Endometriose

Endometriose er en relativt godartet sygdom, hvor der findes slimhinde fra livmoderen andre steder, end den burde være.
Slimhinden i livmoderen hedder på latin endometriet. Deraf navnet. Man forestiller sig, at årsagen er, at celler fra slimhinden i livmoderen på en eller anden måde går ud gennem æggelederne og sætter sig fast på fx æggestokkene eller på bughinden mellem livmoderen og endetarmen. Man kan dog også se, at der kan opstå endometriose i lungerne, navlen eller i tarmen. Det er i reglen tilfældet, når den ramte bløder ud af endetarmen ved menstruationen.

Hos kvinder med endometriose er der en øget forekomst af autoimmune sygdomme af forskellig art, blandt andet lupus erythematosus (SLE), sclerose, Hashimotos sygdom (for lavt stofskifte) og leddegigt. Læs mere om autoimmune sygdomme og deres baggrund på www.radiodoktoren.dk

Æggestokkene kan blive forstørrede af endometriosen, der er mest almindelig i aldersgruppen 30-40 år og findes tilfældigt ved en femtedel af alle gynækologiske operationer.

En nordamerikansk undersøgelse fra 1998 med 4000 deltagende kvinder har vist, at 66% af kvinder, der får stillet diagnosen endometriose, har symptomer, før de er 20 år, og 8% før de er 15 år. At mange først får stillet deres diagnose, når de er mellem 30 og 40 år, hænger sammen med, at der gennemsnitligt går over ni år, før diagnosen stilles.

Hyppigheden og sværhedsgraden af symptomerne ved sygdommen hænger dårligt sammen med, hvor meget endometriosevæv, der findes.
Man regner med, at 2-4% af alle kvinder har sygdommen. Det svarer til ca.
85.000 kvinder i Danmark.

De almindeligste symptomer er smerter i underlivet, især ved menstruationen og ægløsningen. En væsentlig årsag til dette er, at endometriosevævet bløder under menstruationen ligesom slimhinden inde i livmoderen. Kvinden kan også have smerter ved samleje og ved afføring, og der kan være problemer med at blive gravid. Ved en underlivs- og endetarmsundersøgelse finder man ofte små ømme knuder, at livmoderen sidder fast bagtil, eller at æggestokkene er forstørrede. Man kan kun stille diagnosen ved en direkte undersøgelse, oftest gennem en kikkert.

Hyppigheden af symptomer er følgende:

* Smerter, også i forbindelse med menstruation og
ægløsning 95%

* Træthed, udmattelse, lav anergi
87%

* Diaré, smertefuld tarmfunktion
83%

* Oppustethed
84%

* Kraftige eller uregelmæssige menstruationer 65%

* Smerter under eller efter sex
64%

* Kvalme, mavesproblemer med menstruation 64%

* Svimmelhed, hovedpine ved menstr. eller ved
smerter 63%

* Lav modstandskraft over for infektioner 43%

* Barnløshed
41%

* Ingen symptomer
1%

(Fra The Endometriosis Association Research Registry)

Det har vist sig, at tilskud af E-vitamin (400-1.000 enheder), 200 mikrogram selengær (fx Seleno Precise) og 400-800 mikrogram folinsyre både kan forebygge og behandle ved endometriose (P-piller medfører mangel på folinsyre). Mangel på selen og folinsyre er også kendt for at være årsag til endometriose hos køer.

Det kan også anbefales at tage tilskud af C-vitamin, fx Ester-C 500 mg x 2 og et B-complex. Magnesium er også vigtigt, og mange mennesker mangler magnesium. En undersøgelse har vist, at ekstra B1-vitamin, fx 300 mg dagligt, samt magnesium, fx Magnesium Forte 300 mg, 1-2 om aftenen, Berthelsens Naturlig Magnesium eller magnesium citrat kan hjælp mod menstruationssmerter ved endometriose.

I kinesisk medicin sammenkædes ophobning af affaldsstoffer i leveren med endometriose. Derfor kan det anbefales med en lever udrensning, fx med Elixir eller Marietidsel. Læs mere i bogen “Elsk din lever og lev længere” af Andreas Moritz.

Et antal studier har fundet sammenhæng mellem udsættelse for giftige kemikalier i miljøet. Blandt andet dioxiner og PCB (polychlorerede biphenyler), der blandt andet dannes ved forbrænding af husaffald og industriaffald, og fra bilers udstødning (Environ Health Perspect,  2009; 117: 1070-5). Desuden andre østrogenlignende pesticider.

Der er også påvist sammenhæng med kemiske stoffer i solcremer, især stoffer af benzophenone type (BP), som også er østrogenlignende og findes i mange af dem.

Det er derfor vigtigt at beskytte sig mod de giftige kemiske stoffer ved at undgå at bruge dem på huden, i hjemmet og haven. Desuden ved at spise økologisk og sundt med et lavt indhold af fedt fra dyr, da mange af disse skadelige kemiske stoffer findes i vores føde, især i dyrefedt.

En undersøgelse fra Italien har vist, at kvinder, der kun spiser lidt af frisk frugt og grønsager, har en klart højere risiko forat få endometriose. Kvinder, der spiste meget oksekød og rødt kød havde en større tilbøjelighed til at få sygdommen. (Human Reprod, 2004; 19 1755-9).

Kvinder, der drikker meget kaffe, mere end halvanden kop dagligt, har en næsten fordoblet risiko for endometriose ogufrugtbarhed. (Am J Epidemiol 1993; 137: 1353-60).

Alkohol spiller også en rolle. Et studie har fundet, at risikoen for endometriose kun er halvt så stor hos kvinder, der ikke drikker alkohol. (Am J Public Health, 1994; 84: 1429-32).

Legemlig aktivitet har også betydning. I et studie havde kvinder, der ofte havde fysisk aktivitet med høj intensitet, en 76% lavere risiko for at have endometriose, i forhold til kvinder, der ikke fik ret meget motion. (Am J Epidemiol, 2003; 158: 156-64).

Behandlingen afhænger af, hvor store gener sygdommen giver. Er sygdommen mild, uden smerter og problemer med barnløshed, vil man oftest nøjes med at give hormonbehandling for at hæmme eller standse blødningerne. Er der mange gener, og ønsker kvinden at blive gravid, vil man forsøge at operere så skånsomt som muligt, bl.a. med laser, for at bevare chancen for graviditet, men det er umuligt at sige, hvor stor chancen er. Ved svær sygdom kan der blive tale om at fjerne livmoderen, æggelederne og æggestokkene. Oftest starter man dog med en kikkertoperation.

I nogle tilfælde behandler man med p-piller uden pause, hvorved man i det store og hele undgår at bløde og derved undgår menstruationssmerter. Endometriose er også sjælden efter menopausen, hvor menstruationerne hører op.

Det er vigtigt, når man har smerter, at undgå at spise margarine, transfedt, mælkefedt og mættet fedt (undtagen økologisk smør, kokosfedt og økologisk kød), da de dårlige fedtsyrer får smerter til at blusse op. Mættede fede syrer, især arachidonsyre, øger dannelsen af prostaglandin 2, der fremmer inflammation – betændelsesagtige reaktioner i vævene, der er årsag til smerterne. De livsvigtige – essentielle – fedtsyrer fra fx hørfrøolie, fiskeolie og kæmpenatlysolie samt avocado, mandler, nødder og olivenolie dæmper derimod smerterne ved at fremme dannelsen af prostaglandin 1 og dæmpe prostaglandin 2. Der findes også hormoner i dyrefedt og mælkefedt, som kan stimulere endometriosevævet. Om fiskeolies positive virkning ved endometriose kan man læse i bogen ”Omega-6 Essential Fatty Acids – Pathophysiology and Roles in Clinical Medicine”, editor D.F. Horrobin. Wiley Liss, New York 1990. Omega-3 fedtsyrer modvirker den inflammation, der I høj grad er medvirkende til smerterne ved endometriose. Læs mere om inflammation på www.radiodoktoren.dk

Man kan til en vis grad undertrykke virkningen af det østrogene hormon ved at blokere modtagestederne – receptorerne – på cellerne ved hjælp af phyto-østrogener, planteøstrogener,  der virker de samme steder og blokerer for det rigtige østrogene hormon. Derved gør man endometriosevævet mindre aktivt. Man kan fx bruge gærede sojaprodukter (ikke GMO-soja), bønner, hørfrø, lucernespirer og peanuts. Frisk frugtjuice, især grape, mango, papaya og ananasjuice skulle også kunne hjælpe.

Mod smerterne kan det an befales at bruge curcumin (det gule i gurkemeje og karry), da det virker antiinflammatorisk og derfor smertestillende. Fx Curcumin Forte med piperine (der bedrer optagelsen af curcumin meget), 2-3 kapsler 2-3 gange dagligt. Curcumin findes også i mange andre former, fx Curcumin, Turmeric, Curcur, Curcuma Longa. (Indian J Biochem Biophys, 2009; 46: 59-65).

Transkutan nervestimulation – TENS – kan også hjælpe. Det samme gælder for zoneterapi, akupunktur og visse former for kinesisk medicin samt homøopati.

Et studie har vist, at akupunktur er en både sikker og effektiv behandling af bækkensmerter på grund af endometriose hos unge kvinder i alderen fra 13 til 22 år. (J Pediatr Adolesc Gynecol, 2008; 21: 247-57).

I et andet studie var akupunktur lige så meget eller mere effektivt end lægemidlet Danazol til at lindre symptomerne, med meget færre bivirkninger. (Zhongguo Zhen Jiu, 2006; 26: 863-5).

Magnetfelt behandling med stærke magneter på huden ud for underlivet kan virke betydeligt smertestillende. Pulserende magnetfeltbehandling, fx med Vita-Life systemet, kan være meget virksomt mod smerter. Læs mere om magnetfeltbehandling på www.radiodoktoren.dk

Veksel-sædebade tre gange om ugen skulle også kunne modvirke generne ved endometriose ved at nedsætte smerter og irritation. Man skal sidde med sædet i en balje varmt vand i 3-4 minutter, og derefter i en balje med koldt vand i et halvt til et minut. Det gentages 3-5 gange og man skal slutte med det kolde vand. Hydroterapi, som fx denne, bruges alt for lidt. De kan hjælpe på utroligt mange ting.

Der findes en forening for endometrioseramte: Endometriose
Foreningen, www.endo.dk

Undersøgelser har vist, at intolerans eller glutenallergi (cøliaki) forværrer smerterne ved endometriose. Læs mere om cøliaki på www.radiodoktoren.dk

Det har også vist sig, at behandling med HCG = human chorion gonadotropin kan bedre smerterne.

Going gluten-free significantly slashes endometriosis pain for many

  • Ambros V. Huber, Johannes C. Huber, Andrea Kolbus, Martin Imhof, Fritz Nagele,
  • Demosthenes Loizou, Ulrike Kaufmann, and Christian F. Singer Systemic HCG treatment in patients with endometriosis: A new perspective for a painful disease. Wien Klin Wochenschr 2004;116/24:839-843 (Weiner Klinische Wochenschrift, the Middle European Journal of Medicine, printed in Austria)
  • Stephansson O, Falconer H, Ludvigsson JF. Risk of endometriosis in 11,000 women with celiac disease. Human Reproduction 2011;26(10):2896-2901
  • Marziali M, Vemza M, Lazzaro S et al. Gluten-free diet: a new strategy for management of painful endometriosis related symptoms?  Minerva Chirurgica 2012;67(6):499-504

– See more at: http://wrightnewsletter.com/2014/10/23/november-2014-nah-newsletter/#sthash.V8w1tuft.dpuf

 

Comments are closed.