Soleksem – polymorft lysudslæt

En del mennesker er meget følsomme for sollys, især om foråret. Det kaldes polymorft lysudslæt og kan godt ligne en blanding af bylder, bumser og eksem. Denne tilstand optræder hyppigst hos kvinder og oftest om foråret, når huden ret pludseligt bliver udsat for kraftigt sollys.

Kan man ikke komme igennem ved ganske langsomt at vænne huden til sollyset, evt. med få minutters solarielys et par gange om ugen i en periode, og ved at bruge solcremer med høj faktor, kan man bruge lægemidlet klorokin-fosfat i en periode. Man skal dog ved længere tids brug brug af dette undersøges af en øjenlæge med mellemrum, da det kan gå ud over nethinden. Det er også bedst, at man konsulterer en hudlæge og får klorokin-sulfat ordineret af hudlægen. Man kan samtidig få udelukket, at der er tale om en anden lidelse, fx en bindevævssygdom, porfyri eller sol-nældefeber.

Visse former for medicin kan også øge hudens følsomhed for sollys, fx visse vanddrivende midler (hydrochlorthiazid, chlorthiazid), midler mod sukkersyge (sulfonylurinstoffer), tetracykliner, klorpromazin, antihistaminet Phenergan (promethazin) og hjerterymemidlet amiodaron (Cordarone).

Essentielle eller livsvigtige fede syrer, fx fra fiskeolie eller kæmpenatlysolie, er gode for hudens modstandskraft, også mod solen. Disse fede syrer modvirker også den betændelsesagtige tilstand, der opstår ved forbrænding af huden (inflammation).

Nogen har problemer med at danne gammalinolensyre, som huden har brug for, i tilstrækkelige mængder, og så kan det anbefales at tage tilskud af denne syre, evt. som Livets Olie, der er natlysolie og hørfrøolie. En god olie er også Nutridan Strong citron, som smager godt, eller Udo’s Choice. En meget fin og antiinflammatorisk olie er Original muslingeolie. Samtidig er det bedst at undgå margarine og mælkefedt, som øger inflammation.

Mangel på B-vitaminet folinsyre, der brændes væk fra huden af sollyset, kan måske også spille en rolle. Det er under alle omstændigheder gavnligt at tage 400 eller 800 mikrogram folinsyre dagligt. Det er dog vigtigt at få udelukket, at man mangler B12-vitamin, før man begynder med folinsyre (lægen skal undersøge B12 i blodet samt homocystein i blodet). Det gælder dog ikke for kvinder, der vil være gravide. De bør altid tage folinsyre, helst inden de bliver gravide, for at forebygge misdannelse i barnets nervesystem.

Det er godt at forebygge solforbrænding med betakaroten, der skal være naturligt. Evt. ved at spise mange gulerødder. Udover betakaroten kan man forebygge med C-vitamin, kisel, zink og kobber.

Mod opstået solforbrænding og soleksem kan jeg anbefale Aloe vera. Men man skal selvfølgelig forsøge at undgå forbrænding og soleksem ved at vænne sig til solen, bruge stærke beskyttende cremer med høj faktor, og lade være med at solbade eller være ude i middagssolen. Mellisa Naturkosmetik laver gode solbeskyttelsescremer med faktor 8 – 12 og 20. De er vandfaste. Foruden de normale solcremer kan man få et fysisk solfilter med fx zink. Spørg på apoteket.

En god creme ved navn Vilact indeholder colostrum, den første mælk fra køer efter kælvningen, som indeholder vigtige immunstoffer. Cremen indeholder også mandelolie, sheabutter, Aloe vere, bivoks og E-vitamin. Ingen æteriske olier, parfume eller parabener. Den er konserveret med phenoxyethanol og natrium benzoat. Vilact kan bruges mod børneeksem og anden eksem, psoriasis, forbrændinger, røde numser, sår og ar, forbrændinger efter strålebehandling, vitiligo mm. Købes i helsekostforretninger.

En rigelig mængde C-vitamin er godt, hvis man er blevet meget rød i huden eller forbrændt. For eksempel et gram C-vitamin 3 gange dagligt. Man kan købe C-vitamin

som brusetabletter, evt. kombineret med calcium.

Comments are closed.