Udflåd og fiskelugt – bakteriel vaginose

Udflåd fra skeden er meget almindeligt hos kvinder og en hyppig grund til, at de henvender sig til deres læge eller gynækolog. Lidt, klart udflåd er helt normalt, men er der tale om rigeligt udflåd, og især dårlig lugt, er det vigtigt at forsøge at finde årsagen, da der så kan være tale om bakteriel vaginose.

Der er hyppigt tale om trøskesvamp, Candida albicans, der medfører et hvidt, grynet udflåd. Andre relativt hyppige årsager er den seksuelt overførte Chlamydia trachomatis, der kan medføre underlivsbetændelse og sterilitet, mens gonoré og flagellaten Trichomonas vaginalis nu forekommer meget sjældnere.

Er Candida årsagen til udflåddet, vil man ikke kunne nøjes med en behandling i skeden. Man må også nedsætte mængden af candida i maven og tarmene. Læs mere om Candida på www.radiodoktoren.dk

Bakteriel vaginose, udflåd domineret af bakterier, er årsagen til udflåd hos hver tredie kvinde, der henvender sig til lægen med udflåd. Der er her ikke tale om en seksuelt overført lidelse. Symptomerne er rigeligt, tyndt og ildelugtende udflåd.

Er der ikke umiddelbart en lugt af fisk, kan lægen dryppe en dråbe 10% kaliumklorid på en vatpind med udflåd, hvorefter der kommer en stærk fiskelugt. Lægen kan også mikroskopere udflåddet og her se, at cellerne er ændret, og at der er mange små bakterier, blandt andre Gardnerella vaginalis og Mycoplasma hominis, men kun få mælkesyrebakterier.

Lægen vil typisk også finde, at surhedsgraden, pH, i toppen af skeden er over 4,5. Podning og dyrkning af bakterierne bruger man ikke længere ved bakteriel vaginose, men kun hvis der er mistanke om kønssygdom.

Det er især vigtigt at undersøge for bakteriel vaginose før opsætning af spiral eller andre gynækologiske operationer, så det undgås at sprede bakterierne til livmoderen. Gravide med bakteriel vaginose har en øget risiko for at føde for tidligt, så der er grund til at undersøge kvinder, der ved et tidligere svangerskab har født for tidligt.

Normalt vil skeden indeholde mange mælkesyrebakterier, der holder skeden så sur (lavt pH), at skadelige bakterier og svampe ikke kan vokse der. Ved sukkersyge, behandling med antibiotika eller lægemidler, der undertrykker immunforsvaret, øges risikoen for, at især svampe trives for godt, og p-piller kan måske også være årsag til en stigning i pH og dermed give bedre vilkår for svampe og skadelige bakterier. En kost med meget sukker og raffinerede, stivelsesholdige fødevarer kan også øge risikoen.

Den vigtigste forebyggende indsats mod øget udflåd af forskellig art er derfor at holde skedens surhedsgrad så lav, at kun mælkesyrebakterier kan trives og dominere. Man kan her vælge at bruge vagitorier (stikpiller til skeden) med mælkesyrebakterier, som sættes op ved sengetid. Man kan også sprøjte surmælk som youghurt eller A38 op i skeden med en sprøjte.

I nogle tilfælde er dette ikke nok, og det kan skyldes, at mælkesyrebakterierne ikke kan opnå fodfæste i et miljø, der ikke er surt nok, og hvor de ikke har noget at leve af. For at styrke deres vækst og mulighed for at kolonisere skeden er det derfor godt at tilføre noget mælkesukker, laktose, som mælkesyrebakterierne elsker og som derved bidrager til et gunstigt, surt miljø.

Man kan her med fordel bruge tabletter med mælkesukker i form af Ladybalance. De har en neutral lugt er er nemme at anbringe i skeden. I løbet af blot et døgn vil fiskelugten forsvinde og blive erstattet af en ren og frisk lugt. Man kan læse mere om Ladybalance på www.ladybalance.dk  Samme sted kan man købe strips til at måle surhedsgraden med, så man kan kontrollere, at den forbliver lav.

En anden mulighed er EcoVagFlora, der er kapsler med sunde mælkesyrebakterier, som danner mælkesyre og antibakterielle stoffer og hæfter til skedevæggen. De sikrer, at skeden er sur (lav pH), så de skadelige bakterier ikke kan trives.

De er også gode at bruge i 6-8 dage, en hver aften, efter behandling med antibiotika, der hæmmer væksten af de sunde bakterier.

Den medicinske behandling af bakteriel vaginose består i at give en antibiotisk behandling med lægemiddelstoffet metronidazol, enten som tabletter alene eller tabletter kombineret med vagitorier med samme indholdsstof. En anden mulighed er clindamycin vaginalcreme, som indføres med en applikator før sengetid.

Vedrørende lugten fra udflåd og andre ubehagelige lugte, så er det en god løsning at bruge en bakteriologisk lugtfjerner, som er helt naturlig og så effektiv, at den endda fjerner sin egen lugt. Man sprayer blot lidt på ydersiden af trusseindlægget.

Top of Form

Comments are closed.