Pletter for øjet og ”flydere”

Glaslegemet i øjet er fyldt med en geleagtig væske og fylder det meste af øjet. Med alderen bliver væsken i glaslegemet mere og mere flydende. Glaslegemet er løst bundet til nethinden og mere fast bundet til synsnerven.

Når man kommer lidt op i alderen, er væsken i glaslegemet så flydende, at glaslegemet kan flytte sig lidt inde i øjet. Det sker normalt først, når man er over 50. Den bagerste kant af glaslegemet kan så trække sig lidt væk fra nethinden, altså frigøre sig fra den. Det er almindeligvis en normal proces, selvom det kan ske unormalt tidligt, hvis man er meget nærsynet eller har været udsat for en øjenskade.

Når glaslegemet frigør sig fra nethinden, trækker den i den. Man opfatter det som lysglimt i øjet, og det kommer særlig ved øjenbevægelser, da glaslegemet nu bevæger sig inde i øjet.

Når glaslegemet trækker sig væk fra nethinden, frigøres der småstumper fra synsnerven og nethinden. Det er det, man ser som sorte pletter eller ”flydere”, som altså ligger i glaslegemet foran nethinden. Nogen beskriver det som et spindelvæv, et net, en streng eller en flue i synsfeltet.

Den amerikanske læge, Dr. Jonathan Wright, anbefaler mod ”flydere”, at man dagligt

tager 1.000 milligram cholin, 500 milligram inositol og 200 milligram methionin.

Man kan ikke købe aminosyrer lovligt i Danmark, men man kan få cholin gennem rå æggeblommer, lever, kød, broccoli, rosenkål, peanuts, hørfrø, tunfisk og sværdfisk (de to sidste indeholder ret meget kviksølv). Det kan dog være svært at få nok cholin gennem kosten.

Inositol er en del af lecithin, som kan købes hos Matas og i helsekostbutikker.

Methionin findes i kød af god kvalitet. Man skal samtidig have tilskud af B6-vitamin, B112-vitamin, folinsyre og magnesium for at få gavn af methioninen.

Flydere kan øges, hvis man spiser sukker og meget søde frugter, men flere grønne grønsager og de fleste frugter kan mindske problemet.

Nogle af disse fænomener forsvinder i løbet af dage eller uger, mens andre oplever dem i længere tid. Det er vigtigt at få en grundig undersøgelse hos øjenlægen, der især vil kigge efter, om nethinden er hel og sund, når glaslegemet løsner sig. Øjenlægen kigger blandt andet efter, om der er rifter i nethinden eller områder, hvor der er risiko for dette.

En rift i nethinden kan nemlig føre til nethindeløsning. Det er dog ikke så ofte, det sker. Omkring et tilfælde ud af 10.000, når glaslegemet løsner sig, men det er dog en af de hyppigste årsager til nethindeløsning. Symptomerne på en rift i nethinden er lynglimt i sidesynet, der bliver fulgt af ”flydere”, som evt. kan skyldes blødning fra en lille overrevet blodåre i nethinden. Får man disse symptomer, er det normalt nødvendigt med laserbehandling for at forebygge nethindeløsning. Symptomerne ved nethindeløsning er vedholdende lynglimt og en fornemmelse af, at et gardin går ind for øjet. Lysglimtene skyldes irritation af nervetrådene.

Lysglimt og flimren for øjnene er almindelige og hyppige symptomer, der ofte optræder på begge øjne på een gang. Det er oftest udløst af lette gennemblødningsforstyrrelser i hjernens synsbark og er så ret harmløst. Det er, når der kommer vedholdende, kraftige lysglimt på samme sted i synsfeltet på det ene øje, at der er grund til at få en konsultation hos en øjenlæge.

Hvis der er tale om en begyndende nethindeløsning, er der stadig gode muligheder for behandling, uden at synet tager skade. Det er derfor vigtigt, når man kontakter øjenlægen, at give klare oplysninger om symptomet, så man ikke bliver sat på venteliste. Ved gardinfornemmelse, der kommer, når nethinden er løsnet på et større område, er der større risiko for synstab.

Symptomerne på det, man fejlagtigt kalder ”forkalkning i øjet”, men som korrekt kaldes aldersbetinget nethindedegeneration – AND – eller makuladegeneration, er helt anderledes. Den ramte oplever ikke at kunne se skarpt, eller at der forekommer en grå eller sort plet midt i synsfeltet. Det kan også være et forvrænget syn, så lige linier som fx dørkarme ser buede ud. Det kan være svært eller umuligt at læse og genkende ansigter. Farver udviskes, og det bliver svært at se fjernsyn. Heldigvis bevares sidesynet, så langt de fleste kan færdes nogenlunde frit.

Flyderne kan forsvinde af sig selv med tiden, og man kan også, hvis de kommer i vejen for synet, forsøge at bevæge øjnene op og ned, hvorved flyderne skifter plads i øjet og kommer væk fra det centrale syn.

I svære tilfælde kan man suge glaslegemet ud og erstatte det med fx silikoneolie, og visse steder kan man fjerne flyderne med laserbehandling. Der er imidlertid altid en risiko ved operationer i øjet, og da flyderne i sig selv ikke er farlige for synet, i hvert fald ikke når der ikke er lysglimt samtidig, skal man nok overveje, om man vil løbe denne risiko.

Jeg kan i øvrigt anbefale at tage naturmidlet BlueBerry, som er styrkende for øjnene.

Comments are closed.