solen solskoldning

Hvor længe kan vi opholde os i solen?:

Det er meget individuelt, hvor længe man  kan opholde sig i solen. Det afhænger bl.a. meget af hudtypen. De rødhårede og lyse typer tåler ikke ret meget sol, mens de mørke typer sjældent har problemer. Det kommer også an på, hvornår på dagen man er ude i solen.

Et gammelt ord siger, at det kun er gale hunde og englændere, der går ud i middagssolen, og mange danskere har oplevet slemme forbrændinger, når de har lagt sig til at sove i solen midt på dagen, især sydpå. I siestaen skal man gå ind eller være i skygge. Mennesker med meget sart hud kan iøvrigt godt blive forbrændt, selvom de sidder i skyggen, da lyset kan reflektere fra sand og vand til deres hud. Tynde T-shirts beskytter heller ikke effektivt mod kraftig sol.

Det kommer også an på, om man har haft tid til at vænne sin hud til solen. Er man vinterbleg og tager på solferie, kan man meget let blive forbrændt. Her er det en god ide at vænne huden til sol ved fx at tage nogle gange solariesol. det samme gælder før skiferier, hvor der også ofte er stærk sol oppe i højderne.

Man kan tage et tilskud af betakaroten eller spise en masse gulerødder. Det kan øge hudens modstandskraft. Det kan et tilskud af essentielle fedtsyrer også, fx fra fiskeolie (fx EyeQ eller Eskimo 3), hørfrøolie og kæmpenatlysolie eller som en blanding af de sunde olier, fx Livets Olie eller Udo’s Choice. Fine olier er også Nutridan Strong citron (som smager godt) og Original muslingeolie. C-vitamin, E-vitamin og zink og selen er også gode for hudens modstandskraft mod solen.

 En solskoldning – solforbrænding – er udtryk for en betændelsesreaktion (inflammation) i huden, og der er meget, man kan gøre for at modvirke inflammation. Læs mere om dette på www.radiodoktoren.dk 

Det er vigtigt at forsøge at undgå at blive forbrændt af solen, da risikoen for den ondartede modermærkekræft og anden hudkræft stiger. Selen, som de fleste danskere får for lidt af, har vist sig at nedsætte graden af skader på huden og hyppigheden af hudkræft. Det anbefales at tage 100-200 mikrogram selen dagligt, bedst som selengær, fx SelenoPrecise.

 B-vitaminet folinsyre brændes væk i huden af solen, så det er klogt at tage 400 eller 800 mikrogram dagligt.

 Som hovedregel skal man ved blot rimeligt stærk sol bruge solcreme med høj beskyttelsesfaktor – 15-20 eller højere. Men man kan indrette sig efter hudtypen. Den ”irske” rødhårede type med fregner og meget lys hud har meget brug for effektiv beskyttelse. Bare ti minutter i stærk sol kan give forbrænding. De har også meget svært ved at blive brune.

Hudtype 2 har i reglen mennesker med blondt hår og grå, blå eller grønne øjne. De skal også passe meget på.

Hudtype 3 har mørkblonde og brunhårede med grå eller brune øjne. Hudtype 4 har mørkebrunt til sort hår, lysebrun hud og brune øjne. De tåler mest sol.

 Man skal smøre sig ordentligt ind og følge anvisningen om, hvor længe beskyttelsen varer, og om man skal smøre sig igen, når man har været i vandet, hvis ikke midlet er modstandsdygtigt mod vand. Det er som nævnt klogt at holde siesta, dvs. undgå at være ude i solen fra kl 12-15. 

 Når det drejer sig om børn, er kun det bedste godt nok. Grøn information har den  17-6-2000 meldt ud, at de kun kan anbefale een solcreme til børn, nemlig Urtekrams Plantbased factor 24, der hverken indeholder miljøbelastende, sundhedsskadelige eller kemiske stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Men den indeholder et kemisk solfilter, der ikke anbefales til børn under to år.

 Man skal helst undgå solcremer med en masse kemiske stoffer. Det er bedre med natursolcremer, for eksempel Mellisa Naturkosmetiks meget fine solcremer.

 Helt små børn skal helt undgå solen ved at være i skygge eller være beskyttet af tøj. Men i stærk sol kan man som nævnt godt blive solforbrændt i skyggen, og tynde T-shirts kan solen også gå igennem. Hvis der derudover skal bruges en solcreme, anbefaler Grøn Information apotekets Sun Cool Faktor 15, der udelukkende er baseret på et fysisk solfilter. Eller evt. Matas Babysollotion Faktor 8.

 Man skal undgå solcreme med parfume, og undgå hormonforstyrrende stoffer som butylparaben og alcohol denat. Ellers kan man spørge på apoteket eller Matas eller en helsekostforretning.

 Er man blevet forbrændt, at Aloe vera præparater meget lindrende og gode. Desuden bør man tage store mængder C-vitamin, fx et gram 3 gange dagligt. Kan fås som brusetabletter (godt til børn).

 En god creme ved navn Vilact indeholder colostrum, den første mælk fra køer efter kælvningen, som indeholder vigtige immunstoffer. Cremen indeholder også mandelolie,  sheabutter, Aloe vere, bivoks og E-vitamin. Ingen æteriske olier, parfume eller parabener. Den er konserveret med phenoxyethanol og natrium benzoat. Vilact kan bruges mod børneeksem og anden eksem, psoriasis, forbrændinger, røde numser, sår og ar, forbrændinger efter strålebehandling, vitiligo mm. Købes i helsekostforretninger.

 Ved meget stærk følsomhed for sol, især først på sæsonen, kan malariamidlerne chloroquin eller hydroxychloroquin forsøges. Det er lægemidler og kan give bivirkninger. Tal med lægen eller hudlægen om dette.

Comments are closed.