Fibromer Muskelknuder på livmoder

Muskelknuder i livmoderen forekommer hyppigt, op mod halvdelen af kvinder omkring overgangsalderen har dem. Det er en godartet lidelse, og de fleste behøver ingen behandling. Muskelknuderne aftager normalt efter overgangsalderen, men fortsætter hvis man giver hormontilskud. Hormonbehandling hjælper ikke.

Symptomerne ved fibromer er blødningsforstyrrelser, smerter ved menstruationen, tyngdefornemmelse og tryksymptomer på blære og tarm. Fibromer kan nedsætte chancen for graviditet og medføre øget risiko for abort. Diagnosen stilles ved en ultralydscanning.

Dannelsen af fibromer stimuleres af det kvindelige hormon østrogen og af stoffer med østrogenlignende virkning, for eksempel mange kunstige kemiske stoffer. P-piller stimulerer også dannelsen af fibromer. Undgå for meget soja, som har en ret kraftig østrogenvirkning og måske kan øge risikoen for brystkræft. Gæret soja og soja brugt som krydderi er OK. Brug aldrig gensplejset soja (GMO).

Fedtvæv danner østrogen, så det er ikke godt at være overvægtig.

Stress og mangel på B-vitaminer øger risikoen, og det gør junkfood med stegt og friturestegte ting også. Pas på med sukker, kaffe og alkohol.

Det er godt at spare på kød.

Agnus castus dråber indeholder stoffer med hormonlignende virkning på den overordnede styring af hormonsystemet. Det anbefales af naturopatiske læger i USA mod fibromer.

For at afbalancere østrogenet kan man også forsøge med en creme af wild yams, eller progesteroncreme eller gel (bioidentisk) som har en progesteronvirkning .

Progesteron kan dog også stimulere fibromer, så der er udviklet selektive progesteronreceptromodulatorer (SRPM), der ikke har samme bivirkninger på livmoderslimhinden som egentligt progesteron og gives i kure, hvor fibromerne reduceres. Bivirkningerne er hovedpine og hede-svedeture. Der er ikke øget risiko for kræftudvikling.

Foruden tilskud af B-vitaminer (et B-kompleks) er det godt med tilskud af C-vitamin, selen og zink.

Udskillelsen af østrogen kan øges ved at tage to spiseskefulde hørfrø, som males i en kaffekværn, dagligt. De knuste hørfrø kan spises på salat eller youghurt.

En trrediedel af de ramte har dog behandlingskrævende symptomer, i de fleste tilfælde meget kraftige blødninger, der kan føre til blod- og jernmangel. Muskelknuderne kan også blive så store, at kvinden føler en stor tyngde i underlivet. De kan trykke på blæren og give hyppig vandladning, eller trykke på tyktarmen/endetarmen, så de giver forstoppelse. Der kan i nogle tilfælde være smerter, og nuskelknuderne kan øge risikoen for aborter og komplikationer ved fødsler.

I sjældne tilfælde kan der i fibromer komme ændringer, så der opstår en farlig form for bløddelskræft, et sarkom, der kan sprede sig til andre steder i kroppen. Men det vil være forkert at være så bange for, at dette sker, at man fjerner alle livmoderen med fibromer. Risikoen ved en operation skal også medregnes. Men man kan være opmærksom på udviklingen af fibromerne og regelmæssigt blive undersøgt.

Man har hidtil behandlet fibromer ved at fjerne dem kirurgisk, hvis det var muligt, og ellers har man fjernet hele livmoderen. Nu vælger man at forsøge at aflukke blodforsyningen til muskelknuderne ved at skabe en blodprop i pulsåren (embolisering). Det foretages i lokalbedøvelse gennem et lille plastik-kateter, som indføres gennem pulsåren i lysken og op til den lille pulsåre til fibromet, der skal aflukkes. Det er muligt at gennemføre denne behandling i 95-98% af tilfældene, og der opnås derved bedring af symptomerne i 90-95% af tilfældene. Behandlingen foretages på Odense Universitetshospital og på Rigshospitalet og på Skejby Sygehus.

Når blodforsyningen til muskelknuderne aflukkes, kommer der en periode på normalt

op til 6-12 timer, hvor der er veagtige eller krampagtige smerter i underlivet, som behandles med smertestillende midler. Der kan periodevist de første måneder komme underlivssmerter, og mange får øget udflåd. De første døgn efter behandlingen kan der også komme træthed, let feber og kvalme.

Den amerikanske Dr. Wright anbefaler mod fibromer jodbehandling med  kaliumjodid – SKKI, men ved problemer med stofskiftet/skjoldbruskkirtlen skal man være varsom med denne behandling og give meget små doser af kaliumjodid eller Dr. Lugols Solution, der kan fås på recept på Glostrup Apotek.

 

Comments are closed.