Brusk – gendannelse

Centralt i slidgigt står nedbrydning og skader af brusk i leddene og ryggen. Den vigtigste årsag til dette, udover en arvelig tendens, er for lidt og forkert brug af leddene samt kraftig og vedvarende overbelastning.

Hvis man ikke bevæger sine led ret meget, dannes der for lidt ledvæske, og leddene bliver tørre. Det begynder at knirke og knage, og efterhånden kommer der smerter på grund af irritation (inflammation) i brusken. Bruger man den lette løsning at tage gigttabletter, hjælper det på smerterne, men er med til at forværre bruskskaderne.

Man skal gå efter årsagen og derfor sørge for at bevæge sine led meget og rigtigt, uden at overbelaste eller fejlbelaste dem. Drejer det sig om slidgigt i hofteled, knæled og fodled er cykling to gange tyve minutter dagligt meget fint. Det smører leddene, og ledvæsken er næring til brusken. Er det fingrene, kan man flere gange dagligt bevæge dem i et fad varmt vand.

Desuden er det vigtigt at få tilskud af svovl, som er det mest oversete mineral. Den svovl, der er i vores mad, fordamper op i luften ved opvarmning, fx kogning eller stegning. Det er derfor ved slidgigt nødvendigt at tage kosttilskud af svovlholdige stoffer, fx glukosamin, der er et for brusken nødvendigt næringsstof. Det er samtidig aldeles uskadeligt og findes i kroppen i forvejen, blot i for lille mængde hos de fleste. Det har været brugt i Portugal, Spanien og Italien siden de tidlige 80’ere, og videnskabelige studier dernede har bekræftet den meget fine virkning. Det har et nyt studie, der blev publiceret i The Lancet for to år siden, også.

Det er derfor utroligt, at man ikke kan få lov til at købe glukosamin frit i Danmark, og grunden er den, at man mener, at når et stof virker, skal det registreres som lægemiddel, og det kræver forskning til millioner at få det gjort. Men ingen vil bruge millioner på forskning, når et stof ikke kan patenteres. Heldigvis kan man købe det frit i landene omkring os, og det er lovligt at importere fra andre lande i EU til eget forbrug. Man kan fx købe det over Internettet på www.slidgigt.com , eller fra Golden Health i Malmø på

(dansk) telefon 4052 4015. Man kan også købe det som teknisk pulver, der er lige så rent som indholdet i tabletter og kapsler. Man har ved slidgigt brug for ½-1 gram glukosamin tre gange dagligt, bedst om formiddagn, eftermiddagen og ud på aftenen, altså ikke til måltiderne.

Et andet naturligt stof, der oprindeligt stammer fra nedbrydning af plankton i oceanerne og har været en tur oppe i atmosfæren og er faldet ned med regnen, MSM – methylsulfonylmethane – findes også i vores krop i mindre mængder. Det er som glukosamin utrolig ugiftigt, nærmest i styrke med vand. Et voksent menneske skal tage et helt kilo på en gang for at have 50% risiko for at dø af det. MSM og glukosamin indeholder begge svovl og styrker hinandens virkning. Der kan altaå opnås en bedre virkning ved at tage begge stoffer som tilskud. MSM skal tages i en mængde på 2-5 gram to gange dagligt. Det kan også købes som teknisk pulver, eller på tlf. 4827 7110 eller

4052 4015.

For både glukosamins og MSM’s vedkommende er det vigtigt at bevæge sin led meget og rigtigt, som nævnt ovenfor. Ellers vil stofferne ikke i tilstrækkelig grad komme ind til brusken i leddene, der ikke indeholder blodårer.

Comments are closed.