Fødemiddelintolerans

Det er en god idé at læse bogen ”Spis efter din blodtype” af Dr. Peter D’Adamo, selvom der kan være mange andre ting i maden, som man ikke kan tåle, fx tilsætningsstoffer, farvestoffer, konserveringsmidler mm.

Ved blodtype 0 kan man fx ikke tåle mælk og hvede, men har det godt med kød. Især oksekød, lam, kalkun, kylling og fisk, især fede saltvandsfisk som sild, makrel, laks, sardiner, helleflynder og fladfisk. Det gode fra havet giver også tilskud af blandt andet jod, der er godt for type 0, fordi de ofte har et lavt jodindhold i blodet med tendens til lavt stofskifte. Det kan godt være, at det er lytterens egentlige problem, at stofskiftet er for lavt.

Type 0 tåler fint de sunde og gode fedtstoffer som fx olivenolie og hørfrøolie. De bør undgå fx majsolie og solsikkeolie samt margarine, men gerne spise nødder, især valnødder, ikke jordnødder. Bønner tåler type 0 ikke særlig godt. Der er derimod masser af grønsager og frugt, der er godt for type 0 at spise.

Brød er et problem, da de fleste former for brød indeholder hvedemel, selvom der står noget andet på skiltet. Bedst for type 0 er Essenerbrød og Ezekielbrød, men 100% rugbrød, spelt og Ideal Flatbrød er i orden.

Fødevare allergi har ikke noget med fordøjelsen at gøre. Her er der tale om en reaktion fra immunsystemet på bestemte fødemidler, som immunsystemet har dannet antistoffer imod. Baggrunden kan ofte være en utæt tarm på grund af en for sød og raffineret kost, som fremmer overvækst af candidasvampe i tarmkanalen. Læs mere om utæt tarm og candidasvampe på www.dsgnet.dk

Fødevare intolerans er reaktioner i fordøjelseskanalen, som kan komme af mange grunde, blandt andet på grund af fødevarer af dårlig kvalitet, hvad man kulturelt er vant til, tilsætningsstoffer og andet kemisk i maden. En del mennesker mangler det laktosenedbrydende enzym laktase, og kan derfor overhovedet ikke tåle laktose – mælkesukker, og selv små mængder laktose kan så udløse problemer med maven. Der er tilsat mælkestoffer til næsten alt i dag, så der er laktose i mange ting, selv i nogle vitaminpiller.

Det bedste er derfor at lave sin mad af sunde grund-næringsmidler, så man undgår alle de kemiske tilsætningsstoffer og fyldstoffer, der er tilsat mange fødevarer i butikkerne.  

Hvis man til hverdag overholder reglerne for sin blodtype, under hensyn til hvad man selv føler, at man kan tåle, gør det normalt ikke så meget, at man engang imellem overtræder reglerne.

Men bliver man af erfaring dårlig, hvis man er ude på besøg og måske kan få mad, man ikke kan tåle, er det klogt at snakke med værtinden før besøget, og evt. tage noget med selv, som man kan tåle. Men det er ikke morsomt at skulle være anderledes. Det er det dog heller ikke for værtsfolket, hvis man først der melder ud, at man ikke kan tåle det, der er sat på bordet. Og slet ikke, hvis man bliver syg under besøget.

Der er nogle råd, man kan bruge:

Drik rigeligt af vand før besøget.

Tag en kapsel med vegetabilske enzymer før måltidet. Det vil hjælpe til en bedre nedbrydning af føden, og enzymerne kan også gå ind i blodet og nedbryde immunkomplekser af ikke helt nedbrudt føde, der er smuttet ind i blodet og blevet indfanget af immunstoffer og celler. Derved bliver disse komplekser. Det nedsætter risikoen for udløsning af allergiske symptomer.

Tag et tilskud af sunde mælkesyrebakterier som kapsler eller tabletter.

Sørg for ikke at mangle vitaminer og mineraler, især zink, 15-30 mg dagligt, B-vitaminer og sporstoffer, blandt andet jod. C-vitamin og A-vitamin bedrer ofte overfølsomhed mod fødemidler.

Ingefær hæmmer den betændelsesagtige reaktion, der kan opstå ved fødemiddel intolerans, og andre krydderier som fx hvidløg, gurkemeje og kommen er også gode.

Grøn thé har også en kraftig inflammationshæmmende virkning. Kan fås som tabletter.

Methylsulfonylmethane – MSM – kan også modvirke reaktioner fra fødemidler.

Til opklaring af fødemiddelintolerans er det en god ide at konsultere en ernæringsterapeut

(DET).

Liste over ernæringsterapeuter (DET) findes på www.detforening.dk

Også kinesiologer og biopater eller naturopater kan hjælpe med opklaringen.

Comments are closed.