Kolde fødder

Allerførst må man udelukke, at der ligger sygdom bag de kolde fødder og tæer. Der kan fx være tale om et for lavt stofskifte, og man må også tænke på sukkersyge.

Desuden kan visse former for medicin, især de såkaldte beta-blokkere, der bla. bruges mod for højt blodtryk, give store problemer med kolde hænder og fødder.

En meget almindelig grund til kolde fødder er tobaksrygning, der trækker pulsårerne i blandt andet huden meget sammen. Ryger man blot lidt på en cigaret, går blodgennemstrømningen i fingrene ned til en femtedel af den normale. For meget kaffe kan også være medvirkende (koffeinen). Røg og kaffe hænger jo ofte også sammen.

Flere har fortalt, at når de holdt op med at bruge mikrobølgeovn, holdt de også op med at fryse, både generelt og på fødder og hænder. Mikrobølgeovne er ikke, som fabrikanterne hævder, tætte. De kan blandt andet øge risikoen for grå stær og for abort hos kvinder, der bruger mikrobølgeovn i køkkenet under svangerskabet.

Er der tale om et dårligt kredsløb, kan det hjælpe at gå meget. Desuden er tage naturmidlet PADMA 28, som er gennemprøvet på Frederiksberg Hospital mod dårligt kredsløb i benene, med god virkning.

Gingko biloba, tempeltræs piller, er også gode mod dårligt kredsløb.

Massage af fødderne, evt ved at rulle med dem henover en stok, kan stimulere blodgennemstrømningen meget, og det kan vekselbade også. Her skal man have to fade eller spande og skiftevis dyppe fødderne i varmt og koldt vand.

Zoneterapi eller akupunktur vil kunne stimulere kredsløbet og modvirke kolde fødder hos mange.

Hvidløg, fx i form af hvidløgspiller, stimulerer også kredsløbet. Flere af mine patienter har berettet om, hvordan en magnet i fodenden af sengen eller magnetsengetøj har hjulpet dem af med de kolde fødder.

Et par angorasokker kan også anbefales.

Det er vigtigt at få en god og varieret kost og at tage en kombineret vitamin- og mineralpille af god kvalitet hver dag. Derudover kan det være gavnligt at tage tilskud af E-vitamin, fx Cardi-E eller Natur-E, og 500 milligram magnesium. Et tilskud af fiskeolie vil også være en god ide, evt som kapsler.

Vi kan jo i dag ikke tillade os den samme luksus som Harald Blåtand, der som gammel havde to andalusiske slavinder i fodenden af sengen, sådan at han kunne anbringe sine fødder på deres nøgne maveskind.

Comments are closed.