Akne – ”bumser”

Akne er ikke en livsfarlig sygdom, men den kan være overordentligt generende, især kosmetisk. Dertil rammer den oftest piger og drenge i teenage-alderen, hvor de er meget optaget af deres udseende og kan have problemer med deres selvværd. Der er heldigvis meget, man kan gøre for at modvirke og behandle akne, også på naturlig måde.

Akne er en hudsygdom, der grundlæggende skyldes en overproduktion af talg, som dannes af hudens talgkirtler. Årsagen til overproduktionen i teenage-alderen er en øget dannelse af mandlige kønshormoner – androgener – der bliver produceret af testiklerne, æggestokkene og binyrerne hos begge køn. Den øgede mængde androgener stimulerer talgkirtlerne til at danne mere talg, som kommer op gennem udførselsgangene fra talgkirtlerne til huden, som den gør fedtet. Sammen med afstødte brune celler fra huden kan talgen blokere for udførselsgange og danne ”hudorme”. De kan være sorte, da talgen i huden kan blive mørkere, når den kommer i kontakt med luften. Der bliver ved med at blive produceret talg, der hober sig op i talgkirtlerne, og når noget i kroppen ikke kan komme ud fra kirtler, der tømmer sig til ydre og indre overflader, vil der før eller senere komme betændelse.

Kvindelige hormoner, blandt andet p-piller, hjælper i hvert fald nogen kvinder til at få en pænere hud. Østrogener modvirker blandt andet betændelsesforandringer (inflammation). Læs mere om inflammation på www.radiodoktoren.dk

Stress forværrer akne.

Spis økologisk og undgå sukker, for meget frugt og en for raffineret kost. Undgå mælk og hvidt mel.

De sunde fede syrer (EFA) nedsætter produktionen af mandligt kønshormon og balancerer hormonerne. Man kan fx tage en spiseskefuld Livets Olie, Nutridan Strong Citron, Udo’s Choice eller kapsler med EPA-GLA+. Kokosolie, nødder og avocado er andre gode kilder til sundt fedt.

Andre naturlige midler, der modvirker dannelse af for meget mandligt kønshormon, er grøn te, savpalmefrugt, nælde og græskarkerner.

Lakrids, Vitex Agnus Castus og Marietidsel afbalancerer også  hormonerne.

Ved akne er det bakterier fra huden, der trænger ned i talgkirtlerne. Man kalder dem for aknebakterier. Det latinske navn er Propionibacterium acnes. Disse bakterier påvirker vævene omkring talgkirtlerne, så der dannes en øget mængde af de immunstoffer, bl.a. cytokiner,der giver inflammation (betændelse og betændelsesagtige forandringer).

Er der gået betændelse i en talgkirtel, hæver den, bliver rød og øm, og på et tidspunkt kommer der et gult hoved på bumsen, der går hul på den, og talgkirtlen tømmer sig for betændelsen. De fleste forsøger så at få det til at gå hurtigere ved at trykke betændelsen ud, hvilket kan medføre, at betændelsen breder sig i huden, og at der kommer grimme ar.

En undersøgelse tyder på, at personer med resistente acnebakterier kan smitte andre. Det gælder blandt andet hudlæger og ubehandlede acnepatienter. Samme person kan have propionibacterier med forskellig resistens.

Der er en arvelig tendens til akne, men allergi over for fødemidler eller kosmetik kan være medvirkende, især når akne optræder hos voksne. Det er derfor en god idé at føre en dagbog, hvor man skriver, hvad man har spist, drukket eller smurt på huden i dagene, før bumserne begynder at optræde.

Der kan blandt andet være tale om en allergi overfor gluten, et protein der findes især i hvede, men også i rug og byg samt en lang række fødevarer, hvor disse ting indgår. Læs mere om glutenallergi/cøliaki på www.radiodoktoren.dk

Hos de fleste aftager tendensen til akne efter 25 års alderen, måske før, men en del voksne også plaget af akne. Stress kan medføre en øget tendens til akne.

Undersøgelser har vist, at mennesker, der spiser en kost med et lavt indhold af fedt og et højt indhold af kostfibre (slagger, ufordøjelige fibre fra fx grønsager og frugt) plages meget mindre af akne end de, der spiser mere fede ting, som fx fedt kød, chokolade, frituremad, anden junk-food, smør, flødeis og peanuts.

En amerikaner har oplevet at slippe af med din udtalte acne ved at bruge en æble-faste, hvor han i tre dage kun spiste æbler og drak vand. http://www.acnefreein3days.com/

 Sukker og søde drikke som fx sodavand og cola er heller ikke godt (men det er godt at drikke meget vand). Alkohol heller ikke.

Det er heller ikke ligegyldigt, hvilken type fedt, man spiser. Det fedt, man skal undgå, er fedt fra ikke økologiske dyr, mælkefedt (undtgaen økologisk smør) og fedt, der er gjort fast, fx margarine. De mættede fede syrer og transfedtsyrer, man får fra disse typer fedt, øger tendensen til betændelse.

Mælk og især skummetmælk øger risikoen for acne betydeligt.

I modsætning hertil er fede syrer (omega-3 og omega-9) fra olivenolie, fiskeolie, hørfrøolie og kæmpenatlysolie med til at dæmpe betændelse. Det er især en god ide at tage tilskud af omega-6 fedtsyrer fra kæmpenatlysolie.

Det kan være en meget god idé at spise efter sin blodtype, for på den måde kan man ofte undgå ting i kosten, som man ikke kan tåler. (Dr. Peter D.’Adamo: Spis efter din blodtype).

A-vitamin er er vigtigt for huden, og lette tilfælde af akne kan ofte klares med et tilskud af A-vitamin, fx 10.000 enheder dagligt, gerne som forstadiet betakaroten. Man skal ikke tage mere end højst 25.000 enheder A-vitamin dagligt, da der så kan komme bivirkninger, og ikke i lang tid (mere end få uger). Gravide må ikke få ekstra A-vitamin. E-vitamin bedrer virkningen af A-vitamin, så det er en god idé at tage ekstra E-vitamin sammen med A-vitaminet, fx 335 mg (500 enheder) dagligt som hvedekimolie.

A-vitamin i store doser modvirker D3-vitamin, der er meget vigtigt for immunsystemet, alle kroppens organer og væv. Så de er vigtigt at tage ekstra D3-vitamin, mindst 100 mikrogram dagligt.

Ved svær akne har man fundet, at de fleste har zinkmangel, og flere ernæringsstudier har vist, at tilskud af zink har fået tendensen til akne til at forsvinde. En svensk læge, der har lavet flere undersøgelser af virkningen af zink på akne, har fundet ud af, at et zinktilskud i 12 uger var lige så effektivt til at få akne væk som antibiotika eller det meget kraftige (giftige) A-vitaminafledte præparat Roaccutan. Zink skal tages på et andet tidspunkt end vitamin-mineraltabletten, da zink kan give problemer med at optage kobber og jern.

Mennesker med svær akne mangler også ofte mineralet selen, og et tilskud af selen har hjulpet med at få akne væk. Også vitamin B6 har betydning, især for kvinder, der får opblussen af akne før og under menstruationen. Samtidig skal man sikre sig, at man får de andre B-vitaminer, fx gennem en vitamin-mineral tablet. En ordentlig nattesøvn, hvor huden kan nå at komme sig, og sindet kan falde til ro, er også en vigtig del af behandling af akne. Virkningen af en kost med lavt fedtindhold og stor fiberindhold samt tilskud af vitaminer og mineraler vil normalt vise sig inden for tre måneder.

Naturproduktet InDerma, som fås både som tabletter, vaskemaske og roll-on, er sammensat på en måde, så det både virker betændelseshæmmende, sårhelende og ophelende på ødelagt hud, sammentrækkende og desinficerende, både indefra og udefra.

Acno creme, der kan købes hos Matas og i helsekostforretninger, har en meget fin virkning på acne. Den er baseret på ekstrakt af australsk rajgræs og kan evt. kombineres med brug af Oralmat dråber, der dryppes i munden dagligt og har en meget fin virkning på immunsystemet, fx ved allergi og astma.

Forskere fra Leeds Metropolitan University i England har fundet ud af, at
helt almindelig timian kan være mere effektivt og have færre bivirkninger. Forskerne undersøgte timianekstrakt og en række cremer mod akne og har påvist, at timian dræber flere aknebakterier end alle cremerne. Timian modvirker også den inflammation i huden, der medfører rødme og irritation. Man kan selv lave et ekstrakt af timian trække længe i en blanding af alkohol og vand, og så duppe blandingen på huden.
(Meeting of Society for General Microbiology).

Hudorme bør fjernes med en speciel hudormeske med hul i midten, efter at man har åbnet porerne ved fx at lægge en fugtig og varm vaskeklud på huden. Man kan også købe en særlig svamp på apoteket, der ved at blive trukket hen over huden ligesom ”skovler” propperne i huden op.

Huden bør vaskes med en mild sæbe, gerne flydende sæbe med lavt pH (fx 4,5), da huden bedst kan lide en sur reaktion. Man skal ikke skrubbe huden, da det blot vil irritere den og få den til at danne endnu mere talg.

Bruger man kosmetik eller solcreme, skal det være af en type, der ikke giver allergi (hypoallergen), altså økologisk eller naturkosmetik, og det er klogt at undgå fede cremer af enhver art.

Vandholdig, kolloid kiselsyre modvirker bakterier og renser dybt. Fx Silicol Skin R. En dobbeltblind undersøgelse med Silicol Skin på Helsinki Research Center i Finland viste, at 9 ud af 10 patienter med let til middelsvær akne blev helt symptomfri efter 6 ugers behandling. Er det særlig slemt med akne, kan man også tage Silicol som gel indvortes,

fx som Silicol Gel, 1 spiseskefuld tre gange dagligt.

Aloe vera som gel er godt for fedtet hud og akne. Echinacea (rød solhat) som tinktur direkte på bumserne også. Man kan også dampe huden med kamille, lavendel eller morgenfrue i vandet.

Svovl er også vigtigt for huden. I gamle dage bruge man svovlsæbe, men i dag vil jeg anbefale det ugiftige og naturlige stof MSM (methylsulfonylmethane), som både dæmper

den betændelsesagtige reaktion i huden og modvirker ardannelse. MSM kan købes som teknisk pulver, men det er lige så godt og rent som MSM i kapsler. Man skal tage to gram to gange dagligt.

I den ayurvediske medicin anbefales det at drikke en kommen-koriander-fennikel thé. Man tager en halv teskefuld af hver af delene og lader dem trække i ti minutter i en kop vamt vand.

Det kan være gavnligt med en udrensningskur, der støtter kroppens egne udrensnings- og afgiftningsprocesser. her kan det anbefales at bruge enten Marietidsel, mælkebøttesaft eller ELIXIR, fra Ressourcecentret. Man kan, for at maskere smagen af elixiren, tage den i saft.

Af lægemidler mod akne findes der flere slags. Midler med benzoylperoxid dræber bakterierne i huden og stimulerer/irriterer den, så der kan komme rødme, brænden og afskalning af huden. Det er i håndkøb.

På recept findes clindamycin (Dalacin R) til svære tilfælde af akne som opløsning til at smøre på huden to gange dagligt. Der findes også azelainsyre (Skinoren R) til lokalt brug. Desuden adapalen (Redap R) og isotretinoin som gel (Isotrex R) eller kapsler (Roaccutan R). De sidste må ikke bruges til kvinder der er eller vil være gravide eller ammer, og de kan medføre psykisk sygdom.

I svære tilfælde kan man også behandle forebyggende med antibiotika i en mindre dosis, fx tetracyklin eller erythromycin. Da acnebakterier ”gemmer sig” i en kappe af sammensatte sukkerstoffer (polysakkarider), har antibiotika svært ved at nå ind til bakterierne, hvilket medfører, at man skal behandle længe, før antibiotika virker. Desuden er der en betydelig risiko for resistensudvikling hos bakterierne, så det pågældende antibiotikum ikke længere virker. Så det er bedst at forsøge alt andet naturligt, før antibiotika overvejes.

Drejer det sig om voksne, kan det være en god idé at få sin hormonbalance undersøgt, så en eventuel overvægt af mandlige kønshormoner kan blive afsløret og behandlet, fx med

Diane mite R, men det er oftest bedst, at dette sker gennem en gynækolog eller en hudlæge.

Det bedste er dog at undgå lægemidler, og der findes heldigvis en række gode naturmidler. Til brug på huden kan anbefales den australske te træs olie (Tea Tree Oil), der er bakteriedræbende og bruges direkte på bumserne dagligt. Man kan fx bruge Nova TTO produkterne sæbefri vask og lotion samt 100% Tea Tree Oil til at duppe direkte på store bumser. Man skal have lidt tålmodighed, for det tager lidt tid for den at virke, men der er færre bivirkninger end ved brug af benzoylperoxid. Enkelte kan udvikle allergi over for Tea Tree Olie.

Et andet godt middel er Neem, der stammer fra et indisk træ og har en god virkning på

bakterier, virus og betændelser i huden. Det virker antiseptisk og dæmpende på inflammation/betændelse, fx på brandsår. Det er også godt mod svamp. Fås som sæbe, olie, tinktur og salve.

Et godt gammelt råd er at bruge propolis-salve. Bumser, der er gået hul på, kan forsvinde i løbet af et par dage, når de bliver smurt med propolissalve.

Læserbrev:

Mælk, bumser og fedtknuder

Jeg har gennem de sidste næsten 2 år interesseret mig meget intenst for min kost, og via ommlægning har jeg erfaret, at der er en direkte sammenhæng mellem mælk og forekomsten af bumser og fedtknuder, ikke bare hos mig selv, men også hos andre. Jeg har selv oplevet, at 1-2 dage efter indtagelsen af mælkeprodukter da får jeg et antal bumser, af en vis størrelse.

Jeg har ellers fået en pæn hud efter, efter at jeg har udeladt hvedemel og mælkeprodukter samt de fleste tilsætningsstoffer fra min kost. Og har suppleret maden med urter, grøntsager og en del frugt, samt passende store mængder kød og fisk. Jeg anvender en del slåen til at lave saft af om vinteren, og jeg har nu læst, at det virker godt på huden.

Iøvrigt sørger jeg for at få passende mængder af plantefedt gennem nødder, mandler, solsikkekerner og olivenolie. Efterhånden er min hud blevet blød og fin, fra at være læderagtig.

Hos en kammerat har jeg set hvordan hans ellers 30 år gamle fedtknuder er forsvundet efter blot 1-2 måneder uden mælkeprodukter. Også han har registret en ændring i huden.

S.M.

Comments are closed.