Hjerneskade kost mm.

Efter hjerneskader, både ulykkesbetingede hovedskader og slagtilfælde (blodpropper og hjerneblødninger), er det vigtigt at sikre, at hjernen har alt det til rådighed, som den behøver for at kunne reparere og genopbygge sig selv. Vi har som mennesker heldigvis nogle selvhelbredende kræfter og mulighed for at genvinde tabte funktioner, men kun ved at bruge dem og ved at give kroppen og hjernen alt det, den har brug for i form af en sund kost og kosttilskud.

Det er grundlæggende vigtigt, at kroppen og hjernen har alt det til rådighed, der er brug for til reparation og genopbygning efter skader og hele tiden. Først og fremmest gennem en varieret og fuldgyldig kost, men efter hjerneskader kan det knibe med appetitten og evt. med at spise. Derfor er det vigtigt med kosttilskud med indhold af alle nødvendige næringsstoffer.

Golden Health i Malmø sælger det flydende LivsEnergi Maxi, der foruden vitaminer og mineraler også indeholder et komplex af livsvigtige aminosyrer. Det kan anbefales at tage (1)-2 spiseskefulde dagligt (15-30 ml). LivsEnergi Maxi skal suppleres med essentielle fedtsyrer fra gode olier med højt indhold af omega-3 fedtsyrer.

Mangel på protein må undgås, da det er vigtigt for genopbygningen af hjernen. Især de tre aminosyrer leucin, isoleucin og valin /BCAA – branched chain amino acids) er meget vigtige, da de er nødvendige for dannelsen af to vigtige signalstoffer (neurotransmittere), glutamat og GABA (gamma amino smørsyre). Disse tre aminosyrer udgør 40% af den nødvendige indtagelse af livsvigtige (essentielle) aminosyrer. Aminosyrer er ”byggesten” til protein.

Minimumsbehovet er tidligere beregnet 16 mg leucin, 12 mg isoleucin og 14 mg valin pr. kg kropsvægt, hvilet svarer til omkring et gram dagligt for et voksent menneske, men ernæringsforskere mener, at behovet er 5-10 gange større, især i stress situationer, altså mindst 5 gram af hver. Stress ved skader, operationer, sult, feber, sværere sygdom og ved litesport fremmer nedbrydning af proteiner, så i disse tilfælde skal op mod en trediedel af kosten bestå af proteiner.

Der skal være balance mellem aminosyrerne, både BCAA og de andre. Omsætningen af BCAA er afhængig af B-vitaminerne, især B1, B2, B6 og Biotin, og af magnesium, kobber og en række enzymer. Protein med BCAA kan købes i form af valleprotein eller fra Sverige på www.nutrixpress.se

De enkelte aminosyrer må af uforståelige grunde ikke sælges i Danmark.

Curcumin (gurkemejerodpulver) mindsker eftervirkningerne efter hjerneskader, så jeg vil tilråde at tage curcumin, cirka et gram 3 gange dagligt. Kan købes som Curcumin Forte, Curcuma Longa, Curcur, Turmeric mm. Eller sammen med ingefær som Gurkedol eller Fortodol. Curcumin er også smertestillende. Har en langt bedre optagelse og virkning ved at kombineres med piperine, der, hvis man ikke kan få det sammen med curcumin, kan tages som to sorte peberkorn sammen med hver dosis.

Hvis man får hjertemagnyl som forebyggelse, så kan det medføre småblødninger i hjernen, mave- og tarmsår med blødninger og tab af blod, der så medfører jernmangel, hvilket er meget skidt for hjernen. men det er for meget jern også, så man må få undersøgt sine jerndepoter (serum-ferritin).

Pycnogenol, ingefær, E-vitamin, hvidløg og ikke mindst fiskeolie er rigtig gode til at forebygge blodpropper. Læs mere om blodfortynding på www.radiodoktoren.dk

De E-vitaminer, der hedder tocotrienoler, kan beskytte hjernen mod skader efter blodpropper og bedre blodgennemstrømningen. (J Cereb Blood Flow Metab. 2011 Jun 15.  Stroke. 2011 Aug; 42(8):2308-14).

Hjernen består af 60% fedt, og det skal helst være omega-3 fedtsyrer, og slet ikke margarine eller mælkefedt (undtaget er dog økologisk smør, der indeholder mange gode fedtsyrer. .Foruden fed fisk og fiskeolie er der omega-3 fedtsyrer i blandt andet avocado, mandler, nødder og hørfrøolie. Olivenolie er også en god olie, da den blandt andet virker anti.-inflammatorisk, hvilket har stor betydning for forebyggelse af bl.a, åreforkalkning. Læs mere om det sunde fedt og om inflammation på www.radiodoktoren.dk

Det er ikke godt at få kolesterolsænkende medicin, da det kan gå ud over hjernen og musklerne mm. Læs mere om kolesterol på www.radiodoktoren.dk og i Dr. Uffe Ravnskovs bøger.

Kolesterol er meget gavnligt, også det såkaldt “dårlige” LDL-kolesterol, der faktisk er et antioxidant, som reparerer pulsårerne. Det er kun, når det bliver forharsket, at det kan være skadeligt og fremme åreforkalkning. Det er derfor vigtigt at få nok antioxidanter, blandt andet C-vitamin og E-vitamin. Man bør også få tilskud af D3-vitamin, mindst 100 mikrogram dagligt og 500 eller 600 mg magnesium om aftenen (ikke Magnesia) sammen med 100 mg B6-vitamin. Om morgenen et B-vitamin kompleks (stærke B-vitaminer).

Selen og zink er også vigtigt for hjernen., Kan fås samlet om Bio-selen + zink. 2 tabl. aften. For at styrke cellernernes “kraftværker” (mitokondrierne) i musklerne og hjernen er det godt med et tilskud af mindst 100 mg Q10, gerne x 2, og L-carnitin 500 mg x 2 (fx Bio-carnitin).  L-carnitin er blandt andet vigtigt for transporten af ”brændstof” til mitokondrierne og modvirker også den træthed, som er almindelig efter hjerneskader.

Man bør også få tilskud af D3-vitamin, mindst 100 mikrogram dagligt og 500 eller 600 mg magnesium om aftenen (ikke Magnesia, men magnesium citrat eller magnesium olie, der smøres på huden. Optages fint på den måde) sammen med 100 mg B6-vitamin. Om morgenen et B-vitamin kompleks (stærke B-vitaminer).

Gingko biloba er vigtigt for mikrokredsløbet og rigtig godt for hjernen.

For at styrke kræfterne kan det være gavnligt at få behandling med testosteron, hvis der er for lidt frit testosteron i blodet, hvilket er meget almindeligt hos mænd over 50 år.

Det er aldrig for sent at genopbygge og styrke, selvom det er lettere, når man får den rigtige behandling så tidligt som muligt.

Comments are closed.