ture i en rutchebane (The Lancet 30-11-2002) eller en tur med en færge i stormvejr skal også kunne kurere den stillingsbetingede svimmelhed.

Det indre øre indeholder balanceorganet, og forkalkning eller anden sygdom her kan også give svimmelhed. Hvis man sidder meget og ikke bruger sin balanceevne, bliver man lettere svimmel, når man skal gå eller lave noget andet. Derfor er gymnastik en god måde at træne balancen på og forebygge svimmelhed. Enhver form for motion er gavnlig i denne forbindelse. Dans er særlig godt, da man kan støtte sig til en anden, der har god

balance. Det er vigtigt at have en god kropsholdning. Se evt. www.statikkorrektion.dk

Når følelsen i fødderne af en eller anden grund forsvinder, kan det også gå ud over balancen, der styres fra lillehjernen, som modtager information fra balanceorganet i det indre øre, synet samt signaler fra trykpunkter i huden, hvor den bliver påvirket, for eksempel fra fodsålerne, når man står op, og fra hænderne, hvis man bruger stok eller holder fast i noget.

Man kan træne sin balance ved at bruge vippebræt, ved at motionere og bruge sin balance i det hele taget. Her kan man med fordel også bruge MBT-sko (Masai Barefoot Technology).

En meget god løsning på problemer med fødderne i det hele taget, blandt andet hælspore, plantar fasciitis, forfodssænkning, akillesseneproblemer og lidt forskel i benlængden er at bruge disse MBT sko.

MBT er en ny type sko fra Masai Barefoot Technology, som nu er kommet til Danmark. Det er en ingeniør i Schweiz, der har analyseret masaiernes måde at gå på deres bare fødder i ujævnt terræn, og hvordan det påvirker deres holdning og fodsundhed. MBT skoene giver samme virkning på musklerne og hele skelettet, som hvis man går på ujævnt terræn ude i naturen.

Fødderne kommer til at arbejde mere naturligt, så alle fodmuskler bruges, hvilket modvirker svækkelse af dem med nedsunken fodrod til følge. Diabetikere har i forvejen en øget tilbøjelighed til dette. Foden afvikles med MBT-sko fra en minushæl og fremefter til tæerne med støtte under svangen, så senerne under fødderne ikke bliver overbelastet, hvorved der kan opstå betændelsesagtige forandringer i senevævet under fødderne.

Mange, der tror, de har en hælspore, har i virkeligheden smerter der, hvor senerne under foden sætter sig fast på hælbenet. Det kaldes plantar fasciitis. MBT skoene er bløde under hælen og fordeler trykket, så hælen i det hele taget bliver aflastet og hælsporegener kan forsvinde.

Moderne mennesker går i sko med flad bund og hæl, hvilket medfører, at de ikke bruger deres fødder rigtigt. De er spærret inde og giver før eller senere problemer. Blandt andet svækkes de muskler i benene, der bruges til at stabilisere os under gangen. Det førte til udvikling af Jacoform skoene, der markedsførte sig som ”Føddernes Frihedsbevægelse”.

De er også rigtig gode, men Masai skoene er meget bedre, da de i langt højere grad også stimulerer den rigtige brug af musklerne i benene og hele vejen op langs ryggen til nakken, hvilket øger kropsbevidstheden. Hvor mange mennesker med tiden går foroverbøjet og spænder i lænden, vil de ved rigtig gang i Masai sko automatisk rette sig op og få den holdning, som man kan misunde masaierne. De afspænder stramme og ømme muskler hele vejen op, så ryg- og nakkesmerter forsvinder, og disse sko vil derfor være et godt valg for enhver med ryg- og nakkeproblemer. Også mavemusklerne stimuleres og styrkes.

Med Masai sko på står man ikke stille, men kan rulle frem og tilbage, hvilket styrker muskler og ledbånd og fremmer venepumpefunktionen, hvor musklerne i benene trykker returårerne sammen, så blodet på grund af klapfunktionen kun kan løbe opad mod hjertet. Det modvirker trætte og tunge ben. Balancen bliver også styrket, når man har disse sko på, hvor man hele tiden skal justere, og trykpunkterne under huden sender mange flere informationer til lillehjernen, der er vores balancecenter.

På grund af blandt andet minushælen og den øgede brug af bagsidemusklerne på underbenet vil man også strække sin achilllessene og derved kunne behandle og undgå gener på grund af en for kort achillessene og de betændelsesagtige forandringer der, hvor achillessenen sætter sig på hælknoglen.

Man skal være opmærksom på, at når man begynder at bruge Masai sko, vil man bruge musklerne på en anden måde, så de kan blive ømme i begyndelsen. Brug dem derfor kun nogle timer ad gangen, indtil tilvænning er sket. Skoene skal også bruges rigtigt for, at man kan få den fulde glæde af dem, men de er en god investering. Husk, at for den, der har ondt i fødderne, er alt andet ligegyldigt. Se også på www.mbt-danmark.dk

Ved neuropati skal man i det hele taget passe særlig godt på sine fødder. Årsagen er, at der hyppigt kommer ophævet smertesans i fødderne, så der hurtigt ved overbelastning eller forkerte sko kan komme neuropatiske tryksår på fødderne. Reflekser svækkes og forsvinder, hvorved der kommer muskelsvind og lammelser, og på grund af lammelse af fodmusklerne kommer der tit fejlstillinger, som kan give øget tryk lokalt i fodsålerne, med dannelse af hård hud og sår. Det er derfor meget vigtigt at gå regelmæssigt til statsautoriseret fodterapeut, som foruden at behandle hjælper diabetikeren til at kunne passe godt på sine fødder.

Et vippebræt er meget godt til at styrke balancen med. Det samme gælder dans, men her må man have en stærk partner, der kan støtte under dansen.

Kiropraktisk behandling kan ofte hjælpe mod svimmelhed, især hvis den skyldes problemer med blodtilførslen til hjernen gennem nakkepulsårerne. Forkrampede nakkemuskler kan også give svimmelhed.

Man kan forsøge sig med at tage tilskud af et Gingko biloba præparat (tempeltræ), det kan bedre mikrokredsløbet, også i det indre øre og hjernen.

Det vil under alle omstændigheder være fornuftigt at få en undersøgelse hos en praktiserende læge, der, hvis han eller hun er i tvivl, så kan sende videre til ørelæge eller og neurolog.

Vedr. bilkørsel, så er svimmelhed, der kan komme, mens man sidder og evt fører bil, en grund til at lade bilen stå. Kommer svimmelheden kun ved gang eller arbejde, og er man ellers fuldt ud i stand til at styre en bil, bremse med normal reaktionsevne etc, så skulle der ikke være noget i vejen for fortsat at køre bil. Men det vil også være en god idé at drøfte dette med lægen.

Stress, spekulationer, arbejdsmæssig overbelastning og anden psykisk belastning kan også medføre svimmelhed. Man må her forsøge at øge sin psykiske bærekraft eller at nedsætte sine belastninger. En psykolog eller NLP-terapeut kan være en god investering.

Comments are closed.