Brændende mund – burning mouth syndrome

Der er flere ting, man må udelukke ved svien og brænden i munden eller på tungen.

Mangel på jern og B 12 vitamin kan være en grund, ligesom en kronisk svampeinfektion. Man vil her ofte undersøge et afskrab fra tungen og undersøge det for svamp.

Mangel på D-vitamin kan muligvis være medvirkende. Da næsten alle danskere mangler

D-vitamin det meste af året, og det har en god virkning på mange andre ting, blandt andet

også muskel- og knoglesmerter, er det tilrådeligt at tage mindst 60-70 mikrogram D3-vitamin dagligt, gerne mindst 100 mikrogram, da en del mennesker skal havde denne dosis for at få nok. Indholdet af D3-vitamin i blodet skal ligge højt. Det er aldeles ufarligt, da D3-vitaminet er den naturlige form. Der er ikke set skader i mængder på op til 250 mikrogram dagligt.

Er det kun enkelte steder i munden, fx på tungen, at der er sviende smerter, kan der være tale om problemer med immunsystemet. Det viser sig i reglen som tilbagevendende blister i munden. Her kan LongoVital have en god forebyggende virkning. 3 dgl.

Er det ensidigt, må man udelukke en nervebetændelse, fx en følgetilstand efter helvedesild. En neurologisk speciallæge vil kunne hjælpe med at vurdere dette.

Er alle disse ting udelukket, kan der være tale om “burning mouth syndrome”. Denne samling af symptomer, med centrum i den brændende mund, bryder oftest ud hos kvinder i overgangsalderen, og det er typisk, at man jagter alle mulige lidelser for at finde frem til årsagen og prøver alle mulige behandlinger, selvom man ikke kan finde nogen årsag.

Er sygdom i nervesystem og slimhinder udelukket (med vores nuværende viden), må sygdommen betragtes som overvejende psykisk betinget, og mange med BMS har også tegn på angst og depression. Det er herefter en opgave for lægen, tandlægen og en psykolog at hjælpe med samtaler og smertebekæmpelse. I nogle tilfælde kan behandling med antidepressiv medicin være en god hjælp, men det er væsentligt at få sat smerten på plads i sit liv ved hjælp af fx psykologsamtaler. Psykologer kan med det, der kaldes kognitiv adfærdsterapi hjælpe folk til at indbygge nogle ”smertefiltre”, så de ramte måske nok har smerter, men lærer ikke at lægge mærke til dem så meget. Derved kommer smerterne til at fylde mindre. Skal man forsøge med antidepressiv medicin, der også virker smertestillende, vil jeg anbefale det naturmedicinen prikbladet perikum, også kaldet hyperikum. Den kan købes i håndkøb.

For at slimhinden kan få det så godt som muligt, kan det være godt at tage tilskud af selen, zink og gammalinolensyre (GLA). Selen og zink findes i kombinerede vitamin/mineralpiller, men kan også tages som fx Bioselen + Zink, eller zinktilskud som fx Zinklet. GLA fås i flere udgaver på apoteket eller hos MATAS, og man skal op på 6-8 kapsler dagligt for at få en rimelig virkning, bla. på tørhed i munden. Kæmpenatlysolie er også en god kilde til GLA.

B-vitaminer er vigtige for enzymerne i kroppen, så det vil være fornuftigt at tage et stærkt blandet B-vitamin præparat om morgenen (et B-kompleks). .

Naturmidlet Membrasin er rigtig godt for slimhinders vækst og trivsel.

Nogen har haft gavn af at tage et tilskud af kalk, i form af Calcium Sandoz brusetabletter, og da calcium har indflydelse på irritabiliteten i nerverne, kan det godt være årsagen til, at kalktilskuddet har virket. Alle kvinder over 45 bør i forvejen tage et dagligt tilskud af calcium sammen med D3-vitamin og magnesium, der også har indflydelse på nerveirritationen. Mange mangler magnesium, der er af stor betydning for blandt andet nervesystemet. Det kan anbefales at tage 600 mg magnesium om aftenen. Man må aldrig tage calcium uden også at tage magnesium.

Hvor mærkeligt det end lyder, kan stærke krydderier virke lokalbedøvende, især cayennepeber, der indeholder stoffet capsaicin. Det stimulerer nerveenderne, hvilket sætter kroppens produktion af endorfin (en slags indre morfin) i gang og forbedrer desuden blodgennemstrømningen, der igen styrker slimhinden og dens modstandskraft.

Man kan fx forsøge sig med cayenne-peber te, hvor man bruger en kvart teskefuld cayennepeber til en kop kogende vand. Nip til det. Opskriften stammer fra Dr. Andrew Weil, University of Arizona.

Man kan også forsøge sig med salvietinktur, som man kan pensle tungen med nogle gange dagligt. Både kamillete og pebermynte virker bedøvende på slimhinden og modvirker ligesom salviete betændelsesprocesser. Også ingefær kan hjælpe på smerter, fx i form af Zingiberin eller Urizal tabletter eller sammen med naturmidlet Boswellia serrata.

Propolis mundlotion er værd at prøve. Ekstrakt af propolis har vist sig at virke betydeligt anti-inflammatorisk (modvirke betændelsesagtige forandringer) og at hæmme frisætningen af de smerteøgende prostaglandiner og leukotriener (J. Egypt. Soc. Toxicol. Jan 1996; Vol 16: 69-73.

Aloe Vera spray, som sprayes direkte ind i munden og får lov at virke lidt inden den synkes, er også en god antiinflammatorisk mulighed ved ”brændende mund”.

Smerter skyldes generelt betændelsesagtige forandringer – inflammation. Læs mere om inflammation på www.radiodoktoren.dk

Der er en række andre alternative måder, man kan lindre sine smerter på. Musik, legemlig aktivitet og beskæftigelse med kreative ting virker smertestillende, bla. fordi man på disse måder bliver afledt fra sin smerte. Modsat kan man også fokusere på smerten, koncentrere sig om den og på den måde ligesom “brænde” smerten ud.

Læs bogen ”Når det gør rigtig ondt. Om smerter og naturlig smertebehandling”. Af Carsten Vagn-Hansen. Forlaget Mediegruppen. Tlfl 7584 1200.

Aloe vera gel er også værd at prøve. Holdes lidt i munden og synkes så. Indeholder mange gode stoffer.

Afspændingsbehandling, meditation, medicinsk hypnose, akupunktur og zoneterapi er andre muligheder.

Medicinsk kan man prøve med lægemidlet clonazepam (Rivotril R), startende med 1,0 mg, og evt stigende til 2-3 mg.

Binyrebarkhormon har næppe nogen virkning og kan skade slimhinderne på langt sigt.

Det er fornuftigt at bruge tandpasta uden skummemidlet natrium-lauryl-sulfat, der kan skade slimhinden, og det er bedst ikke at bruge tandpasta med fluor. Man kan fx prøve med en naturtandpasta med fx echinacea og rosmarin. Bioforce producerer en sådan.

En anden god tandpasta er Biorepair Plus.

Comments are closed.