Alkoholintolerans

Alkohol er et organisk opløsningsmiddel, der med tiden kan medføre skader på organismen, men overdriver man ikke, er alkohol på den anden side med til at forebygge hjerte- og kredsløbslidelser, især rødvin, der indeholder en række antioxidanter og blandt andet kan hæmme kræftcellers vækst.

 Alkohol nedbrydes i leveren, og under denne nedbrydning dannes der nogle ubehagelige og giftige stoffer, der kan medføre, at man får det dårligt. Det er blandt andet det, der medfører, at Antabus kan forhindre folk i at drikke.

 Er man af asiatisk herkomst, kan det være årsagen.

 Visse typer alkohol indeholder stoffet histamin, som kan udløse allergiske reaktioner samt give kraftig hovedpine. Det er oftest spiritus, især whisky og cognac, altså lagrede ting, der indeholder histamin. Vodka er det bedste valg, hvis man vil have stærk spiritus, men man bliver let snydt og fuld, så man drikker for meget.

 Rødvin indeholder også stoffer, der kan udløse kraftig hovedpine og migræne. Især billig og dårlig rødvin. Blander man flere slags alkoholiske drikke sammen, fx under en fest, øges risikoen for tømmermænd og hovedpine også betydeligt.

 Der er imidlertid også andet, der kan medføre intolerans overfor alkohol. Ikke mindst forskellige lægemidler, fx visse tabletter mod type 2 diabetes – sulfonylurinstoffer, og under behandling med stoffet metronidazol, der bruges mod Trichomonas, andre parasitter samt visse bakterier. Andre antibiotika og svampemidler kan også medføre intolerans.

 Ved visse sygdomme kan der også komme nedsat evne til at tåle alkohol. Fx ved leverlidelser, efter hjernebetændelse og efter hjernerystelse.  I sjældne tilfælde skal man, hvis der ikke tidligere har været problemer med alkohol, tænke på blodsygdommen Hodgkins lymfom.

Ved overvækst af candidasvampe i mave-tarmkanalen kan svampene forgære sukker, hvidt brød mm. til alkohol. Alkohol kan i sig selv fremme væksten af candidasvampe, da alkohol hæmme væksten af sunde tarmbakterier, der er nødvendige for at undertrykke væksten af candida.

 Det giftige stof DMF – dimethylformamid – der er et organisk opløsningsmiddel, der bruges, når man spinder acrylfibre, i kemisk og farmaceutisk produktion, i tekstilfarver, malingsfjerner og klisterstoffer. Det er både giftigt for leveren og kan være kræftfremkaldende, men giver også hudproblemer og intolerans for alkohol.

 Ved malersyndrom, der også er hjerneskade på grund af opløsningsmidler, er der oftest en udtalt intolerans for alkohol.

 Alder og mangel på vitaminer, især B-vitaminer, A-vitamin og C-vitamin spiller en rolle for nedbrydningen af alkohol. Zinkmangel kan også være forklaringen, da zink spiller en nøglerolle i nedbrydningen af alkohol. Mange med blot et rimeligt alkoholforbrug kommer også til at mangle magnesium.

 Fiskeolie kan til en vis grad beskytte hjernen mod alkoholskader. Brug fx EyeQ, 3 kapsler dagligt, eller Eskimo 3 fiskeolie.

 Et naturprodukt, Opuntia ficus indica, der sælges under navnet NOPAL, kan i nogen grad modvirke de skadelige følger af alkoholindtagelse. Man skal tage 3 kapsler lige inden, man begynder at drikke alkohol, og igen 3 kapsler, når man holder op med at drikke. Det modvirker blandt andet tømmermænd.

 Hvis man i øvrigt har det godt og er undersøgt rimeligt hos sin læge, er der sikkert ingen grund til at tro, at der ligger noget alvorligt bag problemer med at tåle alkohol.

Der kan også være andre stoffer i den alkohol, man drikker, der kan udløse ubehagelige reaktioner, fx tilsætningsstoffer. Nogen tåler fx godt tysk øl, der er brygget efter skrappe renhedskriterier, hvor man kun må bruge byg, malt og humle, mens de ikke kan tåle dansk øl.

 Allergi over for korn eller andre fødemidler, tilsætningsstoffer eller andet i maden kan medføre, at man ikke tåler alkohol.

 

 

Comments are closed.