Stemmebåndet knuder på Hæshed

Der er god grund til at få en undersøgelse hos en øre-næse-halslæge ved vedvarende problemer med hæshed. Der kan måske også være noget i arbejdsmiljøet eller fritiden, der har påvirket stemmebåndenes slimhinder. Ved sure opstød kommer der syredampe, der kan genere slimhinderne på stemmebåndene. En slap lukkemuskel mellem spiserør og mavesæk kan være årsagen. Læs mere om refluks og halsbrand på www.radiodoktoren.dk

Det, man populært kalder ”sangerknuder” på stemmebåndene, skyldes overbrug og misbrug af stemmebåndene med råben og skrigen samt høj sang. De svarer til hård hud på hænder og fødder. Her skal man først og fremmest have behandling hos en talepædagog, der kan lære en at bruge stemmen rigtigt. De findes på Tale- Høreinstitutterne rundt omkring i landet, hvor man selv kan henvende sig ved problemer.

Papillomer på stemmebåndene er vortelignende, godartede vækster. Symptomet er hæshed og evt. problemer med vejrtrækningen ved store knuder. Man kender ikke årsagen, men mener, at der er tale om virusbetingede udvækster, som ved vorter andre steder på huden. Så vidt jeg kan se, bruger man på visse øre-næse-halsafdelinger i udlandet at behandle med det virusdræbende stof aciclovir.

Man kan også få cyster – en slags vabler – eller polypper på stemmebåndene, hvor det kan være nødvendigt at fjerne dem ved mikrokirurgi, ligesom ved de andre dimser på stemmebåndene.

Se på http://www.fauquierent.net/vocalcordcystpolyp.htm

Det er væsentligt med en sund og varieret kost med mange grønsager, meget frugt og mange krydderier. Disse ting indeholder vigtige naturlige antioxidanter. Tag også gerne en kombineret vitamin-mineralpille og evt. ekstra antioxidanter i form af C-vitamin, E-vitamin, beta-karoten og selen. Zink er også vigtigt for slimhinderne og mange andre ting. Man kan fx tage en zinktablet om aftenen sammen med organisk selen, fx to stk Bio-selen plus Zink. .

For slimhinderne er det godt med et tilskud af fiskeolie eller en af de vegetabilske sunde olier Nutridan Strong citron, Livets Olie eller Udo’s Choice. Naturpræparatet Membrasin er også godt. Det indeholder ekstrakt af Havtorn, A-vitamin og lidt E-vitamin. 2 kapsler to gange dagligt.

Svovl er et overset mineral, der blandt andet er godt for tarmslimhinderne, for huden og modvirker ardannelse. Det kan derfor være et godt tilskud i form af MSM (methyl-sulfonyl-methane), 2 gram 2 gange dagligt.

 Undgå at ryge og andres røg samt andet støvet og kemisk i luften.

Drik mindst to liter vand dagligt. Pas på med kaffe og alkohol, især før sangoptræden. Pas også på med mælkeprodukter før sangoptræden. Det er i det hele taget bedst at undgå mælk, der er slemt til at slime til.

Lad være med at råbe og skrige eller tale højt, når der er larm og støj i omgivelserne. Undgå for meget stress. Sørg for ro ind imellem. Le gerne meget (grin). Sov ud natten før stemmepræstationer.

Generelt er stemmeproblemer forbundet med inflammation – betændelsesagtige forandringer. Læs mere om inflammation på www.radiodoktoren.dk

 

Comments are closed.