Senehæfter og seneskeder

Smerter der, hvor senerner hæfter sig på knoglerne, kan være budskaber fra kroppen om, at man har overbelastet sig for meget i forhold til det, man kan klare. Man skal endelig blive ved med at bevæge sig, men altså ikke overdrive.

Jeg vil anbefale, at man investerer i at gå til en Mensendieck pædagog, hvis man har problemer med muskler og senehæfter og sener. Der vil kunne lære at bruge sin krop 100% rigtigt, og hvordan man kan forebygge skader og problemer.

Det er også klogt at overveje, om der kan være noget kosten, som svækker kroppen. Jeg tænker her på ting som fx mælk og hvedemel. Hvis man kan begynde at spise efter sin blodtype, kan det også være, at man slipper for sine problemer med senerne.

Der er tale om inflammation, betændelsesagtige forandringer, der kan skyldes mange ting ud over belastningsskader. Læs mere om inflammation på www.radiodoktoren.dk

Jeg kan anbefale curcumin mod smerterne. Det er det gule i gurkemejerod og karry. Tag 2 kapsler 3 gange dagligt, evt. 3 x 3. Det findes hos Matas eller i en helsekost som fx Cucumin Forte, Curcuma longa, Curcur, Turmeric, og sammen med ingefær, der også modvirker inflammation, som Fortodol eller Gurkedol.

Jeg vil også anbefale at tage tilskud af MSM – methylsulfonylmethane – der er et helt naturligt, svovlholdigt stof, som findes i kroppen I forvejen, blot i for lille mængde. Det er totalt ugiftigt, og man skal kun tage 2-3 gram to gange dagligt for at opnå den rigtige virkning. Man kan købe det som pulver hos Matas eller i en helsekostforretning (må gerene indtages, selvom der står noget andet på bøtten). Eller som kapsler fra Golden Health i Malmø (dansk tlf. 4052 4015) eller fra England via e-mailen Gaya-nutrition@gmail.com Pulveret er billigst. MSM vil styrke både sener og senehæfter, virker betydeligt smertestillende og modvirker allergi og dårlige tarmslimhinder.

Er man blevet over- eller fejlbelastet, så der er opstået skader, bør man også foruden den daglige vitamin-mineraltablet tages ekstra følgende ting, der har betydning for helingen:

C-vitamin: fx 750-1.000 mg to gange dagligt.

Betakaroten: 10.000 enheder dagligt. Er vigtigt for reparation af vævene. Omdannes i kroppen til A-vitamin i den mængde, der er brug for.

Zink: 20-30 mg dagligt. Zink arbejder sammen med A-vitamin.

E-vitamin (blandede): fx Natur-E, 2 kapsler dagligt

Selen: 200 mikrogram dagligt. E-vitamin og selen begrænser den betændelsesagtige reaktion og fremskynder helingen.

Fedtsyrer har stor betydning for den betændelsesagtige reaktion (inflammation) i muskler og sener mm. For mange mættede fedtsyrer får smerter til at blusse op (fx ikke økologisk dyrefedt og mælkefedt) og det samme sker med alle former for margarine.

De sunde fedtsyrer i fx olivenolie, avocado, fiskeolie, fed fisk, hørfrøolie og kæmpenatlysolie er derimod betydeligt smertedæmpende, så dem skal man have nok af. Jeg kan anbefale at tage et par spiseskefulde dagligt af “Livets Olie”, der består af hørfrøolie og kæmpenatlysolie. Man kan blande olien med Aroniasaft, der er en helt ren saft med meget kraftig antioxidant virkning, og den er sødet med økologisk rørsukker. Man kan købe Livets Olie og Aronia hos Matas og i hvert fald i helsekostforretninger.

Andre gode olier med antiinflammatorisk virkning er fx Nutridan Strong citron (der smager godt) eller Udo’s Choice.

Læs mere om inflammation på www.radiodoktoren.dk

Noget andet, der også har stor betydning for sener, seneskeder og senehæfter, er B6-vitamin, fx 100 mg dagligt, og magnesium, fx 500-600 mg (Magnesium Forte eller Magnesium citrat) dagligt. Man skal samtidig tage en blandet B-vitamintablet.

Det er også vigtigt at sikre sig, at man har nok B12-vitamin i kroppen. En blodprøve for B12-vitamin og homocystein vil kunne sikre dette. Måling af B12-vitamin alene er ikke nok. Læs mere om B12-vitamin på www.radiodoktoren.dk

Til hurtig hjælp mod smerter rundt omkring på kroppens senehæfter og andre steder kan jeg anbefale et apparat til transkutan elektrisk nervestimulation (TNS, TENS). Se under dette. på www.radiodoktoren.dk

En anden og endnu bedre mulighed er magnetfeltbehandling, enten med faste magneter, som sætte på huden med hudvenligt plaster, eller i form af pulserende magnetfeltterapi, fx på en energimedicinsk klinik. Se evt. på www.vita-life.dk

Infrarød sauna er en rigtig god måde at få tilført dyb varme til vævene.

Varme i form af infrarød stråling kan i det hele taget hjælpe godt. Kroppen udsender selv denne form for stråling, og den samme infrarøde varmestråling kan kastes tilbage i vævene ved hjælp af bandager med indvævet keramik. Cellerne får tilbageført energi, hvilket øger cellefunktionen og helbredelsen. Varmen mindsker også spændinger og ømhed samt øger blodgennemstrømningen. Bandagerne, der også kan fås til håndled og andre led, hedder Back on Track og forhandles af Kirsten Mathiesen, Fårupvej 81, 8741 Sabro. Tlf. 8624 2349. E-mail: mathiesen@it.dk

Har man ondt et specielt sted, er der en fin opskrift, som man kan bruge. Man skal tage 3-4 skefulde bukkehornsfrø (kan købes hos Matas), knuse dem og varme dem op med lidt vand, så vandet kan dampe fra massen i løbet af få minutter. Derefter lægger man den varme masse ned i et stykke lærred eller et gammelt lommetørklæde og lægger det på det det ømme sted, evt. med et bind om for at holde det på plads. Det har ofte en meget fin virkning.

Man kan også på de ømme steder smøre fx Atrogel, Aloe Vera Heat Lotion, Tiger Balsam Forte, Perskindol eller lignende, varmende gigtcremer.

Kulde dæmper også smerter og inflammation. Fx som Bio-Freeze gel.

Akupunktur kan være en meget fin hjælp.

Comments are closed.