Lupus erythematosus disseminatus = L.E.D. = S.L.E

LED er en bindevævssygdom, der skyldes dannelse af antistoffer mod kroppens egne væv. Det kaldes også en autoimmun sygdom. Sygdommen kan ramme et enkelt organ eller forekomme spredt i kroppen.

Sygdommen kan vise sig på mange forskellige måder, afhængig af hvilke antistoffer der dannes mod hvilke organer og væv. Den kan ramme et enkelt organ eller forekomme spredt i kroppen. De fleste med sygdommen har skiftevis forværring og perioder, hvor der er relativ ro i lidelsen. Der er i reglen ret udtalte almensymptomer med træthed, dårlig tilpashed, feber, kvalme, appetitløshed og vægttab. Næsten alle har smerter i led og muskler, og der er også tit hudsymptomer i form af bla. rødme henover næsen, så det kommer til at ligne en sommerfugl, eller og sår på overkroppen. Hudforandringerne forværres af udsættelse for sollys.

Der kan komme nyreforandringer og forandringer i centralnervesystemet, kredsløbet, lungerne og mavetarmkanalen. Der kan også komme øjenforandringer og tørhed af slimhinderne.

Årsagen til LED er en kombination af arvelig tilbøjelighed, miljøfaktorer og faktorer vedrørende kønshormonerne. 90 procent af de ramte er kvinder. Resultatet er et afsporet immunsystem.

Man kan nærme sig diagnosen ved at undersøge blodet for auto-antistoffer,  specielt IgG, ANA, anti-sDNA og anti-histoner.  I øvrigt kan en undersøgelse hos en hudlæge, reumatolog eller immunolog være gavnlig.

Flere eksperter mener, at for meget østrogen fra hormontilskud, kød, pesticider og andre østrogent virkende stoffer i miljøet spiller en rolle for udviklingen af autoimmune lidelser. For meget sukker kan også øge indholdet af østrogen i kroppen og samtidig øge graden af inflammation (betændelsesagtige forandringer i kroppen).

Mangel på det andet kvindelige kønshormon progesteron kan også spille en rolle. Mængden af progesteron nedsættes, når en kvinde ikke længere får ægløsning, ved en dårlig kost og ved gifte fra miljøet. Stress kan også medføre mangel på progesteron, der blandt andet bruges til at lave stresshormoner fra.

Det er bedst at undgå at give hormontilskud. Lever man sundt, med en god økologisk eller biodynamisk kost, har en god fordøjelse og tarmfunktion, udrenser man kroppen med mellemrum, undgår for meget stress og prøver at undgå gifte og andre kunstige kemiske stoffer, vil der sjældent være hormonale ubalancer og sjældent opstå autoimmune sygdomme.

Man skal især undgå kunstige hormoner, der øger risikoen for kræft, blodpropper og demens. Man kan derimod godt få bio-identiske hormoner (østrogen og progesteron). Bio-identisk østrogen kan lægen ordinere, mens man kan få bio.identisk progesteron som Progesteron creme eller Vild yams creme (helsekost eller Internettet). Det er dog vigtigt at få kontrolleret sit hormonindhold i blodet.

Skjulte infektioner i kroppen kan være medvirkede til opståen af autoimmune sygdomme.

Betændelse i tandkødet er ret almindelig. Se på www.radiodoktoren.dk  under paradentose. Betændelse i roden på rodbehandlede tænder kan påvirke resten af kroppen og medføre, at sygdom kan opstå. Man kan ikke mærke smerter, når tanden er rodbehandlet, men må undersøges regelmæssigt hos en tandlæge, som blandt andet kan røntgenfotografere tanden. Et tegn på en skjult rodbetændelse kan dog være ømhed, når man rokker med tanden. Ved problemer med næsen og bihulerne kan man regelmæssigt skylle sin næse med fysiologisk saltvand (en spiseskefuld salt til en liter lunkent vand, eller en teskefuld til et stort glas lunkent vand). Vask hænderne ofte, da smitte til næsen, øjnene eller munden ofte kommer fra hænderne.

Efter og under behandling med antibiotika er det vigtigt at genoprette en sund tarmbakterieflora ved hjælp af probiotika, fx Vita Biosa eller kapsler med mælkesyrebakterier eller sugetabletten Symbiolactis 5BP eller BioGaia. Læs bogen “Tarme med Charme” af Dr. Giulia Enders.

Virusinfektioner kan også være forløbere for mange autoimmune sygdomme. Her hjælper antibiotika ikke, men der findes gode naturmidler med virkning på virus.

Det botaniske næringsstof Uncaria tomentosa fra Peru, Cat’s claw, har en række gode virkninger på mange sygdomme og skadelige mikroorganismer, blandt andre bakterier, virus og parasitter, blandt andet på candidasvampe i tarmene. Desuden er det styrkende på kroppens funktion generelt (adaptogent), et godt antioxidant og kræfthæmmende.

Ifølge Dr. Brent Davis, der har undsersøgt virkningen på omkring 150 patienter i årene mellem 1988 og 1992, har Uncaria tomentosa en enestående evne til at rense hele tarmkanalen og derved at hjælpe ved en række sygdomme, der har forbindelse med utæt tarm. Uncaria tomentosa kan også modvirke dybtsiddende betændelse i tarmslimhinden og derved nedsætte smerter og betændelsesaftige forandringer andre steder i kroppen, for eksempel ved leddegigt og andre gigtformer. Immunsystemet bliver også generelt styrket og normalt virkende.

Man kan købe Uncaria tomentosa som for eksempel Tomentosa-Bio(Cat’s Claw) som kapsler á 450 mg. Man åbner to kapsler og drysser indholdet i maden i forbindelse med hovedmåltiderne.

Olivenbladsekstrakt har også god virkning på både bakterier, svampe  og virus.

Det samme gælder store mængder af C-vitamin.

Fordøjelsen af maden og tarmfunktionen har meget stor betydning for opståen af autoimmune sygdomme. Se på www.radiodoktoren.dk  under ”utæt tarm” og ”autoimmune sygdomme”. Det er afsnit fra bogen ”Maven – din bedste ven. Sundhed fra mund til bund”. Af Carsten Vagn-Hansen. Gads forlag.

Sødemidlet Sødemidlet aspartam – NutraSweet R – der findes i mange ”light”-produkter, især sodavander, har givet anledning til mange klager over scleroselignende symptomer til det amerikanske FDA (Federal Drug Administration), der i sin tid godkendte det på et yderst tvivlsomt grundlag. Aspartam bliver i kroppen blandt andet omdannet til træsprit og videre til formalin. Kunstigt sødede sodavand, især cola og pepsi, gør kroppen sur, forgifter den, øger appetitten og afkalker knoglerne.

Aspartam er også knyttet sammen med lupus. Findes i mange lightprodukter.

Det kan anbefales at bruge det lige så kraftigt sødende naturmiddel Stevia i stedet. Stevia er et antioxidant og totalt uskadeligt og kan oven i købet gavne ved diabetes.. Det var været brugt i fx Paraguay i 1500 år.

Behandlingen består normalt i at forsøge at undertrykke den unormale aktivitet i kroppens immunsystem, hvilket oftest gøres ved hjælp af binyrebarkhormon. I milde tilfælde prøver man dog at undgå denne behandling og prøver at undertrykke symptomerne med smertestillende behandling. De nyere gigttabletter (NSAID = ikke hormon, betændelsesdæmpende medicin) kan ved LED give svære komplikationer fra lever, nyrer og hjernehinder).

Det er vigtigt at gå til øjenlæge hvert halve år, og at bruge solcremer med høj faktor (15 eller mere = solblokkere). Behandlingen er en specialistopgave.

Det er vigtigt at forsøge at forbedre immunsystemets funktion ved en sund levevis. Kosten skal være sund og varieret, med mindst 600 gram økologisk eller biodynamisk grønt og frugt hver dag. Daglig motion (ikke anstrengende) er også godt for immunsystemet.

Det er vigtigt at undgå sukker, hvidt brød og anden raffineret kulhydratholdig kost for ikke at stimulere væksten af blandt andet candidasvampe i mave-tarmkanalen, med deraf følgende utæt tarm. Især hvedemel og produkter heraf bør undgås. Læs om candidasvampe på www.radiodoktoren.dk

Et tilskud af vitaminer og mineraler kan anbefales samt ekstra antioxidanter. Jeg kan anbefale vitamin-mineral tabletterne Spektro eller Omnimin, 2 dgl. Ekstra C-vitamin og E-vitamin, fx 750 mg C-vitamin tre gange dagligt og blandede E-vitaminer, 2 kapsler dagligt. Ved kombination med bioflavonoider virker C-vitamin meget bedre, fx som C 500 + Hyben + Citron, 2 tabl. 2-3 gange dagligt.

Som ekstra antioxidanter kan Astaxanthin og vindruekerne ekstrakt (ActiVin) anbefales.

D3-vitamin, der er det naturlige D-vitamin, har en vigtig indflydelse på immunsystemets normale funktion og modvirker udviklingen af autoimmune sygdomme. Næsten alle danskere har, undtagen i maj, juni og juli, hvis man får sol på huden, mangel på D3-vitamin. Vores reelle behov er mindst 100 mikrogram D3-vitamin dagligt, og nogen skal have mere for at få nok. Der er ikke set skader ved brug af det naturlige D3-vitamin i dagsdoser på under 250 mikrogram (10.000 enheder).

Et afbalanceret tilskud af de essentielle fedtsyrer af omega-3 type (fiskeolie og hørfrøolie) og omega-6 (fx kæmpenatlysolie, gammalinolensyre) kan medvirke til at dæmpe de betændelsesagtige forandringer betydeligt. Jeg kan anbefale den vegetabilske Livets Olie, der er en blanding af hørfrøolie og natlysolie. Den er af høj kvalitet og kan købes hos Matas og i helsekostforretninger (eller på tlf. 3262 0020). Andre gode olier er Nutridan Strong citron og Udo’s Choice. Det er en god idé at kombinere fiskeolie med en af de andre olier.

Et studie har vist, at tilskud af 3 gram fiskeolie dagligt medførte klart færre neurologiske og hudproblemer hos deltagere, der fik fiskeolie, end hos deltagere der ikke fik fiskeolie. (J Rheumatol, 2004; 31: 1551-6). Fiskeolien må ikke være harsk. Lugt til den, fx efter at man har åbnet en kapsel med en kniv.

Samtidig med, at man skal have nok af de sunde fedtsyrer (essentielle fedtsyrer), er det vigtigt at skære meget ned på mælkefedt (undtagen økologisk smør) og helt at undgå margarine, som dels indeholder for mange omega-6 fedtsyrer af den slags, der fremmer inflammation (se www.radiodoktoren.dk  under inflammation) og dels indeholder transfedtsyrer, selv i selv små mængder er skadelige for kroppen. Ved opvarmning af margarine til stegetemperatur dannes der yderligere mange transfedtsyrer.

Inflammation er noget grundlæggende i mange sygdomme, også de autoimmune. Det indiske naturmiddel Boswellia serrata er en kraftig hæmmer af enzymet 5-lipoxygenase, der er vigtigt for dannelsen af de inflammations- og smertefremkaldende leukotriener og kan derfor virke positivt ved autoimmune sygdomme, blandt andet leddegigt. Boswellia kan købes som Shallaki Boswellia hos Human Balance, tlf. 7025 5566.

Curcumin, der stammer fra gurkemejerodpulver og kan købes som Gurkedol, Turmeric, Curcur, Curcumin Forte, Fortodol tabletter m.fl., modvirker overreaktion i immunsystemet, som fx allergi, astma, sclerose og andre autoimmune lidelser og er betydeligt smertestillende. Man kan roligt tage 1-2 gram 3 gange dagligt.

Essentielle sukkerstoffer, hvoraf der findes otte, som kroppen har svært ved selv at danne, har meget stor betydning for immunsystemets og kroppens øvrige funktion. Disse sukkerstoffer danner sammen med fede syrer og protein basis for en masse informationsmolekyler, som gør cellerne i stand til at ”snakke” med hinanden og regulere hinandens virkning. De er meget vigtigt for immunsystemets funktion.

De findes blandt andet i moden frugt, økologisk dyrkede grønsager, rødder og bær. Også i Aloe vera juice.

En god kilde til alle otte essentielle sukkerstoffer er kosttilskuddet Glykoernæring, der kan købes som Ambrotose Complex fra udlandet eller som efterligninger i helsekostforretninger. På e-mailadressen: tyoko@post6.tele.dk kan man også købe hæftet ”Mirakelsukkere” af Rita Elkins. Læs mere om det sunde sukker på www.radiodoktoren.dk

Man skal være meget opmærksom på, om der er noget i kosten, der kan forværre tilstanden. En væsentlig grund til, at immunsystemet kan blive forstyrret og afsporet, er optagelse af små stumper ikke helt nedbrudt føde gennem en utæt tarmslimhinde. Det kaldes som anført utæt tarm. Det vil få immunsystemet til at angribe stumperne, så der dannes immunkomplekser, der så optages af hvide blodlegemer (ædeceller), hvilket kan medføre udsendelse af histamin og forstyrre immunsystemets funktion, så der med tiden opstår autoimmune sygdomme. Stumper af ikke helt nedbrudt protein kan virke som giftige peptider, der kan skade nervesystemet.

Det er derfor vigtigt at spise meget sundt og at undgå alle mulige tilsætningsstoffer samt at lade være med at blande alle mulige fødevarer sammen. Det er fx en god idé at spise skillekost, hvor man ikke spiser protein (æggehvidestof) sammen med stivelse (brød, kartofler, pasta mm.), da proteinet så ikke kan nedbrydes ordentligt. Man kan læse mere om skillekost i fx bogen ”Mad, motion og mirakler” af Lene Hansson.

Det er også en god idé at tage et tilskud af vegetabilske fordøjelsesenzymer ved hvert måltid, fx Udo’s Ultimate Digestive Enzyme Blend (tlf. 4827 7110) eller Digest Aide fra Golden Health (tlf. 4052 4015). Eller Super Enzymes NOW, der også indeholder det mavesyrestimulerende betain. Det kan købes fra England via www.gaya-nutrition.com Disse enzymer går også over i blodet og opløser immunkomplekserne.

En god tarmbakterieflora er meget vigtig, da den påvirker immunsystemet til at fungere ordentligt og modvirker utæt tarm. Man kan supplere med probiotika i form af kapsler med mælkesyrebakterier, BioGaia eller Vita Biosa, effektive mikroorganismer, der dels bekæmper skadelige bakterier og svampe og dels producerer masser af antioxidanter, som kroppen har brug for til blandt andet at bevare cellesundheden, især under sygdom. Vita Biosa kan købes hos Matas og i helsekostforretninger. Midlet Brottrunk kan også fremme en god tarmbakterieflora.

De naturlige stoffer glukosamin sulfat og MSM (methylsulfonylmethane) er vigtige for tarmslimhinden og gode svovltilskud, hvilket der er beviser for, at lupusramte har brug for. Svovl kan også fås fra hvidløg, løg, æg og asparges.

Glukosamin sulfat skal tages som 400 eller 500 mg 3 gange dagligt. MSM som 2 gram til morgen og aftensmaden.

Den overordnede styring af både hormonsystemet, nervesystemet og immunsystemet foregår gennem pinealkirtlen i hjernen (koglekirtlen). Dens funktion er blandt andet at sikre, at kroppen kender sine egne væv og derfor ikke angriber dem, som det sker ved autoimmune sygdomme, blandt andre LED (også kaldet SLE). Det er en lille ”supercomputer” der danner vigtige hormonlignende stoffer. Man kan stimulere sin pinealkirtel ved at få dagslys gennem øjnene mindst en time hver dag og ved at sove i totalt mørke. For meget lys er ikke godt ved LED, så jeg vil anbefale at tage 3 mg melatonin ved sengetid, da melatonin er det vigtigste af de hormon- eller signalstoffer, der dannes i pinealkirtlen. Melatonin er desuden det stærkeste naturlige antioxidant. Melatonin i den bedste form, hvor det optages gennem mundslimhinden fra sugetabletter kan ikke købes lovligt i Danmark, men kan fås fra England, bl.a. ved at maile til www.biovea.co/uk/

Dannelsen af melatonin stimuleres også af stoffer i Noni juice (Tahitian Noni), som også indeholder en række andre meget værdifulde naturlige stoffer. Man kan få mere at vide om Noni juice hos forhandlere landet over.

Et meget effektivt antioxidant, der kan have en meget fin indflydelse på immunsystemet, så det holder op med at angribe egne væv, er et Titan-Kobber-C-vitamin kompleks, der er kombineret af læge Even Marstrand. Det kan kun fås fra Glostrup Apotek, og der skal en recept til. Foruden komplekset skal der gives tilskud af mangan (10 mg dagligt), zink (30-40 mg dagligt) og selen 200 mikrogram dagligt, fx Seleno Precise.

Dr. Marstrand har gode erfaringer med behandling af autoimmune sygdomme med sit kompleks.

Ved alle automimmune sygdomme er det godt med udrensning ind imellem. Se på www.radiodoktoren.dk  under udrensning. Det kan blandt andet anbefales at gå i infrarød sauna 2-3 gange om ugen.

En amerikansk læge. Dr. Joel Fuhrman, har skrevet bogen ”Fasting and eating for Health: A medical Doctor’s Program for Conquering Disease”. Han anbefaler en stram vegetarisk kost i en måned (ingen produkter fra dyr, ingen mejeriprodukter, ingen hvede, ingen forbehandlede fødevarer), suppleret med en multivitamin-mineral tablet og de sunde fedtsyrer. På hans klinik kommer hans patienter derefter på en fastekur med kun vand i op til 24 dage. Derefter skal patienterne tilbage til og holde sig til kosten fra den første måned. Det kan være rimeligt selv at gennemføre den første del, mens vandfasten kun bør gennemføres under overvågning af en professionel behandler.

Det er klogt at holde sig fra kost, der ofte medfører allergi. Det drejer sig først og fremmest om hvede, mælke- og mejeriprodukter, majs, soja, fisk (især skaldyr), nødder og citrusfrugter. Fødevareallergier medvirker til utæt tarm (leaky gut) og dermed til opståen eller vedligeholdelse af autoimmune sygdomme.

Det er fornuftigt at føre en kostdagbog, hvor man skriver alt det ned, man har spist eller drukket, før der kommer reaktioner i kroppen med forværring af symptomerne.

Nogle eksperter mener, at en af årsagerne til, at immun systemet bliver afsporet, er ophobning af tungmetaller i kroppen, blandt andre kviksølv (amalgam), cadmium, bly og aluminium.

For at få dette undersøgt, er det værd at konsultere en ortomolekylær læge. Disse læger kan også foretage udrensning af kroppen, blandt andet ved hjælp af stoffet EDTA.

Ortomolekylære læger:

Søren og Helene Flytlie

Silkeborgvej  3

8000  Århus C      Tlf. 4055 3508

 Lægerne

Institut for Ortomolekylær Medicin

Lyngby Hovedgade 37

2800  Kgs. Lyngby             Tlf  4588 0900

 Aage Winther Nielsen

Laser Medical

Hovedgaden 41, 1.sal

2970  Hørsholm               Tlf. 7025 1205

 Anna Iben Nørgaard Hollensberg

Vestergade 38

8600 Silkeborg       Tlf.6063 3338

 Bruce Phillip Kyle

Stautrupvej 7 A

8260   Viby J                 Tlf. 8628 9688

Sindet har også stor betydning for udviklingen af autoimmune sygdomme. Sindet påvirker gennem hjernen hele nervesystemet, immunsystemet og hormonsystemet samt sender signaler gennem energimeridianer og bindevævet i hele kroppen.

Positiv tænkning og positive forventninger har vist sig at hjælpe ved alle mulige sygdomme, og mennesker med disse egenskaber klarer sig bedre end andre, når det gælder om at blive rask eller at komme til at leve godt med den eller de sygdomme, de bliver ramt af. De bliver mindre ramt af stress og er bedre i stand til at sætte deres sygdom på plads, så den ikke kommer i vejen for deres gode liv.

Sygdomme er vores vilkår, ikke vores identitet. Man er ikke sygdommen, men en der skal leve med sygdommen, og der er altid mulighed for, at sygdommen forsvinder eller ”brænder ud”.

Bliver man ramt af depression, vil det altid forværre sygdom, så det er vigtigt at modvirke depressionen, bedst med naturlige midler. Motion og sunde fedtsyrer er for eksempel meget virksomme midler. Man kan læse mere om naturlig behandling af depression i min (Carsten Vagn-Hansen) bog ”Depression. Naturlig behandling” (Forlaget Hovedland 2006).

Visualisering er et godt middel til at skabe positive ændringer i kroppen. Man skal forestille sig, hvad der sker inde i kroppen, for eksempel inflammationen, der er årsag til smerterne og andre symptomer. Man kan se det for sig som et bål, der brænder lige der, hvor smerterne sidder. Man kan så forestille sig, at man hænder vand på bålet. Man kan lære at visualisere hos fx en psykolog, og der findes CD-er med instruktioner i teknikken.

Drejer det sig om smerter, er selvhypnose også et godt redskab.

Et vigtigt middel mod stress er planlægge ordentligt, og så være, hvor man er med sin fulde opmærksomhed. Man skal undgå at ærgre sig over ting, der er sket, og som man ikke kan ændre på, og man skal undgå at bekymre sig for noget, der sandsynligvis ikke vil ske. Bliver man pludselig stresset, så er det godt at trække vejret dybt tre gange og smile. Føles det hele håbløst, eller man blev gal i hovedet over et eller andet, så er det godt med ansigtsmusklerne at trække mundvigene så langt ud til siden som muligt. Det vil automatisk medføre et rigtigt smil. Man får det godt, og menneskene omkring en også.

Der er en forbindelse mellem ansigtmusklernes brug og hjernens følecenter.

Det er vigtigt selv at være med til at bestemme og styre, hvad der skal ske. Det er muligt for enhver at skaffe sig så meget viden om en sygdom, at man bliver specialist i sin egen sygdom og derfor kan samarbejde med læger og andre behandlere på lige fod. Det er jo ikke deres sygdom. Man har også lov til at følge sin egen intuition for, hvad der er godt for en at gøre.

Motion er vigtigt for immunsystemets sunde funktion, men man må ikke overdrive. Man ved for eksempel, at meget anstrengende motion og konkurrenceidræt svækker immunsystemet, og at almindelig motion styrker det.

Motion er også godt for sindet og en vigtig forebyggelse mod angst og depression.

Latter har en utrolig stor virkning på både sindet og immunsystemet. Latter virker også smertestillende. Der findes landet over latterklubber og latterterapeuter, og det er en god idé at se og samle på sjove film, bøger, lydbånd etc.

En tilstrækkelig og god søvn er også vigtigt for både kroppens og sindets funktion. Læs mere om søvn på www.radiodoktoren.dk

Her hjælper det at have et godt sengemiljø med en god madras og hovedpude, frisk luft i rummet og   under søvn.

Comments are closed.