Slidgigt i nakken – diskusdegeneration:

Der er tale om, at skiverne mellem hvirvlerne i nakken – diskus’erne – er blevet tørre og er faldet sammen, så afstanden mellem hvirvlerne er blevet lidt mindre. Der kan også have været mindre diskusprolapser, der er skrumpet igen og derfor ikke trykker på nerverne. I nogle tilfælde er der kommet tryk mod nerverne til armene, hvor de kommer ud fra rygmarven, på grund af kalkansamlinger og for lidt plads til nerverne.

Der kommer typisk udtalte smerter og ømhed i nakke, skuldre, arme og fingre. Armene kan blive kraftesløse med sovende føleforstyrrelser, hvis der er nervetryk. I så fald vil det være fornuftigt med en neurologisk undersøgelse.

Det er vigtigt at holde sit hoved rigtigt, altså at have den rigtige holdning. Der findes en rigtig god bog om det, nemlig Flemming Vestbergs bog ”Smerter i nakke, ryg og ben kan behandles med statikkorrektion – en ny metode”. Borgens Forlag 1992. Det er også vigtigt at holde hovedet rigtigt, når man hoster eller nyser. En kiropraktor kan være en god hjælp.

En god hjælp til at genvinde den rigtige kropsholdning er at bruge MBT sko. det står for Masai Barfods Teknologi. Se på www.mbt-danmark.dk

Det er vigtigt med en virkelig god og støttende hovedpude, og man må prøve sig frem.

Man kan evt. prøve med hovedpuden Silvana Support, som i Krop& Fysiks test blev meget positivt vurderet som givende ”en glimrende støtte til nakken”. Man kan få lov at prøve flere størrelser, til man finder den helt rigtige. Tlf. 8654 0058. En dårlig hovedpude er en hyppig årsag til problemer med nakken.

Øvelser for nakken styrker musklerne, mens en halskrave er døden for dem. Øvelser og de rigtige bevægelser i nakken smører og bringer næringsstoffer til brusken, og bruskskiverne bliver mere elastiske. En god øvelse er at bøje hovedet ved langsomt at føre kæben ned til brystkassen og langsomt tilbage til normal stilling. Gentag ti gange. Før derefter hovedet langsomt fra højre til venstre side og tilbage til normal stilling. Gentag ti gange.

Bøj så langsomt hovedet fra side til side og tilbage til normal position. Gentag ti gange. Man skal gøre øvelserne inden for det smertefri område og ikke være bange for knækkende eller knasende lyde. Sæt håndfladen mod den bageste del af hovedet og pres forsigtigt, mens du holder imod med hovedet. Tæl til ti imens.

Hold så med håndfladen på panden, pres og hold igen med hovedet, mens du igen tæller til ti. Hold så højre hånds håndflade mod siden af hovedet og tryk imod, mens du holder imod med hovedet og tæller til ti. Gentag med venstre hånd på venstre side af hovedet.

Gør disse øvelser en gang om dagen. Man kan også kigge bagud, først til den ene og så den anden side. Men lad være med at rulle rundt med hovedet, især bagover. Det kan skade meget.

De næringsstoffer, som brusken har brug for, er først og fremmest de svovlholdige stoffer glukosamin, chondroitin og methylsulfonylmethane (MSM). De kan købes som teknisk pulver eller fra udlandet som kapsler. Blandt andet som Elphantas Chondroitin, MSM og Glucosamine, 1.000 mg. via www.gaya-nutrition.com 2 kapsler 2 gange dagligt. Man skal ellers have et halvt gram glukosamin tre gange dagligt og 2-5 gram MSM to gange dagligt. Glukosamin er ikke nok alene. Man kan også supplere med kyllingebrusk.

Kyllingebrusk og MSM kan købes  fra Golden Health i Malmø. Dansk mobiltlf. 4052 4015.

Alle B-vitaminerne, med ekstra B6-vitamin, er gode at få til at styrke nerverne med.

Fiskeolie og hybenpulver en en god kombination.

Varme pakninger kan lindre meget ved ømme og stive muskler. Tag fx et frottéhåndklæde og vrid det op i meget varmt vand og læg det på hele det ømme område. Man kan købe specielle varmepakninger, der er formgivet til nakken og koges i vand. Når man så trykker på et bestemt område, udløses der varme i op til en time fra pakningen.

Man kan også smøre varmende creme på nakken, eller fx Tigerbalsam eller pebermynteolie eller Aloe vera Heat Lotion.

Akupunktur og reflekszoneterapi samt columna-terapi har også gode muligheder for at kunne hjælpe. Alexanderteknik er ligeledes en meget god behandling.

I de sværere tilfælde kan det blive nødvendigt med en operation, hvor man typisk stivgør to af hvirvlerne. Operationen sker oftest på en neurokirurgisk afdeling.

De nyeste undersøgelser viser, at man kan nå meget med mikrokirurgi, hvor indgrebet er minimalt. I Danmark udføre mikrokirurgi ved diskusprolapser på Mølholm Privathospital i Vejle. Brummersvej 1. Tlf. 7583 2099. www.molholm.dk

I Tyskland kan man blive opereret med mikrokirurgi på Orthozentrum Munchen, der har et godt ry for behandling af høj kvalitet.

Orthozentrum München

Orthopädische Klinik

Hausanschrift
Harlachinger Straße 51

D-81547 München
Telefon
089 / 6211-0
Fax
089 / 6211-1111
Qualitätsbericht
strukturierter Qualitätsbericht (PDF: 483 K)
URL
http://www.schoen-kliniken.de/

Magnetfeltbehandling kan både virke smertestillende, forbedre kredsløbet og hjælpe med genopbygning af skadet væv. Man kan fx bruge en kæde af magneter til at hænge om halsen, et slag med magneter til at lægge på nakken, eller enkeltmagneter, der kan hæftes på huden med hudvenligt plaster (”englehud”). Oplysninger om magnetkæden mm. kan fås på tlf. 7582 9599.

Pulserende magnetfeltbehandling er endnu bedre. Se fx på www.Vita-Life.dk

Se også på www.radiodoktoren.dk under diskusprolaps

Comments are closed.