Cøliaki glutenintolerans

 

Ved glutenintolerans, som af nogen kaldes glutenallergi er der ikke tale om nogen egentlig allergi af straks-type, men intolerans overfor proteinet gluten, der findes især i hvede, men også i rug og byg. Der er dog konstateret antistoffer mod gluten og gliadin, som er et beslægtet stof.

Der er arvelig tilbøjelighed i 15% af tilfældene. Øvrige risikogrupper er type 1 diabetes (10%), osteoporose (7%), skrumpelever (10%), andre autoimmune sygdomme (5-10%), og mangel på immunglobulin A (IgA).

Cøliaki er formentlig meget hyppigere end man hidtil har troet, og mange tåler ikke gluten, selvom der er ikke er tale om egentlig cøliaki..

De mest almindelige symptomer er dårlig trivsel, både legemlig og psykisk, vægttab, slimet, ildelugtende diaré med fedt i. Små børn kan have oppustet mave og tynde arme og ben. Det kniber med fordøjelsen, da tarmslimhinden skades af gluten på grund af inflammation med ændringer af tarmslimhinden, især i den øverste del af tyndtarmen.

Nogen får også problemer med at tåle mælkesukker (laktose) pga mangel på enzymet laktase i tarmen. Der behøver dog ikke at være diaré ved cøliaki. Der kan komme psykiske forstyrrelser og skader på nervesystemet, især i hænder og fødder. En del diabetikere udvikler med tiden glutenintolerans, og nerveskaderne ved diabetes kan eventuelt skyldes cøliakien i stedet for stofskifteændringerne ved diabetes. Psykisk kan der komme angst og depression.

Der kan komme blodmangel, blødningstendens, væskeophobning og kramper. Desuden knoglesmerter og muskelsmerter og muskelsvækkelse samt knogleskørhed.

Der kan komme et karakteristisk hududslæt (dermatitis herpetiformis).

På grund af den dårlige funktion af tarmslimhinden kan der opstå jernmangel, mangel på kalk og magnesium samt D3-vitamin. Dette forklarer en del af ovenstående symptomer.

Skaderne på tarmslimhinden forklarer, at det det kniber med at optage mange vigtige stoffer, incl. folinsyre og især zink, der er meget vigtig for mange af kroppens funktioner, bl.a. er det en forudsætning for udnyttelsen af jern og A-vitamin, og for omdannelsen af den vigtige fede syre linolsyre til
gammalinolensyre, der er livsvigtig – essentiel. Både zink, A-vitamin og
gammalinolensyre er meget vigtige for huden og slimhinderne.

Man skal tage 30 eller 50 milligram zink dagligt, men jeg vil råde til, at man konsulterer en klinisk diætist eller en ernæringsterapeut for at få ordentligt styr på, hvad man evt. kan mangle og ikke må spise og skal spise.

Man kan stille diagnosen glutenintolerans – eller coeliaki, som det også kaldes – ved hjælp af specielle blodprøver, nu mest antistoffer mod transglutaminase samt mod antigliadin IgA og antigliadin IgG. Man kan også bruge disse blodprøver til at følge behandlingen med. Den endelige diagnose sker dog ved at undersøge en lille bid af tyndtarmen, hentet op ved en kikkertundersøgelse. Med de nye blodprøver burde det dog ikke være nødvendigt.

Nogen med cøliaki udvikler en stærkt kløende hudsygdom ved navn dermatitis herpetiformis, da den ligner udslættet ved forkølelsessår, men over hele huden. En glutenfri kost bedrer denne hudsygdom klart, men normalt giver man også lægemidlet Dapson. Behandlingen er en specialistopgave (hudlæge).

Behandlingen er livet igennem at undgå gluten og det beslægtede stof gliadin. Det kan være meget svært, da der findes gluten i mange forskellige ting. Også i speltmel. Havre, der ikke er forurenet med hvedemel fra møllen, kan godt spises af glutenallergikere. (Kilde: J Am Diet Assoc. 2004 Jul; 104(7): 1148-50)(Gut 2004 May; 53(5): 649-54). Det er svært at få helt ren havre i Danmark, men i Sverige kan man købe ren havre af mærket Semper, for eksempel i ICA. I Sverige kan børn med cøliaki nu spise denne havre.

I stedet kan det anbefales at bruge quinoa korn, der ikke indeholder gluten og er rigt på aminosyrer, protein, kostfibre, fosfor og magnesium. Quinoa kan bruges til bagning eller fx i stedet for ris som tilbehør eller i salater. Quinoa kan også bruges i stedet for kød, evt. sammen med sojaprotein (fx tofu) eller bønner. Quinoa korn skal lægges i blød før brugen, da de fra naturen er overtrukket med et saponin, der er bittert. Iblødsætningen fjerner saponinet.

I øvrigt er de quinoa korn, man kan købe, oftest behandlet, så saponinet allerede er fjernet.

Man kan købe quinoa korn i helsekostforretninger eller fra Aurion i Hjørring.

Det ayur-vediske middel Trifalla kan lindre symptomerne ved cøliaki, men ikke fjerne årsagen. Man skal fortsat undgå gluten helt.

Dansk Coeliakiforening oplyser om blandt andet fødevarer med og uden gluten på deres hjemmeside. Den har også gode vejledninger om, hvad der er vigtigt ved cøliaki, og et godt tidsskrift. Hjemmesiden findes på www.coeliaki.dk Tlf. 7010 1003.

Indmeldelse og materiale: Kirsten Svensson, Henrikvej 36, 9000 Aalborg, Tfl. og Fax: 9818 2681.

I mange helsekostforretninger (bla. Helsam) kan man købe et stort udvalg af glutenfrie varer samt mel. Der er gluten i utrolig mange ting, så man skal se sig for og læse varedeklarationen. Fx er der hvedemel i ”Dansk Madlavningsfløde” fra Arla.

Høyers Bageri A/S, Kirstinehøj 2, 2770 Kastrup, fremstiller glutenfrie brød. Se på www.hoyers.dk De sælges ikke direkte til private, men i forretninger landet over.

På Borgens Forlag er der i 1992 også udkommet en bog af Rie Møller: ”Gluten. Overfølsomhed og rigtig kost”. Og Eva Lydeking-Olsens bog ”Er du følsom? – en bog om allergi og overfølsomhed”, Forlaget Klitrose, er også meget fin.

Jeg kan også anbefale bogen ”Glutenfri” af kostvejleder Helle Kofoed. Silkeborg. Se på www.hellekofoed.dk  Bogen kan købes via hendes e-mail helle@kofoed.mail.dk

I 2013 er udkommet  ”Den glutenfri kogebog” af Anette Harbech Olesen og Lone Bang, med megen viden og mange gode opskrifter.

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.