Karpal tunnel syndrom snævert håndledsbånd

Karpal tunnel syndrom skyldes hævelse omkring håndledsbåndet på håndfladesiden af håndleddet. Herved kommer nerver, sener og blodkar til hånden i klemme, hvilket giver føleforstyrrelser, smerter og nedsat kraft i hånden, især i tommel-, pege- og ringfinger.

På håndfladesiden af håndleddet sidder der et senebånd henover en kanal, hvor nerver, blodårer og sener til hånden passerer. Ved overbelastning samt ved for eksempel gigtlidelser, sukkersyge og for lavt stofskifte samt efter håndledsbrud kan der komme hævelse ved dette bånd, så både nerver og blodkar kommer i klemme. Karpal tunnel syndrom optræder ofte hos kvinder, som er gravide, eller efter fødslen.

Symptomerne er føleforstyrrelser, især i tommel‑, pege‑ og langfinger, og det er almindeligt med smerter og kraftnedsættelse i hånden.

Banker man på håndledsbåndet med en finger, vil der ofte komme føleforstyrrelser i fingrene, og det samme gælder, hvis man et minut bøjer hånden opad med håndfladesiden mod underarmen, så meget man kan. Symptomerne er ofte værst om natten, hvor man kan vågne med stivhed og følelsesløshed i hånden. Det svinder så noget, når man bevæger hånden i nogle minutter.

Der findes en tilsvarende lidelse i fødderne, kaldet tarsal tunnel syndrom. Her er nerven i klemme under et senebånd ved ankelknoen.

Ved mistanke om karpal tunnel syndrom vil lægen undersøge for sygdom og henvise til en ortopædkirurg eller til en neurolog, og en nerveundersøgelse (elektromyografi) kan bekræfte, at der er en nerve i klemme, men syndromet kan godt foreligge, uden at nerveundersøgelsen viser noget unormalt.

Lægen vil også undersøge for to punkts diskrimination, hvor patienten skal kunne adskille berøringen af to punkter på hånden samtidig. Det kan man også selv gøre ved hjælp af en papirclips, som rettes ud til at have de to spidser et par millimeter ved siden af hinanden.

Mange nervesymptomer fra arme og hænder kan stamme fra tryk mod nerverne til arm/hånd højere oppe mod halshvirvelsøjlen. Det vil fx en MR-scanning kunne afsløre. Nogen kan blot med en god hovedpude modvirke symptomerne.

Behandlingen er aflastning, og hvis det ikke er nok, vil man ved en lille operation gennemskære håndledsbåndet, så der igen bliver plads til nerver mm. Der kan godt gå lidt tid efter operationen, før symptomerne forsvinder, men de fleste bliver helt raske.

Er der tale om overbelastning, vil det rigtige være at nedsætte belastningen af hænder og håndled. Når symptomerne kommer, er det godt at gøre enkle, forsigtige cirkelbevægelser med håndleddet. Kolde omslag kan også hjælpe.

Videnskabelige undersøgelser har vist, at behandling med vitamin B6, pyridoxin, samt magnesium kan lindre symptomer ved karpal tunnel syndrom. Fx 100 mg B6 dagligt og magnesium 400 eller 500 mg x 2. Der går i reglen 6-12 uger, før virkningen slår igennem.

Mangel på B12-vitamin kan forværre tilstanden, så det er bedst at få målt B12-vitamin og homocystein i blodet.

Kilder til B6-vitamin i kosten er blandt andet bananer, spinat, fjerkræ, fisk, kød og bønner.

Enzymet serrapeptase, som produceres i silkeormens krop, er meget anti-inflammatorisk, det vil sige modvirker de betændelsesagtige forandringer i vævene, som medfører smerter, hævelse, væskeophobning mm.

Ved SMS Medical College i Indien har forskere undersøgt virkningen af serrapeptase på 20 patienter med carpal tunnel syndrom. de fik 10 milligram serrapeptase to gange dagligt i 6 uger. 65 procent af patienterne fik det klart bedre, og der var ingen bivirkninger.

Både B6-vitamin og serrapeptase modvirker vædskeophobning i vævene.

Man kan ikke købe serrapeptase i Danmark, men det kan købes over Internettet fra andre EU-lande. For eksempel fra England på www.GoodHealthNaturally.com

Serrapeptase, der er et naturligt enzym, kan I nogle tilfælde påvirke blodfortyndende og anden medicin.

I et læserbrev i British Journal of General Practice, July 2001, påpeges det, at anbefaling af, at elektrofysiologisk undersøgelse af nervefunktionen i hånden bør foretages inden operation med overskæring af håndledsbåndet, ikke understøttes af den videnskabelige litteratur og kan føre til, at patienten får en forsinket behandling.

En mulighed er det også at benytte magnetfeltbehandling, som dels modvirker smerter, dels giver et bedre kredsløb og dermed en bedre genopbygning af normalt væv. Man kan bruge et magnetarmbånd eller anbringe en magnet på håndleddet ved hjælp af hudvenligt plaster.

Er der tale om tarsal tunnel syndrom, kan man anvende en magnetkæde om anklen. Se på www.coclo.com

Der er tale om inflammatoriske forandringer. Læs mere om inflammation, leddegigt mm. på www.radiodoktoren.dk

Comments are closed.