Slanketips

Det er først og fremmest sukker, som findes i søde sodavander og efterhånden tilsættes til næsten alt, der er synderen. Hver ekstra sodavand pr. dag giver 60% ekstra risiko for at blive fed. Drik masser af vand.

Det er ikke fedt, men sukker og stivelse, der går dig overvægtig. Spiser du mange stivelsesstoffer, fx brød, pasta, kager og andet, der er fremstillet af raffineret mel, så vil det hurtigt i kroppen omdannes til fedt. Det skyldes, at mange kulhydrater stimulerer til dannelse af for meget af hormonet insulin, især hos overvægtige, og det stimulerer fedtaflejringen.

Du skal holde dig fra margarine og mælkefedt, undtagen økologisk smør og spise kød fra økologisk fodrede dyr, da fedtet så indeholder gode fedtsyrer. Smør er ikke usundt, og kærnet, økologisk smør indeholder mange gode fedtsyrer. Og du skal have nok af det gode fedt fra først og fremmest olivenolie, fed fisk og fiskeolie, avocado, hørfrøolie og natlysolie. Herved kan du dels lettere omsætte fedtet og dels nedsætte sin appetit. Får du ikke nok af det gode fedt, kan du slet ikke tabe dig. De gode fedtsyrer bliver i kroppen omdannet til hormonlignende stoffer, som styrer mange af kroppens funktioner, blandt andet modvirkes inflammation og smerter af det gode fedt.

Dernæst skal du ændre dine bevæge-vaner, så du gør livet lidt mere besværligt for dig selv. Du kan fx gå eller cykle i stedet for at køre i bil eller bus, evt. stå af nogle stoppesteder fra det sted, du skal hen til. Du skal gå på trapper i stedet for at tage elevatoren og gå en god tur på mindst en halv time hver dag.

Det er de færreste, der undgår at tabe sig, hvis de dagligt sørger for at få de seks gange 100 gram grønt og frugt, der desuden nedsætter risikoen for sygdom. Det er også de færreste, der er gået over på Fit for life kosten, også kaldet skillekosten, der ikke taber sig. Den har bl.a. Lene Hansson skrevet om i sine bøger. Det centrale er her, at man ikke spiser kød sammen med kartofler, pasta og brød, men med grønsager og salat.

De, der begynder at spise efter deres blodtype, taber sig også, hvis de har brug for det (Dr. Peter D’Adamo: Spis efter din blodtype). Deltagerne i den nye ”eat-kuren” får individuel vejledning i at spise efter deres blodtype, og de bliver så glade for deres nye livsstil, at de ikke falder tilbage til deres gamle, dårlige kost og måde at bevæge sig på. eat-kuren er tilrettelagt på basis af den kost, vi oprindelig er beregnet til, nemlig at spise mere fedt og protein (æggehvidestoffer) og langt mindre af raffinerede kulhydrater, som fx brød, pasta, kartofler, ris etc. Det er anerkendte, norske ernæringseksperter, der står bag ved og har tilrettelagt kuren med dens opskrifter, madvaretabeller og træningsøvelser. Du kan læse om kuren på www.eat-web.com .

Tag et tilskud af krom, hvis du har trang til sødt. Det stabiliserer blodsukkeret. Trangen til sødt bliver også nedsat ved tilskud af de sunde fedtsyrer.

Drik grøn thé eller tag grøn thé i tabletform. Det øger forbrændingen og giver dig værdifulde antioxidanter. Du kan også sætte forbrændingen op ved at spise mange krydderier.

Aminosyren 5 hydroxytryptofan – 5-HTP – der er forstadiet til humør-signalstoffet serotonin, har ved undersøgelser vist sig at virke mindst lige så godt som antidepressiv medicin, fx fluoxetin eller de ældre midler mod depression, og 5-HTP har så godt som ingen bivirkninger.

5-HTP giver nedsat appetit, nedsat trang til søde sager, nedsat indtagelse af kulhydrater (brød, pasta, kartofler etc.) og giver dermed vægttab. Dosis skal være 100 mg tre gange dagligt, evt. stigende til 300 mg tre gange dagligt. Der kan komme lidt kvalme de første 5-6 uger på grund af det stigende indhold af serotonin i mave-tarmsystemet.

Vitaminerne B3, B6 og folinsyre hjælper 5-HTP til at blive omdannet til serotonin, så det er godt med et tilskud af B-vitaminer.

I stedet for 5-http kan man vælge Zenbev, som stammer fra græskarkerner.

Tlf. 4827 7110.

En undersøgelse har vist, at Atkins-diæten er bedst af 4 kure til vægttab. Den belv sammenlignet med Zone-diæten (højt proteinindhold og lavglykæmiske kulhydrater),

LEARN-diæten (baseret på amerikanske kost- og livsstilanbefalinger), og med Ornish-diæten (ekstremt lidt fedt i kosten). I hver gruppe deltog 77-79 kvinder.

Kvinderne i Atkins-gruppen havde gennemsnitligt tabt 4,7 kg, i Zone-gruppen 2,6 kg, i LEARN-gruppen 2,6 kg og i Ornish-gruppen 2,2 kg. (JAMA 2007; 297: 969-77).

Undersøgelsen viser, at der (i modsætning til, hvad der tidligere er hævdet af modstandere af Atkins-kosten), at der ikke er nogen uhensigtsmæssige konsekvenser

af at anvende Atkins’ kostprincipper i op til 12 måneder.

Det er vigtigt at vælge kostbestanddele af høj kvalitet (gerne økologisk eller biodynamisk kost) og at tage kosttilskud af god kvalitet.

Comments are closed.