Amyloidose

Amyloid er et unormalt protein (æggehvidestof), som produceres af cellerne i knoglemarven og deponeres i forskellige organer, som tager skade af proteinet, blandt andet i hjernen..

Der er desværre ingen kur for amyloidose, men der er en del at gøre gennem kosten og kosttilskud.

Det er bedst ikke at spise for meget kød, især ikke kød af dårlig kvalitet, da det kan indeholde et stof (AEF) som fremmer dannelsen af amyloid.

Det er godt at tage tilskud af omega-3 fedtsyrer, fx fra fiskeolie (Eskimo 3 er den bedste kvalitet), Nutridan Strong citron, Livets Olie eller Udo’s Choice..

Dyreforsøg har vist, at høje doser af C-vitamin kan hjælpe kroppen med at nedbryde amyloid og modvirke forværring af amyloidosis. Så jeg vil tilråde syrestabilt C-vitamin, 1.500 mg 3 gange dagligt, stigende til en dosis, som medfører diaré. Derefter skal man reducerer dosis, til diareen forsvinder. C-vitamin er aldeles ufarligt i selv meget store doser direkte i blodet, og det medfører ikke nyresten (som nogen tror).

Curcumin, der er det gule i gurkemejerod og karry, har også vist sig at kunne nedbryde amyloid. Blandt andet ved Alzheimers sygdom, hvor der ophobes amyloid i hjernen.

Undersøgelser har vist, at det er særlig godt at kombinere curcumin og D3-vitamin, da det kan hjælpe med at rydde op i det skadelige beta-amyloid i hjernen.

Naturstoffet resveratrol, som blandt andet findes i blå druer, men også kan købes som kosttilskud, fremmer også nedbrydningen af beta-amyloid.

Bromelain, et enzym som findes i ananas samt i nogle kapsler med fordøjelsesenzymer, kan måske hjælpe med at nedbryde amyloid i nyrevæv.

Glutathion kan måske hæmme udviklingen af amyloidose. 500 mg 2-3 gange dagligt.

Det er bedst at undgå raffineret og kemifyldt mad, kaffe, og raffineret sukker. Det er godt at spise fuldkorn, fisk frugt og friske grønsager, nødder, frø og koldtvands fisk.

Pycnogenol, som kommer fra barken af pinjer (Pinus maritimus) er et kraftigt antioxidant og rigt på flavonoider. Antioxidanter beskytter cellerne mod skader fra amyloidet.

Gingko biloba er også et godt antioxidant, som måske beskytter cellerne. Det gør Gingko i hvert fald ved Alzheimers sygdom, der også skyldes aflejring af

amyloid.

Mennesker med amyloidose i hjertet er særlig følsomme for visse former for medicin,

fx digoxin og calciumblokkere.

Comments are closed.