Mani

Jeg håber, at man i stedet for at vælge mere og mere højteknologiske løsninger på folks psykiske og legemlige sygdomme lærer at bruge naturlige metoder til at få både kroppen og sindet til at fungere i en ordentlig samklang. For vi ved, at sindet gennem hjernen styrer både nervesystemet, hormonsystemet og immunsystemet, der tilsammen får os til at bevare vores sunde helhed. Det gælder om at udforske de grundlæggende principper i vores måde at fungere på og at opfylde vores naturlige behov.

De sunde, essentielle fedtsyrer i fx fiskeolie, sælolie eller hørfrøolie har fx en betydeligt stabiliserende virkning på humøret, så man nedsætter risikoen for både mani og depression. En god kombination er at tage 3 kapsler med fiskeolie eller en barneskefuld samt en spiseskefuld af enten Nutridan Strong citron, Livets Olie eller Udo’s Choice hver morgen.

Et gram C-vitamin tre gange dagligt har vist sig at give en klar forbedring af mani, og hos nogen hjælper store mængder af lecithin (15-30 gram dagligt) ved at øge mængden af det vigtige nervesignalstof acetylkolin.

Mineralet vanadium er forhøjet i blodet ved mani og kan nedsættes ved at spise mere grønt og frugt samt sundt fedt og ved at undgå forarbejdede fødevarer som kornprodukter.

Et tilskud af stoffet S-adenosyl-methionin (SAM), der øger mængden af humør-signalstoffet serotonin og dopamin samt især øger virkningen af disse signalstoffer, kan give en betydelig forbedring.

Folinsyre og B12-vitamin er også vigtige i forebyggelse og behandling af depression, og hos ældre kan naturmedicinen Gingko biloba øge antallet af de steder, hvor serotonin binder sig og modvirker depressioner.

Motion modvirker også depressioner. Der er en række naturlige og uskadelige måder at behandle psykiske lidelser på, og de bør undersøges nærmere og bruges i langt højere grad.

Lægemidlet Tamoxifen, der normalt bruges til at modvirke østrogener ved brystkræft, har vist sig at kunne give en klar bedring af maniske symptomer. Årsagen er en hæmning af enzymet proteinkinase C, der er ændret ved mani. (Arch gen Psychiatry 2008; 65: 255-63). Bivirkninger af Tamoxifen kan være hedeture, kvalme, diaré, hovedpine, rygsmerter, slaphed, blodpropper i returårer (vener), kræft i livmoderen.

Litium og valproat hæmmer også proteinkinase C i hjernen og er kendt som virksomme ved mani.

Comments are closed.