Enuresis nocturna – Vådligger

Nogen børn sover så dybt, at de slapper fuldstændig af, også i deres lukkemuskler, og når blæren bliver fyldt, er der så lille modstand i lukkemusklerne, at en rygmarvsrefleks slapper dem af, og urinen kommer i sengen. Det er dels et spørgsmål om modning af nervesystemet og alle dets signaler og reflekser, og dels det, at urinen hos børn ikke bliver så koncentreret som hos voksne om natten på grund af en for lille produktion af det antidiuretiske hormon ADH.

Modningen af nervesystemet sker hos nogen børn så sent, at de når at blive skolemodne og kan have problemer med at holde på vandet om natten, når klassen for eksempel skal på lejrskole, eller de skal på spejdertur eller overnatte hos kammerater. der er normalt mindst et par stykker i de mindste klasser, der har dette problem, uden at der er tale om sygdom. Med årene bliver der færre og færre.

Normalt vil det antidiuretiske hormon ADH sørge for, at vi ikke taber for meget væske med urinen ved at koncentrere urinen, så den bliver mørkere og mere sparsom. Men ved mangel på ADH bliver urinen helt lys og rigelig, og blæren kan hurtigt blive overfyldt om natten. Den bedste behandling af børn, der er vådliggere, er derfor at give dem en lille dosis antidiuretisk hormon før sengetid ved at puste det op i deres næse. Man bruger stoffet desmopressin (Minirin R, Desmopressin R). Med alderen plejer børnene at kunne undvære det i takt med, at deres hormonsystem bliver mere modent.

Man kan også bruge ringeklokker, der ringer, når sengen blev våd, så børnene lærer at sammenknytte ringesignalet og toiletbesøget med fornemmelsen af den fyldte blære. Det er vigtigt med en god instruktion i brugen, og at barnet er mindst syv år gammelt. Nogle steder er det hjemmesygeplejersken, der instruerer, andre steder specialsygeplejersker fra urologiske afdelinger.

Indtil behandlingen virker, kan man vælge mellem at give barnet en ble på eller (bedre) at købe et Liegelind lagen, der suger al væden, uden at den lugter, eller et Absorba underlag. Begge dele føres af Foersom Sterisol, tlf. 4495 1322, men kan oftest købes lokalt hos fx Matas. Det er muligt at få tilskud fra kommunen, men man skal søge først, før man køber lagenet. Det samme gælder, når man skal søge tilskud til nyt sengetøj.

I 15-16 års alderen er der stadig 1-2% med natlig, ubevidst vandladning – enuresis nocturna. Det er nogenlunde den samme procent hos voksne, og her ved man, at det hos praktisk taget alle skyldes en nedsat natlig produktion af ADH – det antidiuretiske hormon, så der produceres store mængder lys urin. Man ved bare ikke, hvorfor de voksne ikke vågner og går på toilettet, når blæren er fyldt. Her har behandlingen med desmopressin-Minirin oftest en meget fin virkning, selvom den ikke kurerer. Der er altså tale om en hormonmangeltilstand.

Hjælper ovenstående ikke, er der ofte god virkning af hypnoterapi (Tidsskr Nor Lægeforen nr. 4, 2004; 124: 499-91).Eventuelt i kombination med NLP – neuro-

ligvistisk programmering.

Tidligere tiders opfattelse, at den ufrivillige natlige vandladning kom hos nervøse børn fra socialt dårlige forhold, er helt forladt.

Hermed et godt råd til vådliggere:

Jeg har en dreng på 8½ år, som indtil nytåret var vådligger, dvs. sov med

ble, som var meget våd om morgenen.

Først prøvede vi med Minirin, først 1, så 2, og så 3 og til sidst oppe på 4

piller daglig dosis. Dette havde ingen effekt, bleen var lige så våd om

morgenen, som ved uden medicin.

Efterfølgende prøvede vi med alarm, hvor hele familien undtagen min søn

vågnede, hvis ikke alarmen lige faldt af i løbet af natten………..

DET DER VIRKER ER: Canjo (stærk pollen) fra firmaet Anjo, som kan købes i

Helsekostforretninger. Siden nytår har han fået 3 piller dagligt sammen med

aftensmaden, og for et par uger siden er han gået ned på 2 piller dagligt.

Han er tør så godt som hver morgen, glemmer vi pillerne en enkelt dag, kan

vi være sikre på at sengen er våd den efterfølgende morgen.

Mange hilsener

H H

Comments are closed.