Herpes

Herpesvirus er en stor familie, men sår på fx læberne og kønsdelene skyldes et herpes simplex virus, der findes i to typer, type I og type II. Type I giver oftest forkølelsessår på læberne, mens type II giver sår på kønsdelene. I knapt en trediedel af tilfældene skyldes sår på kønsdelene dog også type I.

Herpes simplex virus kan kun overleve uden for mennesker i kort tid, men under det første angreb, efter at man er blevet smittet, vandrer viruset langs nerverne til nerveceller bagtil i rygmarven, hvor det så findes resten af livet i hvilende eller “skjult” tilstand. Det virus, der fremkalder >helvedesild<, er skålkoppevirus, der også er et herpesvirus.

Forskellige ting kan aktivere det hvilende virus, så der igen kommer udbrud på samme sted. Det kan fx være kraftig gnubben og gniden mod stedet, kraftig solstråling, eller en svækkelse af kroppens immunforsvar på grund af fx svær sygdom eller behandling med binyrebarkhormon eller anden medicin. Almindelige virusinfektioner som fx forkølelse kan også aktivere herpes. Nogle kvinder får hyppigt tilbagefald lige før menstruationen. De følgende udbrud bliver så oftest mildere og kortere varende end det allerførste, da kroppen har dannet antistoffer mod viruset. Hos mange kommer der ikke mere end et enkelt udbrud. 80% af alle voksne har antistoffer mod type I og 20-30% mod type II.

Især siden 1960-erne har der været en kraftig stigning i antallet mennesker med herpes på kønsdelene. Denne type herpes overføres ved seksuelt samvær, og der går fra 4-7 dage, før udbruddet kommer (inkubationstiden). Ved første angreb er der oftest almensymptomer som feber, muskelømhed og hovedpine, og det kan der også være i mindre grad ved senere tilfælde.

Der kommer smerter omkring kønsorganerne og der kan være smerter ved vandladningen. Efter at smerterne er kommet, kommer der klynger af småblærer i huden, som hurtigt brister og danner små, meget ømme sår med skorper og rødme omkring. Der er som regel også ømhed og hævelse af lymfeknuderne i lysken. Hos kvinder sidder sårene oftest på skamlæberne, og der kan samtidig være sår på livmoderhalsen. Hos manden sidder sårene ofte på forhuden og penishovedet. Der kan også komme angreb i og omkring endetarmens åbning.

Virus kan smitte til halsen, hvis kvinden har haft penis i munden. Type I smitter fx ved kys og gennem berøring.

Det første angreb varer ofte i nogle uger, mens senere anfald ofte kun varer i 7-10 dage. Kortere, hvis der behandles straks. De senere angreb forudgås ofte af prikken og stikken, med brændende og sviende smerter omkring læbe eller ved kønsdelene, og nogen får nervesmerter ned i lårene eller ballerne. Virusudskillelsen varer kun i få dage, men nogle få smitter uden at have udbrud, hvilket sikkert har stor betydning for smittespredningen.

Herpes er farlig hos mennesker med et dårligt immunforsvar, fx mennesker der er i behandling med kemoterapi, strålebehandling eller anden kraftig medicin, især binyrebarkhormoner (Prednison, prednisolon). HIV-smittede kan også blive hårdt angrebne, for herpesviruset kan angribe længere oppe i nervesystemet og i hjernen.

Kondomer kan bremse smitten, især når der ikke er anfald. Under anfald er der altid en risiko for smitte, selvom der bruges kondom, men de færreste har lyst til sex under et anfald. Uden for anfald er risikoen for smitte ikke ret stor, men den er der som nævnt, da nogen kan udskille virus uden at have symptomer.

Herpes behandles med virusmidlet aciclovir, fx Zovir, eller nyere medlemmer af samme familie. Ved første anfald vil man give det som tabletter i fem dage. Ved mindre efterfølgende anfald anvendes oftest acyclovir som creme, der smøres på fem gange daglig i fem-ti dage. Ved hyppigt tilbagevendende anfald kan man forsøge en forebyggende behandling med tabletter. Midlerne er på recept. Der findes endnu ingen vaccine mod herpes simplex virus.

Der er en sammenhæng mellem tilbagefald af herpes og sindet. Stressede, deprimerede og fjendtligt indstillede mennesker får oftere udbrud, så man kan selv være med til at hindre nye anfald ved at få styr på sindet ved positiv tænkning og afslapningsteknikker som fx meditation, yoga, visualisering eller afspændingsterapi.

Visse fødemidler øger tendensen til udbrud, værst er chokolade, nødder og gelatine. Spiser man rigtig meget af kornprodukter, kan det gavne at spise mindre af dem. Det er aminosyren arginin, der er synderen, hvorimod en anden aminosyre, lysin, modvirker udbrud af herpes. Der er derimod meget lysin i mælk, okse- og svinekød. Det er også vigtigt at styrke sit immunforsvar med rigelig, moderat motion og sund mad. Det meste frugt og grønt har en positiv balance mellem lysin og arginin. Man kan nu købe lysin i Danmark (Naturdrogeriet). Dosis er for eksempel 2 gram lysin to gange dagligt mellem måltiderne.

En normal omsætning af lysin er afhængig af en lang række næringsstoffer. Blandt andre B-vitaminerne B2, B3 og B6, C-vitamin, glutaminsyre, jern og zink. Tager man enkelte

B-vitaminer, skal man sikre sig alle de andre, for eksempel ved at tage et B-vitamin kompleks.

En amerikansk læge anbefaler at styrke immunsystemet ved hjælp af 2 gram C-vitamin 4 gange dagligt. C-vitamin i store mængder modvirker virus meget effektivt. Desuden er selen vigtigt, 200 mikrogram organisk selen dagligt (i begyndelsen gerne 400 mikrogram). En zinktablet 2 gange dagligt, gerne som zink picolinat, og 50.000 enheder A-vitamin i et par uger (ikke under graviditet). Den amerikanske læge anbefaler også 50 mg lithium tre gange dagligt i nogle måneder. Her er en lægerecept nødvendig.

D3-vitamin, der er det naturlige D-vitamin, har en vigtig indflydelse på immunsystemets normale funktion og modvirker udviklingen af autoimmune sygdomme. Næsten alle danskere har, undtagen måske i de to sommermåneder, hvor man får mere sol på huden, mangel på D3-vitamin. Det anbefalede daglige tilskud på 5 mikrogram (400 enheder) er i dag anset for at være alt for lavt. Vores reelle behov er mindst 100 mikrogram (4.000 enheder) D3-vitamin dagligt (man kan supplere op med D3-vitamin tabletter á 38  eller 85 mikrogram, evt flere styrker). Der er ikke set skader ved brug af det naturlige D3-vitamin i dagsdoser på under 250 mikrogram (10.000 enheder).

Raffinerede fødevarer som fx fint, hvidt sukker og mad, der er lavet med fint, hvidt mel, kan øge risikoen for opblussen af herpes. Man bør derfor undgå at spise disse ting, der i øvrigt også af andre grunde ikke er sunde. Er man allergisk eller intolerant over for noget i kosten, bør man også finde ud af dette og holde sig fra disse ting, for eksempel mælk og æg..

Det er vigtigt at få nok af de livsvigtige (essentielle) fedtsyrer, der dæmper betændelses-

reaktioner i kroppen. De findes mest i olivenolie, avocado, fed fisk, fiskeolie, hørfrøolie og kæmpenatlysolie. Mættet fedt, fx i dyrefedt og mælkefedt, samt margarine øger derimod betændelsen.

De findes også en række essentielle sukkerstoffer (nogen kalder det glyko-ernæring), som

er vigtige for immunsystemets funktion og for immunforsvaret. De essentielle sukkerstoffer findes især i: Brystmælk, spiselige svampe (Reishi, Cordyceps sinensis, Shiitake, Maitake, Coriolus versicolor,, m.fl.), i visse frugter (for eksempel Noni juice), bær og grønsager, ubearbejdet fuldkorn, rødder og planter som fx Aloe vera. de findes også i muggent brød og i kitin fra skaldyr (glukosamin).

Det kan være svært at sikre sig, at man virkelig får alle de otte sukkerstoffer i en tilstrækkelig mængde, især hvis man ikke spiser meget sundt og varieret, hvilket man ved, at langt de fleste ikke gør. Det er muligt at købe sukkerstofferne som kosttilskud, fx i form af Ambrotose Complex, der kan hjemtages lovligt til eget brug fra for eksempel England. Der er mange forhandlere landet over, der kan hjælpe med dette.

Et tilskud af selen, fx Seleno Precise (selengær), 500-600 mikrogram dagligt i en periode på fx nogle uger, kan ofte forhindre eller hæmme herpesvirus udbrud. Derefter er 200 mikrogram dagligt den dosis, man trygt kan vedblive med at tage. Der mangler selen i dansk jord, så vi har af mange grunde brug for et dagligt tilskud.

Et tilskud af ekstrakt af olivenblade kan også anbefales, da det virker dræbende på mange forskellige mikroorganismer og styrker immunforsvaret. Fx Olivie R. Der er videnskabelig baggrund for dette Læs fx. John McKenna’s bog ”Naturlige alternativer til antibiotika”.

Et studie har vist, at hvis man smører med E-vitamin i form af hvedekimolie (kapsler med 335 mg E-vitamin) hver fjerde time, kommer der en hurtig lindring af smerterne, og sårene heler meget hurtigt op. (Dent Survey 1976; 52 (7): 50-51). Man kan også væde et stykke vat med E-vitamin-olien og anbringe det på såret (også inde i munden) i 15 minutter tre gange dagligt.

Det er godt at supplere med C-vitamin et gram 2-3 gange dagligt, når der er tegn på udbrud, og gerne fortsætte med dette.

Ringkøbing te mod helvedesild

Læserbrev:

Jeg læser ofte i bladene, at folk søger råd mod helvedesild, men lægen kan som regel ikke hjælpe. Da jeg er klar over, at du ikke tager afstand fra det alternative, med tilhørende gode råd, vil jeg gerne bidrage med et, der kan helbrede helvedesild. Det hedder: Te nr. 5 fra Ringkøbing Apotek.

Jeg læste rådet i et blad for mange år siden, og kort tid efter ringede min svigerinde, der havde fået helvedesild i ansigtet. Lægen kunne ikke hjælpe, han fortalte hende, at hvis det bredte sig til øjet, ville det gå ud over hendes syn. Jeg fortalte hende om te nr. 5, og hun gik straks i gang med den. Efter 10-12 dage var hun rask og har ikke haft det siden. Nogle år senere hørte jeg om en dame, der også havde fået helvedesild i ansigtet. Jeg ringede til hende og fortalte min svigerindes historie, og hendes mand hentede straks teen. Hun blev også rask.

Så gik der 20 år, og det blev min tur. Jeg fik smerter i venstre side af underlivet og gik til lægen, der sendte mig til sygehuset, hvor jeg blev undersøgt af af ung læge, men kun forpå. Imidlertid kløede jeg mig på ryggen og fik våde fingre. Da lægen så det, sagde han, at det var helvedesild, og ”det indlagde de ikke folk for”, og ”når der var udbrud, kunne de ikke gøre noget”. Da vi kom hjem ringede vi til Ringkøbing Apotek, der straks sendte mig en portion te. Jeg drak to kopper om dagen og var rask efter en måned. En af mine bekendte havde sygdommen på samme tid. Hun fik mit råd, men fulgte det ikke. Det varede et halvt år, før hun blev rask.

Te nr. 5 fra Ringkøbing bliver blandet på Skanderborg Apotek, men man kan også købe urterne og selv blande dem (det bliver til en stor portion). Der bruges til teen:

20 gram perikum

20 gram lavendelblomst

20 gram brændenælde

20 gram humle

20 gram vejbred

20 gram kamilleblomst

20 gram pebermynteblad

20 gram salvie

Jeg håber, du vil givet mit råd videre til de mange mennesker, der søger hjælp mod helvedesild. Fup, fakta eller tro, så er det ikke skadeligt at drikke urtete.

G. Petersen

Ud fra mit kendskab til de enkelte urter i teen er der ikke tale om fup. Urterne arbejder sammen som et symfoniorkester af betændelsesbekæmpende og smertestillende stoffer, så jeg vil gerne anbefale Te nr. 5 fra Ringkøbing. Det er imidlertid ikke rigtigt, hvad den unge læge sagde. I dag vil man så hurtigt som muligt efter udbruddet af helvedesild sætte ind med et virusdræbende middel i tabletform, for eksempel aciclovir, famciclovir eller valaciclovir, blandt andet for at forebygge kroniske smertetilstande i området, hvilket teen også bidrager til.

Læserbrev:

Jeg vil lige gøre opmærksom på at natron/citron kuren virker eminent hurtigt ved forkølelsessår, man skal bare tage et glas med saften af en halv citron, samt en teskefuld natron og straks er udbruddet i remission. Vi har ikke købt Zovir i over 2år nu, og plejede altid at have en tube liggende. NB. Et glas er nok. Ikke en hel kur som ved kræft.

hvis du kender brugere af Zovir, så prøv at få dem til at teste det og hør om deres erfaringer.

Comments are closed.