Tinnitus Øresusen

Da tinnitus kan skyldes spændinger i nakke- og kæbemuskler, kan man i nogen tilfælde se bedring ved kiropraktisk behandling. En hyppig årssag til tinnitus er støjudsættelse, fx på arbejdspladsen eller til koncerter, på grund af for høj musik hjemme eller i walk-man.

Undgå tobak, kaffe, alkohol samt acetylsalicylsyre (bl.a. hjertemagnyl).

Gingko‑biloba tabletter kan hjælpe. Fx Tempel, Bio-Biloba eller Gink-Yo Forte. Det er ekstrakt af blade fra Gingko‑træer (kinesisk tempeltræ). Bedrer mikrokredsløbet i øret og hjernen.

I sværere tilfælde kan der evt. være effekt af calciumblokkere, der er midler, der normalt bruges mod hjertekrampe og for højt blodtryk. Er på lægerecept. Stofferne kan øge risikoen for blødninger, især hos ældre.

Epilepsimidler kan forsøges. Fx karbamazepin, loo mg dgl, startende om aftenen, med stigning hver 4 dag med 100 mg til ialt 6oo mg dgl fordelt på 2‑3 gange. Kan give svimmelhed, døsighed og vandophobning i kroppen. Lægerecept.

Tåles karbamazepin ikke, kan man forsøge med Primidon 25o mg x 3, valproat eller fenytoin.  Alt på recept. (epilepsimidler). Og alle har en række bivirkninger.

Middel mod depression om aftenen (tricyklisk). Lægerecept. 25-50 mg. Man kan evt. først prøve med prikbladet perikum (“den grønne lykkepille”), fx Velzina, Calmigen eller Esbericum, som er i håndkøb. Man må ikke tage prikbladet perikum sammen med anden medicin mod depression, og den kan ændre virkningen af anden medicin.

Start altid med naturlig behandling før med lægemidler.

Anden behandling

Forsøg et par måneder og se, om det kan hjælpe:

Mild vanddrivende behandling. Fx med brændenælde, gyldenris, hvidløg, padderokke, pebermynte, persille. Fx kombineret som thé. Fx som naturmidlet Rinadyl.

B 12 vitamin: Israelsk studie har vist, at mange med tinnitus har lavt indhold af B 12 vitamin i blodet. Flere fik det bedre ved tilskud af B 12 vitamin. Læs mere om B12-vitamin på www.radiodoktoren.dk

Tilskud af magnesium, fx Berthelsen Magnesiumkomplex eller magnesium citrat er vigtigt, da mange mangler magnesium, som blandt andet er vigtigt for nervesystemets funktion. Læs mere om magnesium på www.radiodoktoren.dk

B6 vitamin = pyridoxin, der er vigtigt for magnesiums funktion. 100 mg om aftenen. Man skal så tage tilskud af den andre B-vitaminer, da der skal være balance mellem B-vitaminerne, som er vigtige for kroppens enzymsystemer.

Zink, 50-100 mg dgl., fx som Zinklet eller Bio-Zink. (husk at tage en kombineret    vita­min/mineraltabl hver dag, bla. for at få kobber, som zinktilskud kan give mangel på. Zinktabletten må ikke gives på samme tid af dagen som vitaminpillen). Når zinktabletten smager meget metallisk, skal man holde pause eller gå ned på 20-30 mg dagligt.

Blandede E-vitaminer. Fx  Berthelsens Stærk E-vitamin 2 dgl.

Q 10, 100 mg 2 gange dagligt. Q10 er vigtigt for cellernes “kraftværker” (mitokondrierne). Det samme gælder for L-carnitin, fx Bio-carnitin, der er vigtigt for transporten af fedtsyrer til mitokondrierne.

Pycnogenol, der er et ekstrakt af barken fra franske maritime pinjetræer, kan bedre blodgennemstrømingen i det indre øre og nedsætte blodtrykket (Panminerva Medica).

Fx som Bio-pycnogenol. 1 tabl. På 40 mg 2 gange dagligt. Modvirker også dannelse af blodpropper og inflammation. Modvirker i høj grad tinnitus iflg. et nyt studie, hvor 80% fik mindre eller ingen tinnitus. Dosis kan øges til det dobbelte. Kan købes via Internettet.

 Ingefær, fx Urizal eller Zingiberin Plus tabl.  2 dgl.

Kalktilskud: Nogen har haft god virkning af kalktilskud, fx2 gram kalk dagligt i en måned, og derefter1 gram dagligt. Kalk har virkning på både kredsløbsfunktion, på nervesystemet og på blodet. Man må aldrig tage calcium uden magnesium, da kalken ellers kan havne i de bløde væv, fx i pulsårerne.

Det samme gælder ved mangel på K2-vitamin, der mest findes i grønne grønsager, men kan tages som tilskud.

Gammalinolensyre = GLA kan forsøges. Fx i form af Bio-Glandin eller ren kæmpenatlysolie, evt. i kombination med hørførolie som ”Livets Olie”, en spiseskefuld dagligt. GLA er en livsvigtig fed syre, der bla er vigtig for nervernes funktion. Tag fx 8 kapsler dagligt i en måned, og derefter det halve.

Forskning har vist, at det at drikke mere kaffe (4-5 kopper dagligt) kan give en bedring af symptomerne på 15 procent, i forhold til dem, der kun drikker 1-2 kopper kaffe dagligt. (Am J Med 2014; 127: 739-43).

Kiropraktisk behandling (manuel behandling) kan sommetider have en god virkning, da spændinger i nakken og kæbemuskulaturen kan forårsage tinnitus. Af samme grund er det klogt at lade en tandlæge se på tænderne og bidfunktionen.

Behagelige lyde udefra,som undertrykker øresusen:

* Musik.  Stille,behagelig musik i walkman eller fra radioen i en stille stue. Evt optage                 havets brusen på bånd. FØNIX Musik har mange gode bånd.

* Brusen  fx fra havet eller trafik

* Tikken fra et vækkeur

* Tinnitus‑instrument. En kombination mellem høreapparat og en lydgenerator.

* Tinnitus‑masker  Lydgenerator. Bedst til mennesker med normal hørelse.

Da tinnitus oftest skyldes, at hjernen opfatter lydene fra øret for kraftigt, er det væsentligt at lære sig at “overhøre” lydene. Adfærdsterapi hos psykolog kan være en stor hjælp, særlig samtidig med brug af tinnitusmaskeren.

Ved denne tinnitus-genoptræningsterapi er det formålet at genoptræne de ubevidste dele af det centrale nervesystem til igen at kunne filtrere lydene, så hjernen ikke opfatter andet end det, den skal. 80% af de behandlede har fået en betydelig bedring af deres tinnitus. Behandlingen tager 12-18 måneder.

Akupunktur eller zoneterapi kan være en god hjælp i behandlingen. Der er flere studier, der peger på, at hårbunds akupunktur (scalp acupuncture) kan reducere tinnitus. 8Braz J Otorhinolaryngol, 2006;71:182-6; Braz J Otorhinolaryngol, 2007;73:599-607).

Afspændingsbehandling

Lære at slappe af,at koncentrere sig om ingenting. Eller bare koncentrere sig om åndedræt­tet, fx ved at tælle åndedragene.  Undgåelse af stress. Følelsesmæssige forhold kan forværre tinnitus.

Kranio-sakralterapi: Alternativ behandlingsform, der oprindelig er en lægelig behandling. Består i blid massage på specielle punkter på kraniet og langs ryggen. Se gule sider under alternativ behandling.

Soft-laser (“blød laser”): Forskning i Østrig og Tyskland m.fl. steder kunne tyde på, at behandling med soft-laser, der foregår ved at sende en lav- intensitets laserlysstråle ind gennem øregangen, kan lindre eller modvirke tinnitus. En del læger, fysioterapeuter og alternative behandlere har soft-laserudstyr.  Et forsøg på Kommunehospitalet i Århus har dog ikke vist nogen virkning af softlaser behandling.

Motion: Godt for kredsløb og modvirker stress.

Tinnitus forstærkes af stress og følelsesmæssig belastning, som fx sorg, kriser, ulykkesfølger, depression og angst, der igen kan forstærkes af tinnitus. Derfor kan tinnitus som nævnt også påvirkes af psykologisk og adfærdsbehandling, der kan påvirke hjernen til at undertrykke tinnitussignalet, så det ikke når til den bevidste del af hjernen.

Sang og syngelyde kan evt hjælpe på tinnitus.

Hormonet melatonin regulerer kroppens døgnrytme. Det har længe været kendt som et middel mod søvnløshed og jetlag, men har også vist sig at kunne hjælpe mod tinnitus.

61 voksne forsøgspersoner med kronisk tinnitus gennemførte studiet. De blev inddelt i to grupper, som enten fik 3 mg melatonin eller placebo før sengetid i 30 dage efterfulgt af 1 måned til at få hormonet ud af kroppen. Derefter fik de to grupper den modsatte behandling i 30 dage. Ingen i gruppen oplevede bivirkninger af melatoninen. Forsøget viste, at melatoninbehandling kan nedsætte intensiteten af tinnitus og bedre søvnkvaliteten hos patienter, der har haft tinnitus længere end 6 måneder.

Melatonin synes dog ikke at virke lige godt på alle. Melatonin viste sig mest effektivt hos:

  • mænd
  • personer uden tidligere depression
  • personer uden forudgående behandling for tinnitus
  • personer med svær tinnitus på begge ører
  • personer der havde været udsat for støj
    Der er adskillige teorier om, hvordan melatonin virker mod tinnitus. Nogle peger på melatoninets rolle som antioxidant and dermed dets evne to på afbøde skader fra frie radikaler. Melatonin har muligvis regulerende virkninger på kroppens nervesysten og kan muligvis også nedsætte blodtrykket i perifere blodkar i centralnervesystemet. En anden teori går ud på, at melatonin kan forårsage en bedre blodgennemstrømning i øresneglen og dermed en bedre ilttilførsel. Endelig er der fremført, at melatonin muligvis kan virke afspændende på Tensor tympani-musklen, som dæmper trommehinden.Ref.
    Hurtuk A, et al. Melatonin: Can It Stop the Ringing? Ann Otol Rhinol Laryngol. 2011;120(7):433-40.

Lære mere om melatonin på www.radiodoktoren.dk

Høreinstituttet, Hobrovej 18, 9000 Aalborg, er meget interesseret i tinnitus.

Meniére‑Tinnitus Foreningen under Landsforeningen for bedre Hørelse:

Sekretariatets adresse: Dronningens Tværgade 7, 3.sal, 1302 København K.  Telefon: 3635 9635, Tirsdag og torsdag 10-13. Menière og Tinnitusforeningen har også kontaktpersoner og lokalafdelinger rundt omkring i landet. Har bla. Udgivet en håndbog for patienter af Birgit Elk “Meniére og Tinitus”.

 

MTF er også gået på nettet med en hjemmeside: www.mtf.dk og man kan komme i kontakt med MTF’s debatforum på adressen: Debat@mtf.dk

Der kan skrives personligt til internet-redaktøren på e-mail- adressen:elk@mtf.dk (se nærmere på Tekst TV 782).  MTF har udgivet brochurer, pjecer og bøger.

Landsforeningen for Bedre Hørelse: Kløverprisvej 10B, 2650 Hvidovre. Telefon: 3675 4200

LBH har oprettet en psyko-social rådgivning for Meniére- og tinnitusramte.

Bøger om tinnitus:

Tinnitus bogen, skrevet af læge Frank Mirz og overlæge Christian Brahe Pedersen fra Øreafdelingen på Århus Universitetshospital. Den er særdeles velskrevet og let forståelig, med dybtgående og udtømmende forklaringer af mekanismerne bag tinnitus, ud fra en videnskabelig synsvinkel. Der er også en forklaring på, hvilke undersøgelser der kan foretages, og ikke mindst hvad der er af muligheder for at lindre og behandle tinnitus. Bogen kan anbefales på det bedste. Den er udkommet hos Munksgaard Danmark og kan købes i boghandelen  for 168 kroner.

Henrik Strube: Pas på ørerne. Tinnitus og høreskader – forebyggelse og behandling. Borgen 2002. Henrik Strube er musiker og har skrevet bogen i samarbejde med en række mennesker med praktisk indsigt i tinnitus og dens behandling.

Til børn, så de kan forstå, hvad tinnitus er (for eksempel hvis en af forældrene har det), har Lisbeth Leicht Thomsen skrevet den lille bog: ”Når tinnitus flytter ind”. 2003. Udgivet af Meniére og Tinnitus Foreningen.

Comments are closed.