Pustulosis palmoplantaris

Man kender ikke den nøjagtige årsag til denne sygdom, der godt kan ligne psoriasis på hænder og fødder, men alligevel er forskellig fra den. Formentlig er der tale om, at immunsystemet er involveret i form af en autoimmun reaktion.

Læs mere om autoimmune sygdomme på www.radiodoktoren.dk

 Sygdommen er hyppigst hos kvinder og viser sig ved tilbagevendende udbrud af betændte småblærer i håndfladerne og fodsålerne, ofte i store,  skællende pletter. Der er ikke feber eller andre symptomer fra resten af kroppen, og i   løbet af et par uger tørrer blærerne ind og bliver rødbrune. Der er tendens til tilbagefald med kortere eller længere tid imellem, hvor udslættet kan være væk. Der kan ved røntgenundersøgelse ofte påvises en ledsagende ledbetændelse i leddene mellem  nøglebenene og brystbenet, ofte uden symptomer.

 Det er svært at behandle sygdommen, og det er ofte nødvendigt at gå til hudlæge. 

Oftest bruges lokalbehandling med binyrebarkhormonsalver eller ‑cremer, men selv med stærke salver kan virkningen være for lille. Det plejer så at gå bedre, hvis man efter at have smurt salven på dækker med plastic.

I svære tilfælde kan man bruge lysbehandling, eller Neotigason, der er afledt af A‑vitamin, eller methotrexat, der er et celledræbende middel. Men det er hudlægens afgørelse. Neotigason og methotrexat kan medføre en række bivirkninger.

 Jeg har til min radioudsendelse fået følgende gode, gamle opskrift på behandling af pustulosis palmoplantaris:

Drik et glas vand morgen og aften med 1 gram askorbinsyrepulver (C‑vitamin) ‑ det   forhindrer nye udbrud. Samtidig bruges en tjæresalve med følgende opskrift:

Stenkulstjære 2 gram, Salicylsyre 2 gram, Zinkoxid 28,8 gram og vaseline 67,2 gram.  Der skal lægerecept til, og den fremstilles på på Glostrup Apotek.

 En anden lytter oplyste, at hun havde fået der væsentligt bedre ved hjælp af akupunktur, der dog ikke havde helbredt hende. Akupunktur kan godt påvirke immunsystemet positivt.

 Jeg vil foruden C‑vitamin råde til at tage ekstra antioxidanter i form af blandede E‑vitaminer, organisk selen og zink, fx som Bio-selen + Zink, 2 om aftenen, foruden at spise de anbefalede 600 gram grønt og frugt hver dag. 

 Det er desuden vigtigt med et tilskud af de sunde livsvigtige fedtsyrer i fiskeolie, hørfrøolie og kæmpenatlysolie. De sidste to kan købes som ”Livets Olie”. Tag fx 2-3 kapsler fiskeolie samt to spiseskefulde ”Livets Olie” dagligt. Eller den ligeledes vegetabilske og omega-3 rige Nutridan Strong (citron). Eller Udo’s Choice.  Skær samtidig lidt ned på ikke økologisk mættet fedt (dyrefedt) og lad helt være med at bruge margarine og mælkefedt, undtagen økologisk smør, som indeholder mange gode fedtsyrer i forhold til almindeligt smør.

 D3-vitamin, som er det naturlige D-vitamin er meget vigtigt for mange ting i kroppen, da     D-vitamin ikke kun er et vitamin, men også et hormon. D3-vitamin spiller blandt andet en stor rolle i forebyggelsen og behandlingen af autoimmune sygdomme. Det er kun i maj, juni og juli, man kan danne nok D3-vitamin ved at få sol på huden. Man bør tage mindst 60-70 mikrogram D3-vitamin dagligt som tilskud, gerne 100 mikrogram 4.000 enheder) Det er aldeles ufarligt i disse mængder, og der er ikke påvist skader ved langt højere mængder af det naturlige D3-vitamin (op til 250 mikrogram, måske 500 mikrogram (10-20.000 enheder) dagligt). Kan blandt andet købes hos Matas eller en helsekost.

 En japansk forsker har fundet, at tilskud af det B-vitamin lignende stof  biotin, der normalt dannes i en 100 procent sund tarmbakterieflora, kan hjælpe meget ved sygdommen. 5-10 mg dagligt. Når sygdommen er væk, kan man nedsætte dosis til fx 250 mikrogram.  De sunde tarmbakterier er meget vigtige for tarmfunktionen (modvirker utæt tarm), optagelsen af næringsstoffer og for stimulation og vedligeholdelse af immunsystemets normale funktion. De kan købes som probiotika i form af kapsler, tabletter, pulver eller tyggeabletter med sunde mælkesyrebakterier.

 En anden god olie er Dalens Olie.

Læs mere om autoimmune sygdomme og om utæt tarm, der ofte er den egentlige årsag til autoimmune sygdomme, på www.radiodoktoren.dk eller i min (Carsten Vagn-Hansen) bog ”Maven – din bedste ven”. (Gads Forlag).

 Erfaring fra en med pustulosis palmoplantaris:

 Min redning kom i form af saltvand fra Læsø. Efter sydning af salt er der affaldsvandet, som stadig indeholder en ret høj koncentration af salt.  Påsmøring af saltvandet og indtørring i ca. ½ time med efterfølgende afskyldning klarede mit voldsomme udbrud efter 3 døgn.

Desværre er dette “affaldsvand” ikke i handlen men kan kun afhentes/købes på Læsø. Firmaet Læsø Saltcare sælger creme og gel.

 En anden erfaring:

 Jeg er en mand på 43 år. Jeg fik for ca. 4 år siden konstateret lidelsen. Blev henvist til speciallæge, som først gav mig hormoncreme. Jeg fulgte anvisningen på hormoncremen meget nøje – og cremen hjalp også, men udbruddene blev nærmest værre når jeg så helt holdt op med cremen igen. Mine hænder var i perioder nærmest et stort sår og jeg begyndte at blive bange for om jeg kunne blive ved med mit arbejde. Speciallægen ville så sætte mig på cellegift-kur, men jeg afslog og besluttede at jeg først selv ville prøve at finde ud af hvilke alternativer der var.

Jeg søgte nettet igennem, og stødte mange steder på en sammenkædning mellem rygning og lidelsen. Jeg havde selv røget i 24 år, røg 10 cigaretter om dagen og havde umiddelbart ingen symptomer på at jeg ikke kunne tåle cigaretterne. Det er nu et år siden jeg stoppede med at ryge, og har de sidste 9 måneder ikke haft det mindste symptom på pustulosis palmo-plantaris.

Hvorfor får man ikke dette simple råd hos speciallægen?

 

 

 

 

Comments are closed.