Ovariecancer æggestokkræft

Kræft i æggestokkene er desværre ikke nogen sjælden sygdom, og symptomerne er ofte så ukarakteristiske, at sygdommen ofte opdages ret sent.

Kvinder, der får hormon behandling efter overgangsalderen har en øget risiko for at få kræft i æggestokkene (The Million Women Study. The LancetVol 369, may 19, 2007: p 1703 ff).

Indtagelsen af store mængder mælk og mælkeprodukter øger også risikoen. I et studie af mere end 60.000 kvinder fandt man, at kvinder, der drak mere end to glas mælk dagligt, øgede deres risiko for den farlige form for ovariecancer klart. (Karolinska Instituttet, Sverige. Publiceret i American Journal of Clinical Nutrition).

Mælkeprodukter er også tidligere blevet vist at øge risikoen for kræft i bryster og prostata.

Symptomerne kan for eksempel være dårlig appetit, luft i maven, dårlig fordøjelse, kvalme. I de tidlige stadier er der ofte ingen symptomer, og mange får først opdaget, at der er noget galt med æggestokkene, når de er til en rutineundersøgelse af underlivet hos lægen eller en gynækolog.

 Foruden den egentlige kræftbehandling, hvor man blandt andet bruger midlet Taxol, spiller kosten en stor rolle i behandlingen.

Australske forskere fra University of Queensland har fulgt kosten hos mere end 600 kvinder med ovariecancer. Det viste sig, at kvinder, der spiste mange grønsager, havde større chancer for langtidsoverlevelse. Grønsagerne skal helst være friske. Det var især kvinder, der havde et højt indtag af korsblomstrede grønsager som fx broccoli, kål, rosenkål, blomkål, der alle har et højt indhold af plantekemikalier, som levede meget længere, især hvis de spiste fem eller flere portioner grønsager i løbet af dagen.

K2-vitamin virker også kræfthæmmende og får kræftcellerne til at begå selvmord. Det naturlige K-vitamin findes i grønne grønsager, især bladgrønsager, og dannes i en sund og naturlig tarmbakterieflora. Man kan også købe K2-vitamin som tilskud. Tag gerne mindst 135 mikrogram dagligt til et hovedmåltid.  

E-vitamin gav også en længere overlevelse. (International Journal of Cancer, V. 106, Issue 2, 2003: 264-269). E-vitamin som tilskud skal være naturligt og gerne forskellige slags E-vitamin, fx i form at Berthelsens Natur-E. Jeg vil anbefale 3 kapsler dagligt.

Det naturlige D3-vitamin ikke bare hindrer opståen af kræft, men hæmmer væksten, når den er en realitet. Så det må anbefales at tage et tilskud af D3-vitamin på ikke mindre end 100 mikrogram dagligt (2000 enheder), undtagen i juni og juli hvis man får sol på kroppen. Der er ikke påvist fare ved at tage op til 250 mikrogram D3-vitamin dagligt. Skal ligesom K2-vitamin tages til et fedtholdigt måltid.

Svenske forskere har påvist kræftcelledræbende og hæmmende virkning af organisk selen (Seleno Precise) og og curcumin (gurkemejerod pulver) i større mængder. Det ser ud til, at selenomethionin i en dosis på 1.000 mikrogram hæmmer og dræber kræftceller, og kombineret med curcumin, for eksempel 2-3 gram to-tre gange dagligt til maden, skulle der være gode chancer for at modvirke kræften. Der er dog endnu ikke endelige videnskabelige beviser for dette, men meget tyder på det.

En række undersøgelser har siden 1992 også vist, at curcumin hæmmer udviklingen af brystkræft af alle arter og slår kræftcellerne ihjel, beskytter nyrerne, modvirker kræft i tyktarmen, beskytter mod grå stær, nedsætter kolesterol og modvirker oxidation (forharskning) af fedtet i blodet, modvirker gigtsmerter og kemoterapis giftige virkning på hjertets muskler. Curcumin har også en meget positiv virkning på følgerne af diabetes, formentlig på grund af dets antioxidative virkning og den gode virkning på kolesterol.

Curcumin findes i blandt andet gurkemejepulver, Curcumin Forte med piperine (der giver en meget bedre optagelse af curcuminen), karry, Curcuma longa kapsler, det flydende Curcur (sammen med ingefær) og i Solarays ”Turmeric” samt i Fortodol. Dosis skal være mindst dobbelt så stor som anført på pakningen.

Ingefærrod har i laboratorieforsøg vist sig at virke godt ved ovariecancer. Ingefær  får kræftcellerne til at begå selvmord (apoptose) og gå i opløsning (”spise sig selv”. Autophagi). Forskerne mener, at ingefær vil kunne hjælpe ved at modvirke, at kræftcellerne bliver resistente mod kemoterapi. Ingefær modvirker også inflammation, der ofte er en grundårsag til opståen af kræft.(University of Michigan). Der skal nu gennemføres forsøg med dyr og mennesker, men da ingefær er sundt og uskadeligt, er der ingen grund til at vente.   

 Kroppens surhedsgrad er af meget stor betydning for kræftvæksten. Kræftcellerne trives bedst, når kroppen er sur (lavt pH), og hæmmes betydeligt eller dør ved basisk reaktion (højt pH). Der skal ikke nogen medicin til at gøre kroppen basisk, kun masser af grønsager og frugt. Samtidig skal man spise så lidt brød som muligt og kun grovbrød. Krydderurter er også gode. Kød giver syredannelse, og det gør sukker også. Sukker er kræftcellerne meget glade for og trives godt med. Undgå det.

Man kan på apoteket eller hos Matas købe en rulle indikatorpapir (lakmuspapir) med en farveskala fra 1-11. Man tager cirka 3 cm fra rullen og sætter det i enden af en tøjklemme, hvorefter indikatorpapiret holdes kort ind i urinstrålen. Man skal bruge papiret ved første vandladning om morgenen, før man spiser noget. pH skal helst op på 8. Man kan også kontrollere urinen en times tid efter måltiderne.

 Også de livsvigtige fede syrer skal man have nok af for at modvirke kræft, fx fra fiskeolie, hørfrøolie eller kæmpenatlysolie, der indeholder gammalinolensyre (GLA). Man kan få en balanceret blanding af de gode fedtsyrer ved at tage et tilskud af fx Udo’s Choice. Livets Olie eller Nutridan Strong citron. I kapsler kan man få dem som Essential Needs fra Golden Health, tlf. 4052 4015. De sunde og livsvigtige fede syrer omdannes i kroppen til hormonlignende stoffer ved navn prostaglandiner. De modvirker smerter samt styrker og styrer kroppens normale funktioner.

Fiskeolie og muslingeolie fra den grønlæbede musling er også gode at tage, hvis man har cancer eller bare for sundhedens skyld.

På Aabybro Mejeri fremstilles en energitæt flødeis med ekstra proteiner. Den er velsmagende og meget egnet til mennesker med lille appetit. Tlf. 9824 1004. Hjemmesiden er www.ryaais.dk Man skal dog være opmærksom på, at mælkeprodukter kan fremme opståen og vækst af kræft.

Mange cancerramte er plaget af træthed. Mangel på aminosyren L-carnitin er almindelig blandt cancerramte, og et studie af 27 cancerramte i fremskredent stadium har klart vist, at en høj dosis L-carnitin klart nedsatte trætheden, gav en bedre søvn og mindre depression. (Dr. Ricardo A. Cruciano in Journal of Pain and Symptom Management, 2006). Man kan fx tage Bio-carnitin á 250 mg, 2-3 kapsler 4 gange dagligt. Der er ingen bivirkninger.

 Hørfrøolie har med sine omega-3 fedtsyrer og indhold af lignaner en særlig kræfthæmmende virkning. Dr. Johnna Budwig fra Tyskland har siden 60-erne behandlet alvorligt syge kræftramte med store doser hørfrøolie (omega 3) blandet med proteiner i form af hytteost, og har opnået fine resultater med dette. Det skal helst være økologisk, koldpresset hørfrøolie (på engelsk flax-oil). Man kan også købe Livets Olie fra Din Sundhed, der er en kvalitetsolie med hørfrøolie og natlysolie. Kan købes hos Matas og i helsekostforretninger.

Der findes et produkt ved navn Celltramax, der indeholder bestanddelene af Budwig kuren. Se på http://www.celltramax.com/ 

Visse kræfttyper kan trives ved at få tilført omega-6 fedtsyrer, som vi i forvejen får alt for meget af, fortrinsvis gennem margarine. Der er derfor grund til at undgå omega-6 fedtsyrer, undtagen som kæmpenatlysolie. Det er majsolie, solsikkeolie, sojaolie, vindruekerneolie og de deraf udviklede margariner, man skal undgå.

Thé, især grøn thé samt sort thé eller oolong-thé hæmmer udviklingen af kræft hos dyr og og mennesker. Grøn thé virker bedst. Thé indeholder mange katekiner, der er kraftige antioxidanter. Mere end to kopper grøn te dagligt nedsætter risikoen for at få ovariecancer med 46 procent. Langvarig brug endnu mere.

Gingko biloba nedsætter også risikoen for at få ovariecancer.

Forskning fra Queensland og andre steder har vist, at kvinder, der havde et højt indtag af mejeriprodukter havde en kortere overlevelse, så det er bedst at undgå mælk og andre mælkeprodukter.

Også i forebyggelsen af ovariecancer spiller kosten en stor rolle. Forskere fra University of Buffalo har undersøgt kosten hos mere end 800 kvinder, hvoraf 124 havde ovariecancer. De fandt, at kvinder kunne halvere risikoen for ovariecancer ved at have et højt indtag af plantefibre. Især gule, røde og orange grønsager (højt indhold af karotenoider). Forskerne mener, at den beskyttende virkning skyldes planteøstrogener.

Et kinesisk-australsk studie af mere end 900 kinesiske kvinder, hvoraf en trediedel havde ovariecancer, viste at en høj grad af legemlig aktivitet nedsætter risikoen for ovariecancer. Kvinder, der arbejdede hårdt, havde den mindste risiko, mens kvinder der arbejdede let til moderat også havde en vis nedsættelse af risikoen. 

Læs bogen ”Dit liv i dine hænder” af professor Jane Plant og ”Plant Kuren.

Læs også ”Når diagnosen er kræft” af Inge Kellermann.

”Kost mod kræft” af Richard Beliveau og René Gingras.

”Sund kost – før, under og efter kræftbehandling” af Anette Harbech Olesen.

”Kræft er ikke nogen sygdom. Det er en overlevelsesmekanisme” af Andreas Moritz.

 

Opvarmet kemo-bad, der cirkulerer gennem maven efter operation, kan forlænge en kvindes overlevelse med fremskreden æggestokkræft betydeligt. Det viser nye test af behandlingen, skriver Reuters. januar 2018

Patienter, der gennemgik forsøgsproceduren på otte hospitaler i Holland, overlevede typisk 45,7 måneder sammenlignet med 33,9 måneder for kvinder, der kun modtog tumorfjerningkirurgi og konventionel kemoterapi.

Comments are closed.