Muskelsvind Muskeldystrofi

Der er tale om en neurologisk lidelse, som kræver særlig indsigt og erfaring, så det er klogt at finde frem til en neurolog med denne. Holder nerverne til musklerne op med at fungere, svinder musklerne.

Mangel på B12-vitamin er fatalt for nervesystemet og kan efterlade betydelige skader, selvom man giver B12-vitamin. Hver anden måned kan være for lidt, og målingerne af B12-vitamin kan snyde. Det er et problem, at man ikke kan stole på måling af B12-vitamin i blodet, da det ikke altid er udtryk for vævstilgængeligheden af vitaminet (Läkartidningen 2000; 97:4131-6). Mange ældre mangler B12-vitamin. Læs mere om dette på www.radiodoktoren.dk

Målinger af plasma-homocystein belyser mere sikkert, om den ramte omsætter vitaminerne i kroppens væv og har nok af dem, og man kan se forhøjede værdier af disse to ting (der er udtryk for mangel på B12-vitamin og folinsyre) på trods af, at blodværdierne for B12 og folinsyre er inden for det normale område. Let forhøjelse skal dog ikke tages som udtryk for sygdom. B6-vitamin støtter virkningen af folinsyre og B12-vitamin.

B-vitaminet pantothensyre (B5-vitamin) er særlig godt at få tilskud af, da det blandt andet modvirker muskelsvækkelse. Man kan give det i doser på op til 1.000 mg dagligt. Pantothensyre har i dyreforsøg vist sig at øge energiomsætningen i musklerne (Biochem J, 1994; 304: 649-54). Samtidig skal man have et B-vitamin kompleks, da man aldrig må give et B-vitamin alene.

Mangel på aminosyren L-carnitin kan også spille en rolle. Carnitinmangel giver problemer med at udnytte langkædede fede syrer til energidannelse i cellernes ”kraftværker” (mitokondrierne).

Stoffet kreatin, der dannes ud fra aminosyrerne methionin, glycin og arginin, og lagres i kroppen som kreatin fosfat, er af stor betydning for energidannelsen og for nerve- og muskelsystemet. Og er med til at beskytte nervesystemet mod giftige stoffer.  Tilskud tåles fint.

Selvom der ikke er tale om ALS – amyotrofisk lateral sclerose – så er der visse fællestræk ved muskelsvindlidelserne. Ofte er der en genetisk tilbøjelighed, men gener skal ”slås til” for at gøre skade, og her kommer svækkelse af cellerne på grund af skader fra frie ilt radikaler ind. De dannes, når ilten omsættes i kroppen og angriber bla. DNA i cellernes kraftværker – mitochondrierne – hvilket svækker cellerne, hvis der ikke er nok antioxidanter og en god cellefunktion i øvrigt.

Grøn thé i en mængde svarende til syv kopper dagligt har i dyreforsøg vist sig at øge energiomsætningen i musklerne (Am J Clin Nutr, 2002; 75: 749-53). Grøn thé indeholder stærke antioxidanter med mange positive virkninger. Blandt andet beskyttes cellernes kraftværker – mitochondrierne – mod skader fra frie iltradikaler.

Mange kemiske stoffer og metaller forstærker dannelsen af frie radikaler, fx kviksølv, sprøjtemidler og mange andre. Det er derfor vigtigt med tilførsel af mange antioxidanter af forskellig slags, men især Q10 har vist sig at spille en stor rolle. Man skal op på mindst 100 mg Q10 2 gange dagligt, men så kan det også hjælpe på trætheden og forbedre den legemlige arbejdsevne (Biochim Biophys Acta 1995; 1271: 281-6). Q10 styrker cellernes ”kraftværker” (mitokondrierne),der klart er involveret i svækkelsen af muskelcellerne. Der kan være grund til at øge dosis af Q10 efterhånden til fra 600 til 3.000 mg dagligt fordelt på døgnet. (”Mitochondria ane the Future of Medicine” by Lee Know, ND). Q10 er ufarligt i selv store doser.

Kosttilskuddet kreatin, som idrætsfolk bruger til at forbedre muskelstyrken og muskelmassen (det er ikke et dopingstof), kan klart øge muskelstyrken ved muskeldystrofi i en mængde på 5-10 gram dagligt (Neurology, 1999; 52:854-7). Kreatin kan muligvis give vægtøgning på grund af væske tilbageholdelse i kroppen (Clin J Sport Med, 1998; 8: 298-304) og eventuelt depression.

Det er også godt med tilskud af essentielle fedtsyrer, fx fiskeolie og hørfrøolie samt kæmpenatlysolie, E-vitamin, magnesium, calcium (et gram) og selengær 200 mikrogram.

Det er vigtigt at bevæge alt det, der kan bevæges. Ved svage muskler kan det være gavnligt at benytte en træningscykel med hjælpemotor. Den kan anvendes, selvom man sidder i en kørestol eller almindelig stol, også når man ligger ned. Se på www.lemco.dk

Læs også på www.radiodoktoren.dk på søgeordet ALS

Det kan også anbefales at læse Jean Carpers bog ”Mirakelkost til din hjerne”.

Comments are closed.