Spinalstenose – forsnævring af rygmarvskanalen

Alle har fra 40-50 års alderen slidgigt i ryggen og degeneration af båndskiverne (diskus’erne) især i lænden. Der kan også være slidgigt i de små sideled til rygsøjlen, hvilket næsten uvægerligt vil give muskelknuder på grund af de smerter, der opstår, når man drejer eller svajer i ryggen. Og muskelknuderne kan trykke på nerverne til benene.

Så selvom der ved for eksempel scanning er påvist en forsnævring af rygmarvskanalen – en spinalstenose – kan smerterne stamme fra spændte muskler og ømme senefæster.

Ved egentlig spinalstenose – forsnævring af rygmarvskanalen i lænden – vil der være symptomer fra benene i form af både smerter og kraftnedsættelse.

I nogle tilfælde skyldes lændesmerter inflammation (betændelsesagtige forandringer. Læs om inflammation på www.radiodoktoren.dk ) i en cysterna chyli, en lymfesæk nedadtil i lymfesystemet i bryst- og bughulen (ductus thoracicus). Årsagen til inflammationen kan blandt andet være giftstoffer fra en overvækst af candidasvampe i tarmkanalen på grund af en raffineret kost med sukker, hvidt mel etc., som candidasvampe trives på. Læs mere om candidasvampe på www.radiodoktoren.dk eller i min bog ”Maven – din bedste ven. Sundhed fra mund til bund” (Gads forlag).

Det vigtigste ved lændesmerter af enhver art er at lære at bruge sin ryg rigtigt, når man arbejder, sidder, står etc., og så bruge den så meget som muligt. Man skal lære at stå, gå og sidde rigtigt i forhold til sin ryg. Man kan her få hjælp fra en fysioterapeut, en Mensendieck gymmnastikpædagog, en posturolog og andre med forstand på rigtig kropsbrug. Holdningen er meget vigtig. Falder man sammen, går det ud over både blod- og lymfekredsløbet og over nervesystemet.

En god hjælp kan være at bruge MBT-sko (Masai Barefoot Technology).

MBT er en ny type sko fra Masai Barefoot Technology, som nu er kommet til Danmark. Det er en ingeniør i Schweiz, der har analyseret masaiernes måde at gå på deres bare fødder i ujævnt terræn, og hvordan det påvirker deres holdning og fodsundhed. MBT skoene giver samme virkning på musklerne og hele skelettet, som hvis man går på ujævnt terræn ude i naturen.

Fødderne kommer til at arbejde mere naturligt, så alle fodmuskler bruges, hvilket modvirker svækkelse af dem med nedsunken fodrod til følge. Foden afvikles fra en minushæl og fremefter til tæerne med støtte under svangen, så senerne under fødderne ikke bliver overbelastet, hvorved der kan opstå betændelsesagtige forandringer i senevævet under fødderne.

Mange, der tror, de har en hælspore, har i virkeligheden smerter der, hvor senerne under foden sætter sig fast på hælbenet. Det kaldes plantar fasciitis. MBT skoene er bløde under hælen og fordeler trykket, så hælen i det hele taget bliver aflastet og hælsporegener kan forsvinde.

Moderne mennesker går i sko med flad bund og hæl, hvilket medfører, at de ikke bruger deres fødder rigtigt. De er spærret inde og giver før eller senere problemer. Blandt andet svækkes de muskler i benene, der bruges til at stabilisere os under gangen. Det førte til udvikling af Jacoform skoene, der markedsførte sig som ”Føddernes Frihedsbevægelse”.

De er også rigtig gode, men Masai skoene er meget bedre, da de i langt højere grad også stimulerer den rigtige brug af musklerne i benene og hele vejen op langs ryggen til nakken, hvilket øger kropsbevidstheden. Hvor mange mennesker med tiden går foroverbøjet og spænder i lænden, vil de ved rigtig gang i Masai sko automatisk rette sig op og få den holdning, som man kan misunde masaierne. De afspænder stramme og ømme muskler hele vejen op, så ryg- og nakkesmerter forsvinder, og disse sko vil derfor være et godt valg for enhver med ryg- og nakkeproblemer. Også mavemusklerne stimuleres og styrkes.

Med Masai sko på står man ikke stille, men kan rulle frem og tilbage, hvilket styrker muskler og ledbånd og fremmer venepumpefunktionen, hvor musklerne i benene trykker returårerne sammen, så blodet på grund af klapfunktionen kun kan løbe opad mod hjertet. Det modvirker trætte og tunge ben. Balancen bliver også styrket, når man har disse sko på, hvor man hele tiden skal justere, og trykpunkterne under huden sender mange flere informationer til lillehjernen, der er vores balancecenter.

På grund af blandt andet minushælen og den øgede brug af bagsidemusklerne på underbenet vil man også strække sin achilllessene og derved kunne behandle og undgå gener på grund af en for kort achillessene og de betændelsesagtige forandringer der, hvor achillessenen sætter sig på hælknoglen.

Man skal være opmærksom på, at når man begynder at bruge Masai sko, vil man bruge musklerne på en anden måde, så de kan blive ømme i begyndelsen. Brug dem derfor kun nogle timer ad gangen, indtil tilvænning er sket. Skoene skal også bruges rigtigt for, at man kan få den fulde glæde af dem, men de er en god investering. Husk, at for den, der har ondt i fødderne, er alt andet ligegyldigt.

En meget god bog om rygsmerter mm. er ”Hovedpine & rygsmerter” af Ole Larsen. Forlaget Sphinx og Rygstøttens Forlag. I den er der mange gode forklaringer og anvisninger på, hvordan man kan modvirke sine rygsmerter.

Det er også en god idé at lave daglige rygøvelser resten af livet på den rigtige

måde. Jeg kan anbefale at købe bogen ”Din ryg længe leve. Morgengymnastik i

sengen mod årlig ryg”, af Erik Breum. Forlaget Columna. De af øvelserne, som

man synes er for hårde, må man så undlade, indtil ryggen bliver bedre.

Båndskiverne bliver tørre og sprøde, hvis man ikke motionerer med sin ryg på den

rigtige måde. De bliver kun rigtigt ernæret gennem at blive masseret ved bevægelser i ryggen.

De naturlige og meget ugiftige stoffer glukosamin og MSM samt chondrotinsulfat eller kyllingebrusk er vigtige for bruskens trivsel og virker smertestillende, men for at de kan komme ind i diskus’erne skal de bevæges ved rygøvelser og brug af ryggen under arbejde på den rigtige måde. Ny forskning har vist, at glukosamin og chondroitinsulfat kan medvirke til genopbygning af diskus’erne.

Man kan også dæmpe sine smerter og gavne sine nerver i ryg og ben ved at tage et tilskud af sunde fedtsyrer i form af fiskeolie, hørfrøolie og kæmpenatlysolie. De sidste to kan man købe som ”Livets Olie”. Andre gode olier er Nutridan Strong citrone ller Udo’s Choice. Tag et par spiseskefulde dagligt. Mættet fedt og margarine øger derimod smerterne.

Man kan evt. blande olien med Noni-juice, der indeholder stoffer, der dæmper smerter lige så godt som gigttabletter af typen ibuprofen. Noni er desuden fyldt med sunde stoffer, som alle har brug for.

En anden mulighed er Boswellia serrata, eventuelt kombineret med ingefær eller hybenpulver. Et særlig godt ekstrakt af hyben er Litozin.

Man bør så vidt muligt undgå at anvende gigttabletter af typen NSAID, fx ibuprofen,

diclofenac, piroxicam m.fl.), da disse stoffer kan have betydelige bivirkninger. Skal der bruges et lægemiddel, er det bedst at anvende paracetamol, som dog også kan give bivirkninger og kan påvirke leveren ved høje doser. .

Curcumin, det gule i gurkemejerodpulver og karry virker meget smertestillende. Man kan roligt tage 1-1½ gram 3 gange dagligt.

Det er godt at tage C-vitamin, fx 750-1.000 mg to gange dagligt. C-vitamin er vigtigt for bindevævet og modvirker forharskning (oxidation) af kroppens væv.

Man bør også tage et gram calcium med D3-vitamin samt ekstra magnesium dagligt for at modvirke afkalkning af knoglerne. Behovet for D3-vitamin er mindst 60-70 mikrogram dagligt (2.000 enheder), langt højere end den fra officielt hold anbefalede dosis. Nogen har brug for mere end 100 mikrogram. D3-vitamin kan købes i kapsler eller tabletter. D3-vitamin har stor betydning for mange af kroppens funktioner og modvirker blandt andet smerter. Man kan tage helt op til 250 mikrogram af D3-vitamin uden problemer.

Det er også godt at tage tilskud af K2-vitamin. K-vitamin modvirker også smerter og er nødvendigt for optagelsen af calcium (kalk) fra kosten og for indbygningen i knoglerne og modvirker derfor knogleskørhed. Der er meget K-vitamin i grønne bladgrønsager, og sunde tarmbakterier danner også K-vitamin. K2-vitamin modvirker også kræft.

Da en del af lændesmerterne kan skyldes irritation i nerverne (”nervebetændelse”) kan man forsøge at tage hyperikum (prikbladet perikum), der ikke kun modvirker trristhed og depression, men også nervesmerter.

En anden god mulighed for behandling af rygsmerter er transkutan nervestimulation – TNS, hvor man sender en en svag strøm fra et TNS-apparat gennem en del af kroppen, fx lænden. Du kan lære at bruge apparatet rigtigt hos en fysioterapeut.

Magnetfeltbehandling, enten med pulserende magnetfelt eller med faste magneter (fx en magnetplade på lænden eller et par magneter, der fastholde med hudvenligt plaster på hver side af lænden) kan have en meget fin virkning. Magnetbehandlingen bedrer kredsløbet og modvirker smerter betydeligt. Se på www.coclo.com og vedr. pulserende magnetfeltbehandling, eMRS, på www.Vita-Life.dk

Akupunktur eller zone terapi kan også overvejes.

De nyeste undersøgelser viser, at det nok er endnu bedre med mikrokirurgi, hvor indgrebet også er minimalt. I Danmark udføre mikrokirurgi ved diskusprolapser på Mølholm Privathospital i Vejle. Brummersvej 1. Tlf. 7583 2099. www.molholm.dk

I Tyskland kan man blive opereret med mikrokirurgi på Orthozentrum Munchen, der har et godt ry for behandling af høj kvalitet. http://www.schoen-kliniken.de/

Comments are closed.