Kronisk betændelse i blærehalskirtlen – prostatitis

Blærehalskirtelbetændelse eller prostatitis dækker over forskellige slags betændelsestilstande i prostata. Der kan være tale om en akut betændelse, en kronisk betændelse med opblussen

indimellem, betændelsessymptomer hvor man ikke kan finde årsagen, og smerter i prostata uden betændelse.

Symptomerne er smerter i lænden, spænding og ubehag i bækkenbunden og testiklerne, irritation i urinrøret med hyppig vandladning og slap stråle ved vandladningen. I nogle tilfælde kan betændelsen sprede sig til sædblæren og bitestikler og testikler. I andre

tilfælde er det blot tale om en betændelse bagtil i urinrøret og slet ikke om betændelse i prostata.

Den bedste måde at undersøge for betændelse på er at tage en prøve fra strålen midt under vandladningen, derefter massere prostata og så igen tage en urinprøve ved næste vandladning.

Man undersøger urinen for hvide blodlegemer, der er et tegn på betændelse, og for bakterier.

Det er ret let at få symptomerne på betændelsen væk ved behandling med antibiotika, selvom disse stoffer har svært ved at trænge ind i prostata på grund af meget lav surhedsgrad i organet. Måske kan en samtidig behandling med et gigtmiddel af typen ibuprofen hjælpe både på dette og smerterne.

Tetracyklin hjælper nogen bedre end andre antibiotika, formentlig fordi tetracyklin modvirker inflammationen (hævelsen og irritationen i vævet) samtidig med, at det hæmmer bakterierne.

Ved kronisk prostatis med opblussen indimellem er det nødvendigt med behandling i tre måneder med stoffer, som kaldes quinoloner.

Der er imidlertid andre og mere naturlige muligheder, som jeg vil anbefale, at man prøver

først. Hvidløg har antibiotisk virkning, og det samme gælder oregano (fx Andante), bukkehornsfrø og persillefrø, som kan bruges som thé. En teskefuld til en kop – kogende vand på – vente 3-4 minutter og så drikke théen. Naturmidlet echinachea kan også hjælpe. Ligeledes ekstrakt af olivenblade. Er effektivt, ugiftigt og hæmmer både bakterier og virus. Fx. Olivir.

Ekstrakt af savpalmefrugt og græskarkerner samt stor nælde er godt mod problemer med

prostata. Salgsnavne: Curbicin, Cacidin og Prostasan.

Ekstrakt af pollen, for eksempel Polzan, har vist sig at modvirke kroniske betændelse i prostata hos mænd og kroniske underlivssmerter hos både mænd og kvinder. (James Elist. Urology 67: 60-63. 2006).

Zinktilskud, fx 30-50 mg dgl, indtil zinktabletterne smager dårligt, når de lægges på tungen.

E-vitamin 500 enheder dgl. (En stærk E-vitaminkapsel – 335 mg). C-vitamin, fx Ester-C, et gram to gange dagligt.

Urte-Pensil indeholder askeblade, Echinacea, bukkehornsfrø, propolis, brudurt og tormentilrod. Tilsammen har de en god virkning ved betændelsestilstande og kan bruges i stedet for penicillin ved lettere infektioner.

Grapefrugtkernekstrakt i form af fx Bio-Citricidal, 3-15 dråber 3 gange dagligt er også desinficerende.

Grøn thé indeholder ligeledes betændelsesbekæmpende stoffer.

Kolloidt sølv er et naturligt antibiotikum, som er totalt uden bivirkninger. Det skal være i ion-form. Sølv-ionerne optages i mikroorganismerne og ødelægger deres kemiske processer, så de dræbes. Samtidig medfører den måde, sølv-ionerne virker på, at mikroorganismerne ikke kan mutere eller blive resistente.

Sølv i ion-form er uden bivirkninger af nogen art, så man kan ikke blive forgiftet.

Det ophobes heller ikke i kroppen. Sølv er godkendt til brug i mad.

Kolloidt sølv angriber kun de skadelige bakterier, men påvirker ikke de gavnlige bakterier i vores tarmkanal, da det opsuges i maven og den øverste del af tyndtarmen.

Den bedste måde at tage kolloidt sølv på er at tage en teskefuld kolloidt sølv 3-4 gange dagligt og holde det i munden nogle minutter. man kan derefter gurgle med det og synke det. Det medfører en hurtig optagelse i blodet og er blandt andet med til at modvirke betændelse i tandkødet (paradentose). Man kan også spraye kolloidt sølv i halsen.

Essentielle fede syrer dæmper inflammationen – Omega-3 fedtsyrer fra fiskeolie og hørfrøolie,

omega-6 fedtsyrer fra kæmpenatlysolie. Modsat forværrer mættet fedt inflammationen, fx fedt fr kød, mælkefedt og fedt, der er gjort fast – margarine. Skær så meget ned på det som muligt og brug olivenolie i stedet.

Foruden den medicinske behandling er det vigtigt med varme, fx varme bade og varmt tøj. To par underbukser, heraf det ene par lange, kan være en stor hjælp. Frakker skal gå ned til

mindst midt på låret. Det er også vigtigt at undgå at blive kold på enden, fx ved at have et lammeskind på bilsædet og ved at lade være med at sætte sig på kolde sten.

En stor undersøgelse har vist, at der ved kroniske symptomer fra prostata måske ikke er tale om en betændelse, men om smerter i muskler og sener i bækkenet. (J Urol 2007; 178: 896-901).

Det passer med den gamle viden om, at varme sædebade kan være meget effektive mod symptomerne.

For at skylle urinvejssystemet godt igennem er det godt at drikke rigeligt, mindst to liter vand dagligt. Kamillethé er med til at undertrykke bakterier og irritation i urinvejene og hæmmer blandt andet giftstofferne fra bakterierne. Modstandskraften mod betændelse kan styrkes ved sund mad og motion.

I nogle tilfælde er der sammenhæng mellem fødemiddelallergi og prostatitis. Man skal holde

øje med, hvad man har spist eller drukket i døgnet før, symptomerne kommer eller bliver værre. For at skabe en god, naturlig tarmflora, nedsætte risikoen for fødemiddelreaktioner og for at få ekstra antioxidanter (der dannes af bakterierne), er det en god idé i en periode at

taget Vita Biosa, der er sunde mikroorganismer, først og fremmest mælkesyrebakterier.

Man skal passe på med alkohol, især øl.

Da afløbet af prostata har betydning for at modvirke betændelse, kan regelmæssig seksuel aktivitet også hjælpe til at undgå betændelse i prostata. Det meste af det, som kaldes sæden, er sekret fra prostata. Ved kroniske gener fra blærehalskirtlen kan prostatamassage også hjælpe.

Comments are closed.