Skovflåtbid – forebyggelse

Skovflåter findes overalt, især i kystnære områder med tæt bevoksning, fx buske, men de findes også i haver. Det er små, sorte insekter, der løber hurtigt og kan bide sig fast i huden med kæberne.

Bornholm er i særlig grad befængt med skovflåter, der kan overføre flere slags sygdomme, både med Borrelia bakterier, Rickettsia bakterier og TBE-virus – Tick Borne Encephalitis – flåtbåren hjernebetændelses virus. Det er også her især i de kystnære områder og i buske og underskov, at flåterne er, men også i almindelige haver. Jeg har talt med en ældre dame i Rønne, der på et år havde fundet næsten 100 flåter på sig efter havearbejde. Nogen er mere udsat end andre.

Det er godt at rydde grundigt op omkring huset, så der ikke ligger bunker af gamle blade, grene og andet, som flåterne kan gemme sig i.

Det er svært at holde børn væk fra områder med buske og langt græs. Også at få dem til at gå med støvler med buksebene stoppet ned i støvlerne. Det hjælper ellers ret godt, da flåterne er nede ved jorden. Lyst tøj gør det lettere at se flåterne.

Man kan nedsætte risikoen for flåtbid betydeligt ved at bruge insektmidler med DEET (diethyltoluamin) til huden. Er der under 10% DEET i cremerne eller spraymidlerne er de ikke farlige for små børn. Man kan ikke købe midler med DEET lovligt i Danmark, men i Sverige kan man købe dem på apotekerne, og turen til Bornholm går jo oftest via Sverige.

Nyere forskning viser, at fedtsyrerne fra kokosolie er mere effektivt end DEET og virker længere. Fedtsyrerne i olien beskytter også mod andre blodsugende insekter som fx fluer, flåter og væggelus i 1-2 uger. (SciRep, 2018;8:14053).

 Æteriske olier er gode til at afskrække myg og flåter.  Det gælder også Tea Tree Oil (te træs olie), som kan købes i cremer.

På tøjet kan man sprøjte med midler, der indeholder permethrin, der dræber flåterne, og man kan også få creme med permethrin, fx Nix, der ellers bruges mod fnat.

Efter at have været ude er det en god idé at klæde børnene og sig selv helt af og undersøge grundigt, om der sidder flåter nogen steder. Om aftenen evt. i forbindelse med et bad, der ikke skyller flåterne af, men gør det lettere at finde dem. Kig også tøjet grundigt efter.

Sidder der en flåt i huden, kan man fjerne dem med en speciel flåttang, som man fx kan købe på apoteket, eller med en pincet, hvor man trykker langsomt sammen omkring flåtens hoved og trækker den ud. Det gør ikke så meget, hvis der sidder en smule af kæberne tilbage, da smitten sidder i flåtens spyt og tarme, men normalt vil flåten give slip, hvis den bliver klemt omkring hovedet. Efter fjernelsen af flåten renses huden grundigt med noget antiseptisk.

Fastboende og faste sommerhusgæster anbefales at blive vaccineret mod TBE-virus (vaccinen FSME-IMMUN). Det skal ske to gange med 1-3 måneders mellemrum og endnu en gang 9-12 måneder senere. Det anbefales at vaccinere igen efter tre år og derefter hvert femte år.

Comments are closed.