Brystkræft og fedtsyrer

Der er dokumenteret sammenhæng mellem mættet fedt og cancer, og mellem fedt, der er gjort fast og indeholder transfedtsyrer (bage- og stegemargarine) og cancer. Der dannes også transfedtsyrer, når fx rapsolie kommer op på stegetemperatur. Udo Erasmus, der er meget vidende på området, mener også, at olier, der har været gennem en industriel proces med fjernelse af lugt og er blevet raffineret, olier der har været udsat for lys og varme under opbevaringen og er blevet forharsket, og olier, der bruges til at friturestege med, er dårlige for cancerpatienter.

De gode olier for kræftramte er EFA’erne (essentielle fedtsyrer), først og fremmest omega 3 fedtsyrer og de friske, uraffinerede olier, som de findes i. Hørfrøolie er den, der er rigest på disse fedtsyrer og den eneste, han kan anbefale til cancerpatienter. Omega 3 fedtsyrer finder man også i olier fra friske, fede koldtvandsfisk. Disse fede syrer fra hørfrøolie (flax-oil) og fiskeolie kan hæmme dannelse og vækst af kræftknuder, nedsætte spredningen af kræftceller (metastaseringen) og forlænge livet. Måske også hjælpe til at få kræftknuder til at forsvinde.

De umættede fede syrer i friske, naturlige og uopvarmede olier modvirker mutationer – at cellerne ændrer deres arvemasse ( DNA) og kan blive til kræftceller, når de bliver udsat for giftige kemiske stoffer, der kan medføre mutationer. Oliesyre (fx fra olivenolie og uopvarmet, ikke raffineret eller desordoriseret rapsolie), linolsyre og alfa-linolensyre er alle effektive, mens mættede fede syrer ikke har denne beskyttende virkning.

Vitaminerne E og A beskytter de essentielle fedtsyrer og cellemembranerne.

Vores immunsystem, der er vigtigt i vore beskyttelse mod kræftceller, har brug for essentielle fedtsyrer, vitaminerne C og B6, E- og A-vitamin samt zink for at kunne fungere ordentligt, og behøber i det hele taget rigeligt af alle de vigtige næringsstoffer for at virke på cellerne, som det skal.

GLA – gammalinolensyre modvirker de skadelige fedtsyrer i den moderne vestlige kost og for meget kolesterol. En del af befolkningen kan ikke selv danne nok GLA på grund af mangel på enzymer, der er involveret i dannelsen af GLA ud fra linolsyre. Andre ting, der kan hæmme eller hindre danelsen af GLA, er:

For højt kolesterol.

For meget mættet fedt.

Industrielt behandlede planteolier.

Transfedtsyrer fra fx margarine.

Olier, der opvarmes til stege- eller frituretemperatur.

Alkohol.

Alderen, på grund af dårligere enzymfunktion.

Zinkmangel.

Almindelige virussygdomme.

Sukkersyge og forstadier til diabetes.

Højt sukkerforbrug.

Det går blandt andet ud over huden, der kan blive tør og fx ramt af eksem, hvis man mangler GLA. Det er i vævskulturer vist, at GLA kan dræbe kræftceller uden at skade normale celler. GLA skal altid gives sammen med omega 3 fedtsyrer, fx fra fiskeolie eller hørfrøolie, da GLA alene i form af kæmpenatlysolie evt. kan fremme væksten af svulster, hvilket GLA ikke gør, når den gives sammen med omega 3 fedtsyrer.

I professor David Horrobins bog ”Omega-6 essential fatty acids. Pathophysiology and roles in clinical medicine” fra 1990 er det nævnt, at GLA i form af kæmpenatlysolie har hæmmet kræftvækst hos dyr med forskellige former for cancer. Han mener, at EFA’er har en rolle i behandlingen af kræft hos mennesker.

Hørfrøolie og natlysolie af høj kvalitet kan købes sammen som ”Livets Olie” hos Matas og i helsekostbutikker, eller fra Agropharm (tlf. 3262 0020). Udgangspunktet er økologisk dyrket hørfrø og natlysolie, der er presset ved 20-25 grader (altså rigtigt koldpresset) og derefter straks frosset ned for at undgå forharskning. Olien bliver så, kort før den kommer på markedet, hældt på mørke flaske og anbragt i en pakning med sort inderside for helt at undgå lys.

Både Hippokrates, Paracelsus, indiske læger og Hildegard von Bingen har anbefalet hørfrø. Den tyske læge Johanna Budwig har haft succes i kræftbehandling med store mængder hørfrøolie kombineret med tilstrækkeligt protein. Specielt anbefalede hun masser af gulerodssaft, friske grønsager, fuldkornsprodukter (især boghvede), hørfrøolie, skummetmælk, nødder og nogle få urter.

Man kan læse mere i Udo Erasmus’ bog ”Sundt fedt & Dræberfedt”. Kan evt købes fra Panacea Helse, tlf. 4827 7110. Olien Udo’s Choice er også en udmærket blanding af gode olier.

Professor Jane Plant, der har skrevet bogen ”Your life in your hands” som brystkræft, fraråder brugen af mælkeprodukter af enhver art ved brystkræft, blandt andet fordi komælk indeholder hormonet IGF-1, der øger risikoen for brsytkræft og prostatakræft.

Comments are closed.