Rosen

Rosen – på latin og engelsk erysipelas – er en infektion – betændelse – med en bestemt type streptokokker. Bakterierne kommer ind gennem bittesmå rifter eller skrammer i huden, og i løbet af meget kort tid kommer der en flammende rød hævelse af ansigtet eller på et ben. Det er karakteristisk, at der er skarpe grænser for rødmen, især i ansigtet, hurtig udvikling og intens smerte.

Der er oftest feber. Der kan komme betændte vabler på huden, men sygdommen breder sig sjældent til dybere lag af huden. Det kan dog ske i form af cellulitis, hvor der også kan komme røde streger opad benet, det man kalder blodforgiftning, men det er lymfevejene der er betændte. Kommer betændelsen fra et sted i huden, hvor der er et fremmedlegeme eller en nål til drop, kan der være tale om gule stafylokokker, der ofte findes på huden, især på hospitaler.

Behandling af rosen med penicillin er effektiv, men symptomerne klinger langsomt af.

Tilbagevendende rosen hænger ofte sammen med dårligt kredsløb i benene, som fx efter en blodprop i benet, så returåreblodet har besvær med at komme tilbage til hjertet og tildels må løbe igennem de overfladiske returårer i stedet for de dybe.

Det er derfor også vigtigt at behandle hævelsen, ødemet, med blandt andet en trykbandage – kompression. Det bedrer kredsløbet, fremmer bekæmpelse af infektionen og fremmer, at antibiotika kan trænge ud i vævene og virke. Desuden nedsættes risikoen for tilbagefald. Kompressionen må dog ikke være så stor (stram), at blodforsyningen nedsættes. En klasse-2 kompression, med fx elastiske strømper, skal bibeholdes i minimum tre måneder.

Foruden penicillin i en tilstrækkelig stor mængde (en tommelfingerregel er dobbelt dosis penicillin i dobbelt så lang tid som sædvanlig, og derefter erythromycin i lige så lang tid), og tilstrækkelig lang tid, er det vigtigt at holde stedet i nogenlunde ro og aflaste kredsløbet ved at have benet lagt op på fx en skammel, men det er ikke godt med fast sengeleje. Der skal være lidt bevægelse af hensyn til kredsløbet. Kan der gøres andet for at bedre kredsløbet, må det forsøges, og her en kompressionsbandage være til gavn. Evt. kompressionsstrømper. Den tibetanske urtemedicin Padma 28 er både god for kredsløbet og modvirker bakterierne.

Under og efter behandling med penicillin og andre antibiotika skal man sørge for at holde sin tarmbakterieflora i orden. Den bliver nemlig ødelagt af penicillinen og skal genopbygges. Det kan man fx gøre ved hjælp af sunde mælkesyrebakterier, enten ikke pasteuriseret yoghurt naturel eller ved hjælp af kapsler med sunde mælkesyrebakterier, fx Idoform, BioGaia eller andre probiotika. Man kan også bruge Vita Biosa, effektive mikroorganismer, der dels gør tarmbakteriefloraen normal og dels danner mange gode antioxidanter. Vita Biosa kan købes i helsekostforretninger, og man kan læse mere på www.biosa,.dk   Man skal ikke tage hverken mælkesyrebakterier eller Vita Biosa på samme tidspunkt som penicillintabletterne, men med fx to timers forskydning.

Der findes naturlige alternativer til antibiotika, som kan bruges til forebyggelse og ved begyndende infektion, men er der et regulært udbrud af rosen, er penicillin nødvendigt.

Ekstrakt af olivenblade, fx i form af OliVie, har en god antibakteriel virkning. Start med 2 tabletter 3 gange dagligt, og gå så siden ned til 2 tabl. 2 gange dagligt.

Hvidløg er et naturligt antibiotikum, som kan have en udmærket virkning mod bakterierne, så det kan være en god idé at spise hvidløg dagligt, evt i form af hvidløgstabletter.

Også prikbladet perikum – ”den grønne lykkepille” kan modvirke betændelsen. Se fx Jonathan Zuess bog ”Hyperikum – den grønne lykkepille”.

Men hvis man er i fast behandling med anden medicin, fx blodfortyndende, skal man ikke tage perikum uden at have snakket med lægen om det. Hyperikum kan i nogle tilfælde svække virkningen af anden medicin, i andre tilfælde (blodfortyndende Marevan og Marcoumar) forstærke virkningen med risiko for blødninger. Man skal så bede lægen om at kontrollere og få nedsat dosis af den blodfortyndende medicin, indtil virkningen er den rigtige (kontrolleres ved blodprøver). Lææs om naturlige alternativer til blodfortyndende lægemidler på www.radiodoktoren.dk under blodfortynding.

Kolloidt sølv er et naturligt antibiotikum, som er totalt uden bivirkninger. Sølvet optages i mikroorganismerne og ødelægger deres kemiske processer, så de dræbes. Samtidig medfører den måde, sølvet virker på, at mikroorganismerne ikke kan mutere eller blive resistente.

Sølv er i kolloid form er uden bivirkninger, så man kan ikke blive forgiftet.

Det ophobes heller ikke i kroppen. Sølv er godkendt til brug i mad.

Kolloidt ølv angriber kun de skadelige bakterier, men påvirker ikke de gavnlige bakterier i vores tarmkanal, da det opsuges i maven og den øverste del af tyndtarmen.

Den bedste måde at tage kolloidt sølv på er at tage en teskefuld kolloidt sølv 3-4 gange dagligt og holde det i munden nogle minutter. Man kan derefter gurgle med det og synke det. Det medfører en hurtig optagelse i blodet og er blandt andet med til at modvirke betændelse i tandkødet (paradentose). Man kan også spraye kolloidt sølv i halsen.

Kolloidt sølv kan købes på tlf. 5932 1074 eller 4052 4015.

Der findes nu også opløsninger med sølvpartikler, som ved hjælp af en særlig teknik er forsynet med ekstra iltatomer, der er covalent bundne til sølvet og blandt andet støtter immuncellernes angreb på bakterier og virus (oxidativt ”burst” uden at oxidere vævene). Produktet hedder Bionaid. Se www.bionaid.dk eller www.bionaid.org

Der er rapporter om brugere, hvor svære smerter er forsvundet på få dage. Smerter skyldes oftest inflammation. Læs mere om inflammation på www.radiodoktoren.dk

Når rosen kommer igen, skyldes det ofte en ny omgang betændelse og ikke, at bakterierne har ligget og gemt sig inde i huden.

Betændelsen går ind gennem huden gennem rifter, tør og revnet hud, så det er vigtigt at

holde huden i god stand, blandt andet ved renlighed, som dog ikke bør overdrives, og ved at bruge gode hudmidlet. Særlig kan anbefales TTO (Tea tree oil) eller Biosa Lotion, der er godt for hudens normale bakteriemiljø og derved bekæmper de sygdomsfremkaldende bakterier.

Det kan være gavnligt med en udrensningskur, der støtter kroppens egne udrensnings- og afgiftningsprocesser. her kan det anbefales at bruge ELIXIR, fra Ressourcecentret. Man kan, for at maskere smagen af elixiren, tage den i saft.

Det er vigtigt at styrke den almene modstandskraft for at modvirke ny betændelse, først og fremmest gennem en sund kost med 600 gram grønt og frugt, gerne suppleret med mange krydderier og krydderurter, der indeholder mange gode antioxidanter.

Det kan også være en idé at tage et tilskud af echinacea, der stimulerer de hvide blodlegemer, der hjælper med at bekæmpe infektioner i kroppen. Det skriver bl.a. John McKenna i hans bog ”Naturlige alternativer til antibiotika”. Forlaget Olivia.

Ekstrakt af grapefrugtkerner indeholder stoffer, der er effektive overfor flere hundrede bakterietyper , virus og svampe, fx candida. Fx Citricidal.

Store doser C-vitamin (for eksempel 1 gram tre gange dagligt) er gode at tage sammen med både antibiotiske lægemidler og naturlige antibiotika, fordi C-vitamin virker immunstimulerende og nedsætter risikoen for, at bakterierne bliver resistente – modstandsdygtige. Man skal tage flere gram dagligt. Kommer der diaré, skal man tage lidt mindre.

Comments are closed.