Helvedesild – herpes zoster

Helvedesild er forårsaget af skålkoppevirus, et herpesvirus der har gemt sig i en nerve siden dengang, man havde skålkopper som barn. Viruset kan ligge i en slags dvaletilstand i mange år, indtil modstandskraften på en eller anden måde bliver svækket.

Modstandskraften eller immunforsvaret kan fx blive svækket i forbindelse med anden sygdom eller med svære psykiske belastninger og ved behandling med forskellige former for medicin, fx binyrebarkhormon. Det er oftest ældre, der får helvedesild.

Ved et udbrud af helvedesild, på latin kaldet herpes zoster, vågner viruset til dåd og medfører en betændelse i huden præcis som ved skålkopper. Der kommer ofte først en prikken og kløe i huden, og derefter en mængde små blærer med klart indhold, der efterhånden bliver gult og betændt. Efter nogle dage begynder de at tørre ud og skalle af.

Under forløbet er der ofte en svær overfølsomhed af huden, så man ikke kan tåle, at noget berører den, og der er mange smerter i området.

Behandlingen er at give stoffet aciclovir (Zovir, Zovirax, Geavir, Zoviplus), eller nyere midler af samme familie mod virus (Famvir, Zelitrex). Behandlingen skal gives hurtigt for at virke ordentligt, inden for de første tre døgn. Er afskalningen begyndt, er det ved at være for sent. Helst skal man begynde, når der kommer prikken og kløe i huden, men det kan jo være svært at vide, hvad der er på vej. Ved tidlig behandling med aciclovir nedsættes risikoen for langvarige smerter meget.

Mod smerter er det godt at smøre med lokalbedøvende liniment, fx Lidokain, og at beskytte huden mod tryk og berøring med hudvenlige kompresser. Et alternativt middel er at bruge kålblade, der der gjort bløde ved hjælp af et strygejern.

Det er også en god idé at smøre med hvedekimolie på det ramte sted, gerne 3.-4 gange dagligt, og at tage ekstra C-vitamin, fx 750 mg tre gange dagligt.

Et andet godt tip er at duppe huden med Læsø badesalt med mosepors.

Jodpræparatet povidon-jodid ( på engelsk povidone-iodine ), som desværre ikke længere kan købes i Danmark, kan i en 10% opløsning med van eller alkohol hos nogen ved påsmøring på udbruddet af helvedesild forkorte forløbet og modvirke smerterne (J Int Med Res 1977; 5: 378-81) (The Lancet Vol 364 Aug 7 2004: 502).

Citronmelisse har en betydelig virushæmmende virkning, og Mellisa Naturkosmetik har fremstillet en creme med citronmelisse mm. der kan være god at bruge ved helvedesild og andre herpesinfektioner.

Det homøopatiske middel Spenglersan G D9 kan bruges til at duppe direkte på blærerne flere gange dagligt. 

Det homøopatiske middel Spenglersan G D9 kan bruges til at duppe direkte på blærerne flere gange dagligt. Kombineret med kolloidt sølv eller Bionaid Tri Oxy silver virker det erfaringsmæssigt meget fint. Læs mere om antibiotika alternativer på www.radiodoktoren.dk

 Ved at bruge en opløsning af capsaicin (fra chilipeber) eller pebermynteolie på huden, der hvor kløen og smerterne er, kan de lindres betydeligt. Det sker via en påvirkning af rygmarven, hvor der findes et stof ved navn substans P, der er nødvendigt for smerternes videre passage op til hjernen. Substans P bliver udtømt/opbrugt ved påvirkningen fra capsaicin, pebermynteolie eller andet, der irriterer huden lidt.

Et meget vrksomt middel mod smerter ved helvedesild er Peaceful Mountain’s Shinglederm Rescue Plus, der smøres på huden. Hjælper også vævene til blive genopbygget. Midlet indeholder 11 urter med forskellig virkning og er uden bivirkninger.

Kan findes på www.peacefulmountain.com

Det samme gælder ved en anden behandling af smerterne, nemlig blokader af nerven med lokalbedøvende middel hos en speciallæge i smertebehandling (anæstesiolog). Jo tidligere denne behandling påbegyndes, jo færre efterfølgende smerter.

Magnetfeltbehandling kan være gavnlig, da den virker smertestillende og bedrer blodgennemstrømningen i området. man kan bruge faste magneter, der sættes fast på huden med hudvenligt plaster, gerne i den ende af det smertende område, der vender ind mod rygsøjlen.

Man kan også bruge pulserende magnetfeltbehandling, som man kan få hos alternative behandlere med apparatur til det.

Et magnetarmbånd (EcoFlow) kan virke i hele kroppen, da blodet passerer under armbåndet, hvilket påvirker alle blodlegemerne, så de ikke klumper sammen eller ligger i ”pengeruller”. Givet et bedre kredsløb.

Det bedste lægemiddel mod stærke smerter ved helvedesild er oxycodon, der tilhører de stærke opiodmidler og er på lægerecept. det virker ifølge en artikel i tidsskriftet Pain bedre end Gabapentin. (Pain 2009; 142: 209-17).

Lægemidlet Gabapentin, der er et epilepsimiddel, har også virkning mod en række nervesmerter, inklusive smerter efter helvedesild (Ugeskrift for Læger 163/4 22-1-2001). Det har desværre en række bivirkninger.

En fornyligt offentliggjort undersøgelse, viser, at man ved at kombinere en kortvarig kur med binyrebarkhormontabletter med aciclovir opnår en bedre virkning, end man kan opnå med kun et af præparaterne (Ann Intern MED 1996 Sep 1;125:376-83). For de helvedesildramte, der på trods af behandling stadig havde smerter efter seks måneder, var der dog ikke forskel på kombinationsbehandlingen og behandling med snydemedicin (placebo).

Ved effektiv behandling falder risikoen for tilbagefald af sygdommen. Risikoen er lille, hvis man ikke er i behandling med kemoterapi eller andet, der undertrykker immunforsvaret. I disse tilfælde kan man have glæde af en forebyggende behandling med aciclovir. Man kan selv gøre meget for at nedsætte risikoen for tilbagefald ved at leve så sundt som muligt, først og fremmest med sund mad og motion. Det er meget almindeligt at være træt et stykke tid efter en virusinfektion.

Chokolade, nødder af alle arter samt gelatine kan øge risikoen for, at viruset blusser op og givet et nyt anfald af helvedesild. Årsagen er, at disse ting indeholder meget af aminosyren arginin, der nedsætter modstandskraften mod viruset.

En anden aminosyre, nemlig lysin, kan nedsætte risikoen for anfald. Lysin findes især i mælk, sojabønner og kød, også svine- og oksekød. Kan købes i kapsler fra udlandet.

Læserbrev om helvedesild:

Ringkøbing te mod helvedesild

Jeg læser ofte i bladene, at folk søger råd mod helvedesild, men lægen kan som regel ikke hjælpe. Da jeg er klar over, at du ikke tager afstand fra det alternative, med tilhørende gode råd, vil jeg gerne bidrage med et, der kan helbrede helvedesild. Det hedder: Te nr. 5 fra Ringkøbing Apotek.

Jeg læste rådet i et blad for mange år siden, og kort tid efter ringede min svigerinde, der havde fået helvedesild i ansigtet. Lægen kunne ikke hjælpe, han fortalte hende, at hvis det bredte sig til øjet, ville det gå ud over hendes syn. Jeg fortalte hende om te nr. 5, og hun gik straks i gang med den. Efter 10-12 dage var hun rask og har ikke haft det siden. Nogle år senere hørte jeg om en dame, der også havde fået helvedesild i ansigtet. Jeg ringede til hende og fortalte min svigerindes historie, og hendes mand hentede straks teen. Hun blev også rask.

Så gik der 20 år, og det blev min tur. Jeg fik smerter i venstre side af underlivet og gik til lægen, der sendte mig til sygehuset, hvor jeg blev undersøgt af af ung læge, men kun forpå. Imidlertid kløede jeg mig på ryggen og fik våde fingre. Da lægen så det, sagde han, at det var helvedesild, og ”det indlagde de ikke folk for”, og ”når der var udbrud, kunne de ikke gøre noget”. Da vi kom hjem ringede vi til Ringkøbing Apotek, der straks sendte mig en portion te. Jeg drak to kopper om dagen og var rask efter en måned. En af mine bekendte havde sygdommen på samme tid. Hun fik mit råd, men fulgte det ikke. Det varede et halvt år, før hun blev rask.

Te nr. 5 fra Ringkøbing bliver blandet og solgt på Skanderborg Apotek, men den skal bestilles der af en læge.

Man kan dog også købe urterne og selv blande dem (det bliver til en stor portion). Der bruges til teen:

20 gram perikum

20 gram lavendelblomst

20 gram brændenælde

20 gram humle

20 gram vejbred

20 gram kamilleblomst

20 gram pebermynteblad

20 gram salvie

Jeg håber, du vil givet mit råd videre til de mange mennesker, der søger hjælp mod helvedesild. Fup, fakta eller tro, så er det ikke skadeligt at drikke urtete.

G. Petersen

Ud fra mit kendskab til de enkelte urter i teen er der ikke tale om fup. Urterne arbejder sammen som et symfoniorkester af betændelsesbekæmpende og smertestillende stoffer, så jeg vil gerne anbefale Te nr. 5 fra Ringkøbing. Det er imidlertid ikke rigtigt, hvad den unge læge sagde. I dag vil man så hurtigt som muligt efter udbruddet af helvedesild sætte ind med et virusdræbende middel i tabletform, for eksempel aciclovir, famciclovir eller valaciclovir, blandt andet for at forebygge kroniske smertetilstande i området, hvilket teen også bidrager til.

Man skal have en recept for at kunne købe Ringkøbing Te. Fås fra Skanderborg Apotek.

Comments are closed.